The Vegabonds
Nix Podium, Enschede
9 februari 2012

Tekst: Herbert Schluter / Foto’s: Erik Crame

Donderdag 9 februari was weer een avondje van NiX. En dat bedoel ik zeer positief. Op het podium van de NiX stond namelijk de 6-mans formatie ‘the Vegabonds’ uit Alabama. The United States of Alabama, zoals ze ’t zelf zeggen!

De Vegabonds bestaan uit: Daniel Allen (lead vocals), Alex Cannon op gitaar en vocals, Bryan Harris op drums, Paul Bruens op basgitaar, Richard Forehand op (slide)gitaar en vocals en Jamie Hallen op toetsen.

De NiX had wel zo ongeveer de Nederlandse primeur van de heren; niet alleen waren ze voor ’t eerst op tour in Europa, in Nederland waren maar 2 gigs gepland en na de NiX werd het Bolwerk in Sneek nog getrakteerd op een optreden van de heren.

De aftrap was rond een uur of 10 en meteen spatte de energie er van af. De European Tour van the Vegabonds staat in het teken van promotie van hun meest recente album ‘Southern Sons’ dat in januari is uitgekomen, maar uiteraard stonden ook veel nummers van hun debuutalbum ‘Dear Revolution’ uit 2010 op de setlist. Daniel kondigt af en toe de nummers aan met een pure, onvervalste en niet te missen ‘southern drawl’. Zoals bij het vierde nummer ‘We’d escape’ waarbij hij opmerkt “th’s song ‘s ‘bout Alabamah…” Heerlijk! Tijdens het spelen laten de beide gitaristen elkaar de ruimte maar vullen elkaar ook heel mooi aan, terwijl Jamie de toetsen niet erg prominent laat klinken maar wel een mooie ondergrond en aanvulling geeft. Dan volgt ‘Resolution’ wat echt uit de speakers knalt – mijn persoonlijke favoriet van de avond en blijkbaar ook van Paul die op dit nummer helemaal los gaat. ’t Werd bijna gevaarlijk…

Met het Stonesnummer ‘Heartbreaker’ lieten de heren horen waar ook belangrijke invloeden vandaan kwamen. En over die invloeden gesproken: wie had verwacht dat er een soort CCR kloon of iets dergelijks op het podium zou staan kwam (gelukkig) bedrogen uit. Het geluid van the Vegabonds is fris en eigentijds maar de invloeden van de Stones en bijv. de Black Crowes zijn wel te herkennen.

Op zo’n Europese tour probeer je als band natuurlijk wel wat merchandise te slijten. Daniel vond m.n. de textiel-afdeling de moeite waard en prees deze aan met de woorden ‘y’all look good in our t-shirts…” waarbij één van de aanwezigen met Twentse nuchterheid reageerde ‘heeft-ie enig idee hou koud ’t is?’

Tijdens de laatste drie nummers van de eerste set kregen de jongens gezelschap van een gast in de persoon van een slide-gitarist. Waarmee er maar liefst ZEVEN muzikanten op het podium stonden. Klonk goed! Wel weinig ruimte…

Andere nummers die gespeeld werden waren o.a. Dorothy Gayle, the Heist, het hele mooie Georgia Fire en American Eyes. Om er maar een paar te noemen. Ze mochten dan ook pas definitief de stekker uit de gitaren trekken na 2 toegiften – en terecht!

Alles met mekaar dus inderdaad weer een ‘avondje van NiX’. Soms vraag je je af waar al die geweldige bands vandaan komen en hoe ze in ’s hemelsnaam de weg naar Enschede weten te vinden, maar ze komen er wel. Zien we jou de volgende keer ook? Voor de agenda, kijk op www.bluesclub.nl en voor de band www.thevegabonds.com .


Ook op Blues Magazine ...