SEASICK STEVE
LOWLANDS 2011

Zaterdag 20 augustus, Grolsch, 20:10 u

Seasick Steve (c) Too Bad Jim

Tekst: Jeroen Bakker / Foto’s: Hans Kreutzer

Het Lowlands Festival in Biddinghuizen is een driedaags durend spektakel waar op 12 podia iets meer dan 250 acts te vinden zijn die zich bezig houden met straattheater, comedy, film, literatuur, dans, beeldende kunst, wetenschap, theater en natuurlijk muziek. Voordat ook maar één band bevestigd kon worden verkocht het festival binnen twee uur tijd een kleine 50.000 kaarten waardoor het bordje ‘uitverkocht’ al op 26 november van het vorige jaar kon worden opgehangen. Dit was de snelste uitverkochte editie tot dusver. 23 Juni werd een laatste rijtje namen prijsgegeven en bleek de komst van Seasick Steve bevestigd.

Even na acht uur betreedt Steve samen met zijn drummer Dan Magnusson het enorm grote podium van de eveneens enorm grote Grolsch-tent die op dat moment werkelijk lijkt uit te puilen. “What’s Up!” klinkt het alsof een oude vriend wordt begroet terwijl iedereen zich klaarmaakt voor een wildemansrit met een Thunderbird door The Lowlands. Steve speelt de rauwe, elektrische slidepartijen op zijn gitaar ongemeen hard alsof de Duivel hem op de hielen zit terwijl de splinters vanachter het drumstel door de lucht vliegen.

In tegenstelling tot enkele festivaloptredens en een TV-opname voor Jools Holland is ex-Led Zeppelin-bassist John Paul Jones er deze keer niet bij. Jones heeft op enkele tracks van het succesvolle laatste album You Can’t Teach An Old Dog New Tricks bijgedragen. Wie ooit eens een optreden van Seasick Steve en zijn drummer Dan Magnusson heeft bijgewoond zal zeer waarschijnlijk erkennen dat de twee deze klus probleemloos samen kunnen klaren.
Dan maakt o.a. gebruik van een steelpan op zijn drumstel en Steve heeft drie zelfbewerkte, niet zelfgebouwde!, gitaren bij zich: The Three-String Trance Wonder, The One-Stringed Diddley Bow, The Morris Minor Guitar en daarnaast de Mississippi Drum Machine die hij met zijn voet bedient en waarmee het zware ritme wordt aangegeven.

Seasick Steve @ Lowlands 2011
(Foto Credits: Hans Kreutzer)

Don’t Know Why She Loves Me But She Do van dat laatste album klinkt live nog een paar tandjes sneller. Komt goed uit want er is niet veel tijd te verliezen. Een festivaloptreden duurt doorgaans korter dan een clubshow en er moeten er nog een paar gespeeld worden zoals
Hobo Low en Dog House Boogie van Dog House Music.

En dan komt het… Steve staat op om eens goed in de zaal te kijken. Hij is op jagerspad en observeert de dames in de tent, op zoek naar goed gezelschap. Een prachtige blondine wordt aangewezen om onder begeleiding van security het podium te beklimmen. Het duurt Steve allemaal veel te lang: “Het podium is ook zo groot, ik denk dat ik vast een borrel neem”, zegt Steve die niet geheel toevallig een fles Jack Daniels naast zijn stoel heeft staan. Uiteraard wordt de dame behalve een stoel ook een drankje aangeboden.
Walking Man (van het album I Started Out With Nothin And I Still Got Most Of It Left uit 2008) krijgt hiermee onbedoeld niet alleen een prachtige videoclip op de grote schermen aan de weerszijden van het podium maar biedt tevens een Lowlands-Highlight op de zaterdagavond.

Seasick Steve @ Lowlands 2011
(Foto Credits: Hans Kreutzer)

De titeltrack van You Can’t Teach An Old Dog New Tricks is veelzeggend. Een oude vos verliest nu eenmaal nooit zijn streken. Als een howlin’ wolf klinkt Steve door de Grolsch-tent tijdens Dog House Boogie waarin wordt terug geblikt op een niet al te soepele jeugd waarbij zijn stiefvader een belangrijke hoofdrol speelde. De duizenden festivalbezoekers reageren uitzinnig op het eigenzinnige stel muzikanten die het zelf allemaal niet zo goed lijken te bevatten maar het enorm kunnen waarderen.

Het optreden van Seasick Steve zal uiteindelijk één van de absolute hoogtepunten blijken met als gevolg dat de top vijf van best verkochte albums tijdens het festival in de Plato/Concerto-stand wordt aangevoerd door Steve’s You Can’t Teach An Old Dog New Tricks.

Sfeer @ Lowlands 2011
(Foto Credits: Hans Kreutzer)

Het concert graag (terug) zien? Dat kan … via de speciale Lowlands VPRO site: Seasick Steve op Lowlands 2011

Website Seasick Steve : seasicksteve.com


Ook op Blues Magazine ...