SHAWN PITTMAN & BAND -kbta 29-3--2015 (78)

Shawn Pittman and The Özdemirs @ Keeping The Blues Alive
Zaal Thijssen, Vlierden
29 maart 2015

Tekst: Wil Wijnhoven ism Bluesbreeker.nl / Foto’s: Leo Gabriëls. Album alle foto’s.

Shawn Pittman and The Özdemirs imponeren op “Keeping The Blues Alive”

Het is weer “Keeping The Blues Alive” tijd in zaal Thijssen in Vlierden. Zondag 29 maart heeft men Shawn Pittman kunnen strikken voor een optreden samen met The Özdemirs als begeleidingsband. De Texaan heb ik al enkele malen zien spelen met zijn eigen band en nu is het voor mij afwachten wat zijn optreden zal brengen met de Duitse formatie onder leiding van Erkan Özdemir (Memo Gonzales & The Bluescasters).

Het is kwart over vier als Martin Brouwers de band aankondigt en zij meteen uit de startblokken vliegen met het sterke ‘I Smell Trouble’. Een vrij lange uitvoering met over en weer sterk gitaarspel van Kenan Özdemir en Shawn Pittman. Het eerste wat me opvalt is dat ik merk dat ze nog niet aan elkaar gewend zijn en dat het zo nu en dan wat stroef overkomt. 
Het zit wel allemaal goed in elkaar en het spel is ook voortvarend en goed maar er komt nog niets van uit. Het oogt en klinkt allemaal nogal vlak maar dat gaat naar mate het later wordt klinkt het echter steeds beter.

Tot nu toe geniet het publiek voornamelijk van Shawn’s eigen werk zoals het verbluffend mooie ‘Edge Of The World’ en ‘One Of These Days’. Maar heel zeker ook van de gitaarduels tussen Kenan en Shawn. Twee ‘jonge’ generaties tegenover elkaar die er veel plezier in hebben om met elkaar te spelen zoals blijkt. Erkan bekijkt vanachter zijn vette basgitaar alles lachend en tevreden aan. Hij is toch de muzikant waarop je bouwen kunt en van wie je een goedkeuring verwacht. Hij lacht nog steeds en kijkt toch tevreden en met trots naar zijn beide zoons op het podium. Erkan is tevreden.

SHAWN PITTMAN & BAND -kbta 29-3--2015 (56)

SHAWN PITTMAN & BAND -kbta 29-3--2015 (112)

SHAWN PITTMAN & BAND -kbta 29-3--2015 (60)

Na een half uurtje pauzeren komt de band terug en dan zien we een gedaanteverwisseling van hen. Shawn is losser, praat meer en gaat nog intenser spelen, misschien ook een beetje hulp van Jack Daniels. Who knows? Who cares? Het slaat ook over op de andere bandleden en het is alsof nu alle puzzelstukjes in elkaar passen en de schroom is weggevallen. Het is nu ‘volle bak’ spelen. Je ziet en hoort het publiek daarop enthousiast reageren op iedere solo die Shawn of Kenan uit hun gitaren halen. Het is een pracht om te zien dat Shawn zijn jonge bandlid alle ruimte geeft om zich te etaleren. Net als of er een andere band op het podium staat. Met nog meer gedrevenheid vooral het elkaar aanvullen zorgt voor een relaxter sfeer die zich doet gelden naar het publiek toe. Het is echt knallen wat we zien en horen en vergeet niet de nestor van het gezelschap Erkan op de bas. Een stevige basis waarop je als band kunt bouwen. Levan Özdemir achter de drumkit is ook al zo’n jongeling die de klappen van de zweep kent en alles uit zijn ‘kit’ haalt wat er maar uit te halen valt.

Wij merken dat maar al te goed, het is echt knallen wat we zien en horen. De tweede set is dan ook stukken beter als de eerste set. Dat ligt natuurlijk niet alleen aan de mannen zelf maar heeft er ook mee te maken dat er nu meer geen mix is van eigen werk met hoofdzakelijk covers. Maar ook het improviseren op het podium van ‘wat spelen we nu’ draagt daar aan bij. Net alsof ze op deze wijze dwongen worden tot het uiterste te gaan, wat ze uiteraard ook doen. En dan krijg je enkele fantastische covers te horen zoals: ‘Hard Fixing’ van Albert King; ‘That’s Allright’ van Jimmy Rogers en ‘Can’t Judge Nobody’ van Smokey Smothers. De trein is goed op gang gekomen en zorgt voor een geweldig sterke tweede set die de eerste set gewoonweg doet vergeten.

SHAWN PITTMAN & BAND -kbta 29-3--2015 (69)

SHAWN PITTMAN & BAND -kbta 29-3--2015 (24)

Daarvoor krijgen ze ook een groot applaus van het publiek en wordt het kwartet nog eens teruggeroepen voor een toegift. Twee nummers zitten er nog in het vat: ‘My Nextdoor Neighbour’ en ‘Trouble Comes Arround’. Twee sterke afsluiters voor een mooi optreden in Zaal Thijssen. Weer knap van de organisatie om zo’n geweldige band met een top frontman in de persoon van Shawn Pittman weten te strikken.

Hierna heb ik nog een leuk gesprekje gehad met Shawn aan de bar dat leverde interessante gespreksstof op voor de terugweg. Maar het komt er op neer dat Shawn zeer tevreden is met de organisatie, de band en het publiek. Hij heeft er echt zin in gehad.

SHAWN PITTMAN & BAND -kbta 29-3--2015 (18)

SHAWN PITTMAN & BAND -kbta 29-3--2015 (95)

SHAWN PITTMAN & BAND - ktba 29-03--2015 (146)

Album alle foto’s.


Ook op Blues Magazine ...