Walter Trout - Jonny Lang - Kris Barras @ Rockin' The Blues Festival 2019-8

Rockin' The Blues 2019 feat. Walter Trout, Jonny Lang & Kris Barras

Rockin’ The Blues Festival
THE KRIS BARRAS BAND + JONNY LANG + WALTER TROUT
Poppodium 013, Tilburg
1 Juni 2019

‘…. An Evening of Guitar Heavy Blues Rock !’, zo luidt de subtitel van het programma dat vorig jaar zijn officiële première kende. Rockin’ The Blues is een festival waarin de meest interessante acts van het Mascot-Provogue-label zich live mogen presenteren. Het festival is een lang gekoesterde wens van Ed van Zijl die aan het hoofd staat van dit label en na een eerdere succesvolle eerste editie in maart van het vorige jaar, al in een vroeg stadium wederom een aantal optredens aankondigde voor de tweede aflevering van dit gitaarspektakel. Toen stonden er Eric Gales, Quinn Sullivan, Gary Hoey en special guest Lance Lopez op de affiche, deze keer valt de eer te beurt aan The Kris Barras Band, Jonny Lang en Walter Trout die gedurende een reeks van negen optredens in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Nederland de betere bluesrock van dit moment live vertegenwoordigen.

Tekst: Jeroen Bakker + Nineke Loedeman / Foto’s: Marco van Rooijen + Nineke Loedeman. Alle foto’s van het festival zijn te vinden in het album Rockin’ The Blues Festival 2019. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Rockin' The Blues 2019 feat. Walter Trout, Jonny Lang & Kris Barras

Ook nu is het gastheer Gerry Jungen, bluesrock-expert maar bovenal bluesrockliefhebber en voornamelijk bekend van zijn Bluesbox dat iedere woensdagavond tussen 21.00 en 22.00 uur te beluisteren valt op Arrow Classic Rock, die mooie dingen mag vertellen over de optredende artiesten en wat er zoal bij de merchandise-stand achterin de zaal te verkrijgen is. Dat het daadwerkelijk de moeite waard is blijkt uit de drukte bij de platenbakken want het prachtige vinyl van het label wordt tegen een messcherpe prijs aangeboden. Het bijzondere laatste Chuck Berry-eerbetoon van George Benson, piekfijn live-werk van Gov’t Mule, Beth Hart, al dan niet samen met Joe Bonamassa, de laatste Robert Cray-albums, de spiksplinternieuwe Stray Cats in gekleurd vinyl en nog veel meer moois.

Rockin' The Blues 2019 feat. Walter Trout, Jonny Lang & Kris Barras

Mooi bruggetje trouwens van de enthousiaste Jungen die THE KRIS BARRAS BAND mag aankondigen en over hoe die als vijfjarig knulletje verliefd raakte op de platenkast van zijn vader en hoe de muziek van Gary Moore, Jimi Hendrix, Rolling Stones en alle grote bluesartiesten tot zijn verbeelding sprak. Hoe hij vervolgens als vechtsporter furore maakte maar zich toch weer op zijn grote liefde, namelijk het maken van muziek stortte.

Kris Barras @ Rockin' The Blues Festival 2019-4

Met het stevige ‘Propane’ verklaart Barras de avond voor officieel geopend. Het volvette bluesrock-geluid is mede mogelijk gemaakt door zijn bassist, drummer en toetsenist. De zanger/gitarist kijkt met overtuigende blik naar zijn publiek. Hij is de grote onbekende van deze editie maar zijn blik verraadt zijn doelstelling, alsof hij denkt: “Ik zal ze eens een poepie laten ruiken.” Een klein deel van de aanwezigen kent hem nog van zijn optreden in Supersonic Blues Machine waarmee hij samen met Fabrizio Grossi, Kenny Aronoff, Lance Lopez en ZZ Top’s Billy Gibbons een superband vormde.

Rockin' The Blues 2019 feat. Walter Trout, Jonny Lang & Kris Barras

Het eveneens van dik hout gesneden ‘Stitch Me Up’ van het vorig jaar verschenen ‘The Divine & Dirty’ volgt direct. De afwachtende houding bij een klein gedeelte van het publiek verdwijnt al snel wanneer het beukende intro van ‘Rock ’N Roll’ klinkt. De bluesrockers in Tilburg zijn duidelijk behoorlijk gecharmeerd van de ode aan Led Zeppelin zoals die wordt uitgevoerd door Barras en zijn kompanen. Log, strak en vol overtuiging. Het tempo ligt hoog, er is weinig tijd maar toch neemt hij even een moment om stil te staan bij zijn vader, zijn beste maatje die nog betrekkelijk kort geleden ernstig ziek werd en spoedig daarna kwam te overlijden. Hij schreef hierover ‘Watching Over Me’. Het is een indrukwekkend schouwspel, zo’n stoere man met zijn indrukwekkende tattoos die zich van zijn gevoelige kant laat zien. Het is allesbehalve ‘Wrong Place, Wrong Time’, deze mannen staan hier wel degelijk op de juiste plek.

