Verslag: The Russ Tippins Electric Band – Bluescafe Apeldoorn, Woensdag 6 juni 2012

The Russ Tippins Electric Band
Bluescafe Apeldoorn,
Woensdag 6 juni 2012

Tekst: William Lindner/ Foto’s: JRobert Germeraad /Jan Marius/ Video’s: William Lindner

Een kort mid-week  even het kanaal overvliegen  naar Nederland met een aantal dagen Amsterdam  gecombineerd met  eenmalig optreden in Nederland in het Bluescafe Apeldoorn.  Dat deden ze afgelopen week The Russ Tippins Electric Band .Een power trio uit Noord Oost Engeland (Newcastle)

De tweede Engelse band die al begin deze week het podium van  Bluescafe Apeldoorn betraden. Het album Electrickery dat eind vorig jaar verscheen; kreeg  van bijna alle Engelse muziek bladen zeer lovende kritieken. Een Power Trio die mij in ieder geval afgelopen woensdag  wederom met hoge verwachtingen richting Bluescafe liet fietsen. Southern Rock dinsdag en woensdag dus Power Rock op het Bluescafe Menu. En ik moet zeggen na dit optreden: geen woord  van deze recensies is  daarvan gelogen! Een band die het steviger Power Rock werk in hun muzikale bagage hebben. En dat hebben die woensdag avond geweten. Een dampende show werd door dit trio onder aanvoering van Russ Tipkins gepresenteerd.
Wat een Power Trio. ~In  één  ruk  de gehele  setlist  gespeeld  waar de vonken van afvlogen. Een uitstekende golf gitaar power rock werd er deze avond  over de aanwezigen uitgestrooid.

Russ Tippins bespeelt zijn Fender Stratocaster op een dynamische ongelooflijk  razendsnelle  manier die mij tijdens het optreden regelmatig terug deed denken aan onder meer de legendarische  “SRV en Jimi Hendrix.  Zijn zang:  een expressieve  zangstem soms met ACDC achtige trekjes .Hoog soms en met lange uithalen…  Ach.. vergelijkingen gaan altijd mank.. Maar dat mooie sfeertje was er wel deze avond.

Frontman Russ Tippins ondersteunde prima  ritme sectie bestaat uit de  pumping  boogie bassist John Dawson die ook regelmatig een  stevig portie funky bassolo ten beste gaf. Ik heb zelden zo’n bassist gezien die zich letterlijk in het zweet werkte. Om die reden bewust deze avond gekleed in korte (knie)broek  denk ik…? Geflankeerd door Ian Halford  op de drums die ook een aantal prima drum solo’s ten beste gaf. Vol overgave begeleide zij Russ Tippins  deze *wervelde show (*zie video impressie)

Met  nummers  van hun album zoals  Little Josephine,  de blues ballade She’s Gone , het speedy  This Building’s On Fire en Electrickery  gelijknamige album  waar Russ Tippins zijn gitaar virtuositeit tot uiting kwam  met een uitschieter voor mij  het  ACDC achtige  nummer Indy Boogie. Maar wat te denken ook van prachtige knallende uitvoeringen zoals ik die zelden heb gezien zoals:  You Shook Me ,Bull Frog Blues ,Freedom  en een fraaie ‘Muziek gevecht “ tussen de drie onderling bij onder meer het nummer  I Wish .

De band pakte in de toegift nog geweldig uit  met de  met de  Hendrix / Zeppelin medley  van de rock-klassiekers, Voodoo Chile en Whole Lotta.

Na dit optreden vraag ik mij en de aanwezigen  zich af  waarom een dergelijke stel getalenteerde muzikanten nog  niet eerder bekend zijn en vaker optreden in Nederland. Een band die op de Engelse festivals  zoals : HEBDEN BLUES, MARYPORT BLUES FESTIVAL en COLNE R&B worden uitgenodigd..

En dan heb ik het niet over een hype , van de zoveelste band of gitarist , maar gewoon een band die staat als een huis en waarover we beslist meer zouden moeten horen de komende periode in Nederland. In ieder geval prijs ik mij gelukkig  deze fantastische Power trio  te hebben mogen aanschouwen tijdens  hun eenmalige bliksem bezoek aan Nederland.

Gitaarbouwer/customizer Ed Stegeman én  de soundman  deze avond voor het Bluescafe Apeldoorn, die zichtbaar zat te genieten achter de knoppen, zei het zo. : “Je hebt bands en.. je hebt  soms bands… Waarom staan ze hier niet op de zaterdag! Deze band moet beslist terug komen hier en in de rest van Nederland!…”

Dus? In ieder geval zullen ze  vast weer (op een zaterdag) terug te zien zijn  in het Bluescafe Apeldoorn.. wie volgt…

De Band: Russ Tippins (gitaar, zang),John Dawson (bas), Ian Halford (drums)

Website: http://www.russtippins.com/

Booking Nederland:  http://www.amsterdammusicpromotors.nl

2016-10-14T01:05:33+00:00 9 juni 2012|Categories: Concertverslagen|Tags: |5 Comments

5 Reacties

  1. Jan Marius Franzen 9 juni 2012 om 16:11- Antwoorden

    Prima recensie en helemaal mee eens!! Ik wou nog even zeggen dat ik er ook was maar dat hoeft niet want mijn fototjes staan erbij :) . Het was ook geweldig om Russ voor mijn radioprogramma Purple Haze te interviewen.Hij was zo aardig om een leuke jingle the maken: http://youtu.be/Rf5XuzZSup4

  2. Jan Marius Franzen 9 juni 2012 om 16:11- Antwoorden

    Prima recensie en helemaal mee eens!! Ik wou nog even zeggen dat ik er ook was maar dat hoeft niet want mijn fototjes staan erbij :) . Het was ook geweldig om Russ voor mijn radioprogramma Purple Haze te interviewen.Hij was zo aardig om een leuke jingle the maken: http://youtu.be/Rf5XuzZSup4

  3. Martin Philippus 9 juni 2012 om 16:23- Antwoorden

    Een Topper meer hoeft er niet gezegd te worden. Met een volle agenda in de UK, gaan we ze toch aan het eind van het jaar weer brengen!!! Kijk op http://www.amsterdammusicpromotors.com voor alle info en data!

We horen graag je mening! Voeg reactie toe