SENA European Guitar Award 2015

SENA European Guitar Award 2015

SENA European Guitar Award 2015

Featuring Walter Trout, Jan Akkerman, Leendert Haaksma, Merijn van Haren, Phil Bee, Tom Renet, Julian Sas, Guy Smeets

Gezien op 27 November 2015 in Club Ziggo, Amsterdam

Hij sprak onlangs nog het vermoeden uit dat het nog wel eens het mooiste weekend uit zijn carrière kon gaan worden. Vrijdagavond 27 november j.l., een dag voor het uitverkochte optreden in Koninklijk Theater Carré, ontving bluesgitarist en zanger Walter Trout in bijzijn van zijn vrouw Marie en zijn zoon Jon, uit handen van Jan Akkerman de Sena European Guitar Award, een oeuvre-prijs die wordt uitgereikt aan diegenen die het meeste betekenen voor de elektrische gitaar. Met deze prijs, voorheen bekend als Eddy Cristiani-Award, treedt Trout in de sporen van Slash, de winnaar van vorig jaar, Brian May, Steve Lukather, Ad Vandenberg, George Kooymans en Jan Akkerman.

Tekst: Jeroen Bakker / Foto’s: Marco van Rooijen, zie fotoalbum voor alle foto’s.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking kondigt presentator Gerry ‘die Jongen van Jungen’, onder meer bekend van de Bluesbox dat iedere woensdagavond op Arrow Classic Rock te beluisteren valt, diverse artiesten aan die je op een avond als deze er graag bij wilt hebben. Wat te denken van Phil Bee, de vorig jaar gestopte frontman van King Mo en kersverse winnaar van de Dutch Blues Challenge, die samen met de getalenteerde gitarist Guy Smeets het programma muzikaal mogen aftrappen.

SENA European Guitar Award 2015

Wanneer Jungen zijn goede vriend Julian Sas er bij roept lijkt zelfs de temperatuur in de zo kille Bijlmer-omgeving behoorlijk toe te nemen. ‘Blues For The Lost And Found’ is natuurlijk ook een geweldige compositie die menig blueshart doet verwarmen. Sas herinnert zich nog goed die avond in het Tilburgse Noorderligt, hij noemt het 013, waar hij Trout indertijd zag excelleren in de band van John Mayall. “Ze speelden ‘Red House’ van Hendrix”, weet hij zich nog feilloos te herinneren.

Als Merijn van Haren, de zanger van Navarone die tijdens de voorbereidingen van het nieuwe album kans heeft gezien om hier vanavond aanwezig te zijn, een uitermate gedreven uitvoering van ‘Since I’ve Been Loving You’ neerzet, lijkt het publiek pas daadwerkelijk te zijn opgewarmd. Van Haren behoort tot de beste zangers die we de laatste jaren op Nederlandse bodem zijn tegengekomen en hij slaagt er dan ook moeiteloos in om alle aandacht op zich gericht te houden.

De 17-jarige Tom Renet is de jongste gast op dit feestje vanavond. De gitarist won eerder dit jaar de Sena Young Talent Guitar Award die hij uit handen van Jan Akkerman in ontvangst mocht nemen. Renet krijgt een aanmoedigingsapplaus en stort zich direct op Hendrix’ ‘Manic Depression’, het is tenslotte de geboortedag van Hendrix, waarbij Phil Bee zijn stembanden nog eens uitrekt. We zien ook Leendert Haaksma op het podium verschijnen en kunnen tevreden constateren dat er een prima voorprogramma is neergezet waar talent en ervaring elkaar innig omhelzen.

SENA European Guitar Award 2015

Jan Akkerman toont met zijn instrumentale virtuositeit nog maar eens aan waarom nu juist hij ook deze award ooit eens mocht ontvangen. ‘Hocus Pocus’, volgens Jungen “een standaardwerkje uit de Nederlandse popgeschiedenis”, zal voor altijd onlosmakelijk met hem verbonden blijven. Voor Akkerman geen probleem. Hij heeft het nog nooit op dezelfde manier gespeeld, gaat niet gebeuren ook, en zo blijft het voor zowel publiek als de muzikant niet alleen interessant maar vooral ook fris.

Na een promo-clipje, voorzien van oppervlakkig Amerikaans commentaar, waarin we door de 25-jarige carrière van de hoofdrolspeler rennen, is het de hoogste tijd geworden voor de prijswinnaar van vanavond. De woorden van Jean Paul Heck en Jan Akkerman, die de award persoonlijk mag overhandigen, klinken gelukkig stukken meer oprecht. Trout is er niet alleen. We hebben zijn vrouw Marie al zien rondlopen. Ze oogt nerveus maar geniet enorm van de aandacht die uitgaat naar haar man. Nog niet zo heel lang geleden zag het er voor beiden heel anders, en niet bepaald hoopvol, uit.

SENA European Guitar Award 2015

Walter Trout zingt ‘Please, Take Me Home’, afkomstig van het nieuwe album ‘Battle Scars’, en de titel zegt eigenlijk genoeg, zoniet alles. Beiden zijn van heel ver gekomen. “Ik draag het op aan Marie die er voor mij was toen ik nauwelijks meer kon spreken”.
Het indrukwekkende ‘Say Goodbye To The Blues’ had bijna op hem betrekking kunnen hebben maar Trout draagt het nog maar weer eens op aan zijn zo geliefde B.B. King. Iedereen is er bij vanavond op het kleine podium van Club Ziggo. Zoon Jon blijkt een niet onverdienstelijke gitarist te zijn en de ontketende Andrew Elt is met zijn uitvoering van ‘I’m Going Down’ verantwoordelijk voor het tweede vocale hoogtepunt van de avond.

Walter Trout is zichtbaar ontroerd wanneer hij de prijs door Jan Akkerman krijgt overhandigd. Hij had het al veel eerder mogen ontvangen maar juist nu heeft het plotseling heel veel meerwaarde gekregen. Het weekend is nu al geslaagd en we zijn nog niet eens op de helft. Morgenavond wacht het optreden in Carré. Het podium waar hij al eerder zijn jubileumfeestje zou hebben gevierd.

Recensie en foto’s van deze memorabele avond volgen…

SENA European Guitar Award 2015

SENA European Guitar Award 2015

SENA European Guitar Award 2015

SENA European Guitar Award 2015

SENA European Guitar Award 2015

SENA European Guitar Award 2015

SENA European Guitar Award 2015

Meer foto’s van deze avond, zie fotoalbum


Ook op Blues Magazine ...