Rosblues 2012
Featuring : John Primer, The Little Boogie Boy Blues Band, Sharrie Williams, The Wiseguys, The Teardrops, Robbert Fossen, Philippe Menard

Party centrum de Kentering
Rosmalen
3 november 2012

Robbert Fossen & The Teardrops

Tekst: Hananja Verduyn / foto’s:Marco van Rooijen
Meer foto’s, zie compleet fotoalbum (64 pix)
Foto(s) bestellen? Dat kan via deze link

RosBlues 2012

Het leek er even op dat de 8e editie van Rosblues dit jaar niet door zou kunnen gaan ivm de tegenvallende verkoop en het overlijden van de hoofdsponsor Hans Jansen.
Gelukkig wist de man achter dit prachtige festival, Rinus Zuidam, zich gesteund door de vele vrijwilligers en (Ros)blues vrienden, en Rosblues 2012 zou ondanks de hoge kosten toch doorgaan. Ze hadden dan ook een geweldige line-up.
Maar dan kwam de avond voor het festival een telefoontje, waardoor de moed in de schoenen zou kunnen zakken; in het vliegtuig tussen de USA en Duitsland was de grote man van de blues, Magic Slim, onwel geworden en moest tijdens de tussenstop in Parijs opgenomen worden in het ziekenhuis op de intensive care met ademhalings moeilijkheden.
De nekslag voor Rosblues? Welnee, er werd besloten The Teardrops, zonder Magic Slim, te laten spelen en een vervanger voor Magic Slim te zoeken. Dit lukte! Onze eigen Blues Award winnaar, Robert Fossen zou gaan spelen!

Robbert Fossen & The Teardrops

Rinus Zuidam kon dus het RosBlues festival openen met een welkomst woord voor de 400 bezoekers,  en om 19.30 barstte de blues los met John Primer and the Little Boogie Boys Bues Band.

John Primer

John Primer is een bluesman in hart en nieren en speelt voor de 2e keer op Rosblues.
Deze bescheiden en altijd vriendelijke man heeft lang in de schaduw gestaan van grote muzikanten.
Maar sinds zijn debuutalbum in 1995 staat hij op eigen benen en ging van sidekick naar headliner.
Traditionele blues en snelle slidetechniek waardoor hij moeilijk is te evenaren weet hij het publiek altijd te fascineren.
Bovendien is het een meester verteller en schrijver van uitmuntende songs.

John Primer

The Little Boogie Boy Blues Band

Begeleidt door Heijn Meijer en zijn band werd er gespeeld uit een repertoire die zeer omvangrijk is.
Heijn, die van John Primer zelf ooit de bijnaam Little Boogie Boy kreeg, speelde bescheiden in dienst van, maar is een geweldige aanvulling op Primer omdat ook hij een groots muzikant is en speelt alsof hij zijn wortels heeft in de Mississipi Delta.
Zijn gitaarspel is fris en energiek en mag zeker niet ontbreken op dit podium.
John Primer and the Little Boogie Boys Bues Band was in ieder geval weer een spetterende combinatie.

Philippe Menard

Hierna zou op het Foyer podium wederom de al inmiddels bekende Philippe Ménard zijn eerste van drie sessies gaan spelen
Na 17 jaar gespeeld te hebben in de blues/rock trio Tequila, besloot hij op een gegeven moment een hele nieuwe uitdaging aan te gaan.
Hij wilde in zijn eentje de blues brengen.
Deze zomer nog op het Peer festival gestaan, brengt deze franse  “one man blues band” met een geïmproviseerd drumstel, gitaar, mondharmonica en nog andere instrumenten een blues neer die op een groot enthousiast publiek mag rekenen.
Het was nu wat minder dringen voor het podium, omdat het dus zoals gezegd minder druk was als voorgaande jaren, maar Ménard is zeer geliefd bij het blues publiek.

Verder kon men tussen de bedrijven door naar hartelust snuffelen in de bakken met cd’s, vinyl en muziekboeken.
Een drankje, een hapje en we maakten ons op voor de volgende band.

Robbert Fossen & The Teardrops

Zoals gezegd, The Teardrops zonder de voor de band zo geliefde Magic Slim.
De band openden zonder frontman en na twee songs liet de drummer weten dat ze hun frontman misten maar waren trots de frontman voor deze avond aan te kondigen. En met drum geroffel werd aangekondigd, de “White-Black” man, Robert Fossen!
Een man, die een groot fan is van Magic Slim, mocht hem vervangen en samen met de band speelde hij een fantastische set.

Robbert Fossen & The Teardrops

Zoals bekend, heeft Robert een prachtige warme blues stem, zijn gitaarspel is er één om je vingers bij af te likken, en ook de bluesharp speelt hij op virtuoze wijze.
Ook John Primer, voormalig band lid van The Teardrops kwam de band ondersteunen en met elkaar brachten ze met een heerlijke jam een ode aan Magic Slim.
Voor Robert ging, ondanks de nare aanleiding, een droom in vervulling, en hij speelde de sterren van de hemel.
Ook het publiek reageerde ontzettend enthousiast op het spel van Robert Fossen en terecht kon Rinus Zuidam trots zijn op deze “vervanger”.

Dan, na de muzikale pauze met Philippe Menard, was het tijd voor niet alleen blues maar ook wat gospel, soul en funky. De hekkesluiter van het festival stond klaar.

Sharrie Williams & The Wiseguys

Sharrie Williams & the Wiseguys
Het publiek kan er altijd op rekenen dat Sharrie en haar Wiseguys een geweldig muzikaal spectrum laten horen. Menig voetje ging dan ook van de vloer. Een cover van the Staple Singers werd op een geheel eigen wijze ten gehore gebracht,  en het spetterde en knalde er allemaal van af.
In het publiek vond Sharrie een fan die met haar eigen cover band menig song van Sharrie vertolkt en zij werd dan ook uitgenodigd op het podium om wat noten mee te zingen.

Sharrie Williams & The Wiseguys

Al met al een fantastische avond. Een bewogen avond, dat wel.
Er werd even stil gestaan bij het overlijden van de hoofdsponsor en de afwezigheidvan Magic Slim, waarvan we hopen dat hij snel is opgeknapt.
Ook werden de bluesvrienden bedankt voor hun steun om de 8e editie van Rosblues toch door te laten gaan.
Complimenten voor Rinus, zijn partner Sjanie en de vrijwilligers. Er zijn in deze onzekere tijden toch nog zekerheden in de wereld.
En dat is Rosblues!

Sharrie Williams & The Wiseguys

John Primer

Robbert Fossen & The Teardrops

Sharrie Williams & The Wiseguys

The Little Boogie Boy Blues Band

Robbert Fossen & The Teardrops

Philippe Menard

Fotoalbum zie: http://www.flickr.com/photos/bluesmagazine/sets/72157631932755986/


Ook op Blues Magazine ...