The Perpetrators @ BluesRock Festival Tegelen 2013

The Perpetrators
Bluescafé, Apeldoorn
6 september 2013

Tekst: William Lindner/ Video’s: Johan Kraassenberg /William Lindner

Het was smullen afgelopen vrijdag in Het Bluescafe Apeldoorn voor de (slide) gitaar en liefhebber van onder meer Hound Dog Taylor, R.L. Burside, Junior Kimbrough en Magic Slim. Want na drie jaar stond het met diverse awards bekroonde power trio THE PERPETRATORS, kortweg THE PERPS uit Winnipeg, Manitoba, Canada op het podium.

Onlangs is hun nieuwste album Stick ‘Em Up verschenen en met een korte promotie tour door Nederland en België gepresenteerd.

Onder aanvoering van zanger, slide-gitarist Jason Nowicki werd met bassist John Scoles en drummer Ken McMahon een uitstekende stevige, potige portie slide blues met een flinke scheut rock over het publiek uitgestrooid.

Gitarist Jason Nowicki was op zijn 15e al een uitstekende muzikant. En zijn voorliefde voor onder meer de rauwe slidegeluiden à la Hounddog kwamen duidelijk tot uiting tijdens dit energieke optreden. Heerlijke vette slide tonen werden uit zijn ‘Zim-Gar’ gitaar uit 1960 getoverd. Afgewisseld met gitaarspel op een Squier Telecaster, zonder pedals/effects maar alleen maar een tuner pedal, liet Jason zien horen dat die op een uiterst smaak volle wijze het snaren spel beheerst.

In twee sets werden zowel diverse nummers het nieuwste album Stick ‘Em Up als van hun eerdere verschenen albums gespeeld.

Ik kan alleen maar volledig onderschrijven wat in de aankondiging van het optreden werd geschreven: “Super enthousiaste band en een must voor iedereen die van muziek houdt..Stevige, potige blues met een scheut rock, hillbilly, country en punkritmes en een snuif surf dat is zowat het handelsmerk van de Perps laten horen en hoe grimmig en vettig ze uit de hoek kunnen komen. Live geeft dit vuurwerk, …”

De geschreven nummers zijn soms zeer humoristisch qua inhoud zoals het bekende Six-pack en Shake It maar ook gebaseerd op waar gebeurde situaties zoals bijvoorbeeld de afsluiter van het optreden. Een van de favoriete nummer van mij van het nieuwste album Stick ‘Em Up: Smokes ‘N Chicken. Een nummer gebaseerd op 2 gewapende roofovervallen die Jason Nowicki aan den lijve meemaakte. Hij kreeg onder meer een pistool tegen zijn hoofd. Maar kon de overvaller afwimpelen door te zeggen dat hij zijn laatste geld had opgemaakt aan rookwaren en een gebraden kippetje. (zie de onderstaande video’s )

En ach.. ik kan nu wel verder met nog meer woorden uitvoerig gaan schrijven over dit uitstekende concert laten de onderstaande video beelden dit maar doen. Beginnend met het openingsnummer “Garmonbozia”, waarin we gelijk het geluid van de rauwe slide van Hounddog Taylor zullen herkennen…

Een concert die mij geen minuut heeft verveeld..

*Na dit club optreden was de band in Nederland afgelopen zaterdag nog slechts te zien op het Bluesrock festival in Tegelen (zie foto bovenaan artikel). http://www.bluesrockfestival.nl/

Wil je nog een Live optreden van de The Perpetrators bijwonen dan zal je naar onze zuiderburen moeten. (zie de band website http://www.theperps.ca/ ). Zo zijn ze op 14 september nog slot act op het Binkom Blues Festival:  http://www.binkomblues.be/

Volgend jaar staat een grotere tour gepland. De band is een regelrechte aanrader naar mijn bescheiden mening voor de diverse Nederlandse festivals in 2014. Dus…

The Perpetrators – ‘Garmonbozia’

The Perpetrators – ‘12000 Miles’

The Perpetrators ‘Scratch The Surfish’

The Perpetrators- ‘Shake It’

The Perpetrators ‘She Is Gone’

The Perpetrators – ‘Sixpack’

The Perpetrators – ‘SMOKES ’N CHICKEN’

VIDEO-BOX The Perpetrators LIVE @ Bluescafe Apeldoorn

De band:
Jason Nowicki –Slide gitaar zang
John Scoles –bas
Ken McMahon e-drums

Websites:
http://www.theperps.ca/
http://www.bluescafe.nl/


Ook op Blues Magazine ...