Rockin' The Blues 2019 feat. Walter Trout, Jonny Lang & Kris Barras

We zien Barras in ‘Hail Mary’ nog even voluit soleren, zowel met plectrum als met tanden, en vervolgens de gitaar in zijn nek leggen. Het publiek vindt het prachtig en reageert verheugd op de aankondiging dat we in september weer een bezoekje aan ons land kunnen verwachten. We snappen inmiddels heel goed dat men deze act anderhalf jaar geleden liet tekenen voor een samenwerking met bovengenoemde label. Op het podium komt het allemaal pas echt goed tot zijn recht. Het is dan ook niet bepaald vreemd dat The Kris Barras Band zijn fanschare rap ziet uitbreiden en snel naam gaat maken vanwege die uitstekende live-reputatie.

Rockin' The Blues 2019 feat. Walter Trout, Jonny Lang & Kris Barras

Over live-reputatie gesproken. Met JONNY LANG heeft de organisatie deze avond een top-act in huis gehaald die weliswaar een blues-achtergrond heeft, hij groeide op met de muziek van Buddy Guy, Albert Collins, B.B. King en later ook Howlin’ Wolf en Robert Johnson, maar die zich daarna ontwikkelde als een veelzijdige performer met een brede interesse voor andere gepassioneerde muzieksoorten. Passie en emotie zijn DE speerpunten tijdens zijn optredens. Tegenwoordig haalt Lang veel invloeden uit religie en spiritualiteit waardoor zijn stijl een soul- en soms ook gospel-vibe kent. Daarnaast bevatten zijn teksten niet alleen autobiografische elementen maar schotelt hij de luisteraar ook wat diepgang en levenswijsheden voor. Je zou haast vergeten dat deze muzikant nog veertig jaar oud moet worden. ‘Signs’, de titeltrack van zijn laatste album is een prima opener waarin hij, ondersteund door een stel fijne collega’s, meteen al zijn visitekaartje aflevert.

Jonny Lang @ Rockin' The Blues Festival 2019-15

De mix van rhythm & blues, gospel en bluesrock hakt er al stevig in en het is ook duidelijk dat de getalenteerde muzikant in een voor hem kortere setduur dan gebruikelijk, werkelijk alles uit de kast wilt halen. Het toch al zo indrukwekkende ‘A Quitter Never Wins’ van Tinsley Ellis wordt desondanks allesbehalve overhaast afgedaan door Lang en zijn band. Het lijkt hem op het lijf geschreven en aan zijn gelaatsuitdrukkingen valt dan ook af te lezen dat hij ieder woord ook daadwerkelijk meent. Ook hier kijkt een klein deel van het publiek het allemaal argwanend aan. Sommigen vinden zelfs dat hij het overdrijft maar aan het optreden zal het niet liggen.

Klinken zijn studio-albums nog wel eens ietwat gepolijst, live gespeeld krijgt het allemaal net even meer karakter en komt zijn muziek dan ook echt tot leven. ‘Bring Me Back Home’ is daar zo’n typisch voorbeeld van. Thuis ben je misschien geneigd om track 9 van zijn album ‘Signs’ snel door te skippen maar in Tilburg weet hij op zeer intense wijze het publiek voor zich te winnen met een meeslepende uitvoering ervan. Opvallend is trouwens dat bovengenoemde album in het overgrote gedeelte van dit optreden centraal staat. Ook ‘Snakes’ waarin de invloed van Jimi Hendrix niemand zal zijn ontgaan, krijgt een gedreven live uitgevoerde behandeling. Trots kondigt hij zijn band aan. Ieder lid krijgt, overigens geheel terecht, even een moment in de spots.

Rockin' The Blues 2019 feat. Walter Trout, Jonny Lang & Kris Barras

Breakin’ Me’ doet hij echter helemaal alleen op het podium maar wanneer de anderen geruisloos weer hun plaats op het podium innemen gaat het soepel over in ‘Lie To Me’ en krijgt de set een ijzersterke en vol versterkte finale.

Rockin' The Blues 2019 feat. Walter Trout, Jonny Lang & Kris Barras

Inmiddels is 013 heerlijk opgewarmd. Ook Gerry Jungen heeft het duidelijk naar zijn zin wanneer hij het, zoals hij het zelf noemt: “Klapstuk van de avond, de slagroom van de taart” mag aankondigen. Hij verwijst nog even naar zijn radioprogramma waarin de luisteraars al jaren achtereen hun favoriete bluesnummer aller tijden mogen aankondigen en niet geheel toevallig staat de uitvoerende artiest hiervan vanavond op het podium. Iedereen die er hier vanavond bij is weet dat het om ‘Say Goodbye To The Blues‘ gaat.

Rockin' The Blues 2019 feat. Walter Trout, Jonny Lang & Kris Barras

WALTER TROUT mogen we inmiddels toch wel een fenomeen noemen. Al jaren lang presteert deze bluesman in hart en nieren op een bijzonder sterk niveau. En over organen gesproken, na alle gezondheidsproblemen betreffende zijn lever, kunnen we misschien zelfs stellen dat hij momenteel in de vorm van zijn leven steekt. Het is nog maart kort geleden dat hij, werkelijk waar op sterven na bijna dood was. Natuurlijk zijn er de juiste personen in zijn omgeving die hem daarbij ondersteunen. Zo is daar op de eerste plaats uiteraard zijn vrouw en wat te denken van zijn geweldige band die hem iedere keer weer op fenomenale wijze bijstaan tijdens de optredens.

Rockin' The Blues 2019 feat. Walter Trout, Jonny Lang & Kris Barras

Het doet iedereen duidelijk goed om de sympathieke bluesheld weer te kunnen begroeten. De gekke bekken en grimassen van de man zelf tonen aan dat hij er zelf enorme zin in heeft. Alsof hij wilt zeggen: ‘We’re All In This Together’, naar zijn laatste album. Met het van Jimmy Dawkins geleende ‘Me, My Guitar And The Blues‘ wordt de finale van de avond ingezet.

Het tempo ligt direct hoog en Walter vervolgt met de groovende rocker Ride ‘Till I’m Satisfied, van het album Go The Distance uit 2001 alweer. De energie spat van het podium en het publiek reageert vol enthousiasme: hier staat een man die de Blues lééft! Natuurlijk mag het emotionele Almost Gone niet ontbreken, van zijn indrukwekkende come back album ‘Battle Scars’, waarop hij zijn ‘littekens’ na zijn gevecht met de dood in 2014, op prachtige wijze omzet in stuk voor stuk emotionele songs.

Rockin' The Blues 2019 feat. Walter Trout, Jonny Lang & Kris Barras

Rockin' The Blues 2019 feat. Walter Trout, Jonny Lang & Kris Barras

Walter Trout @ Rockin' The Blues Festival 2019-11

De band is volledig op stoom, nieuwkomer Teddy Andreadis vanachter zijn toetsen weet enkele fantastische solo’s de zaal in te slingeren en ook bassist Johnny Griparic is weer helemaal terug. Onder de stuwende drums van Michael Leisure gaan we nog even door met een Sadie, de Hound Dog Taylor & The HouseRockers cover, een relaxed nummer wat ook te horen is op zijn recente album ‘Survivor Blues’ evenals Red Sun.

Voor de toegift roept Walter zijn maten Jonny Lang en Kris Barras het podium op en tezamen brengen ze een fantastische uitvoering van Gambler’s Blues, de B.B. King cover, gevolgd door een dampende Going Down waarin nog maar eens bevestigd wordt dat bluesrock absoluut leeft!

Rockin' The Blues 2019 feat. Walter Trout, Jonny Lang & Kris Barras

Rockin' The Blues 2019 feat. Walter Trout, Jonny Lang & Kris Barras

Rockin' The Blues 2019 feat. Walter Trout, Jonny Lang & Kris Barras

Rockin' The Blues 2019 feat. Walter Trout, Jonny Lang & Kris Barras

De liefhebbers die aanwezig waren bij deze tweede editie in Tilburg hebben, als we al die gelukkige blikken om ons heen zien, een heerlijke avond gehad. Benieuwd welke helden de derde affiche van het rondreizende muziekspektakel zullen sieren.

Walter Trout - Jonny Lang - Kris Barras @ Rockin' The Blues Festival 2019-9

Rockin' The Blues 2019 feat. Walter Trout, Jonny Lang & Kris Barras

Walter Trout - Jonny Lang - Kris Barras @ Rockin' The Blues Festival 2019-7

Kris Barras @ Rockin' The Blues Festival 2019-6

Rockin' The Blues 2019 feat. Walter Trout, Jonny Lang & Kris Barras

Rockin' The Blues 2019 feat. Walter Trout, Jonny Lang & Kris Barras

Alle foto’s van het festival zijn te vinden in het album Rockin’ The Blues Festival 2019.


Ook op Blues Magazine ...