Ribs & Blues dag 1
met Grollo, The Analogues en Ilse DeLange
zaterdag 27 mei 2023
Raalte

Zie ook:
Verslag Ribs & Blues Dag 2
Verslag Ribs & Blues Dag 3

Foto Ilse DeLange op Ribs & Blues festival 2023

Tekst en foto’s: Edwin van der Linden.
Alle foto’s staan in het album Ribs & Blues Festival 2023. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Zoals elk jaar vindt met Pinksteren het Ribs & Blues festival plaats. Dit jaar zelfs voor de 25e keer en uitgegroeid tot een gerenommeerd blues festival in de regio en misschien wel in Nederland. De concurrentie met Pinksteren is qua blues wel toegenomen met al die andere festivals in Nederland, Samen met de nieuwe strategie, een kleine bijdrage van 10 euro, hoop ik dat het festival een succes blijft. De eerste dag is traditiegetrouw een dag waarbij de Blues niet vooraan staat. Dit jaar met Grollo, The Analogues en Ilse de Lange.

Grollo

De avond startte met Grollo, een bands met leden van diverse bnads uit het oosten van het land. Niet gek dat zij zoiets oppakken, de muziek van Cuby & the Blizzards leeft hier nog steeds hier. De start was veelbelovend stevig. Het vervolg was erg mooi met een heel mooie ‘Distant smile’ met een fantastische solo van Niek Cival. De band kreeg het publiek goed mee ook vanwege het charisma van zanger Bastian Pen. De tent zong alles mee en nummers als ‘Appleknockers flophouse’, ‘Another day, another road’ en ‘We did it just for fun’ gingen erin als koek. Iedereen ging tevreden zijn biertje halen en wachten op de The Analouges.

The Analogues

The Analogues

Ik ben te jong voor de vraag of je voor de Rolling Stones of The Beatles bent. Begonnen bij de Beatles maar uiteindelijk bij de Stones beland door de blues, maar SGT. Pepper blijft mijn favoriete album van deze twee bands. Ben daarom erg benieuwd naar The Analogues. De band is de naam Beatles coverband eigenlijk al ontgroeid. Wat heeft deze band een goede sound. Natuurlijk heeft de band de top van de Nederlandse bands bij elkaar gevoegd en natuurlijk gebruiken ze zoveel mogelijk originele instrumenten, maar dat wil niet zeggen dat het werkt. Instrumentaal is het perfect, alleen de stemmen zijn anders maar klinken zeer natuurlijk in de songs. De tent zong vanaf het begin luidt mee met ‘Magical mystery tour’,’ Daytripper’ en ‘Paperback writer’. Bij ‘I’m the Walrus’ stond het podium vol met ook de strijkers en blazers. Het hield niet op met prachtige Beatles nummers. De Beatles zette niet alle singles op hun albums. Maar ook nummers als ‘Penny lane’ en ‘All you need is love’ werden gespeeld. Tijd voor mijn favoriet, ‘While my Guitar gently weeps’ met de Eric Clapton solo prachtig gespeeld door Jac Biko. Met Merijn van Haaren van Navarone op zang ging het gas erop, ‘Birthday’ en ‘Helter skelter’ werden hard meegezongen door publiek. Veel mooie nummers volgden nog. De toegift was verrassend, ‘The ballad of John and Yoko’. Niet een echte knaller, maar het publiek vindt het fantastisch.

Ilse DeLange

Het ombouwen duurde door alle apparatuur van the Analouges vrij lang maar dat was het publiek alweer vergeten toen de altijd enthousiaste Ilse DeLange met haar band opkwam. Het was duidelijk dat het merendeel van tent voor Ilse kwam en fans waren. Nummers als ‘Willing’, ‘Way back home’ en ‘World of hurt’ werden luidkeels meegezongen. Bij ‘The miracle’ gingen de zaklampen van de telefoons aan een pakte iedereen elkaar nog eens vast met de gedachte aan iemand die er niet meer is. Als cover werd de tranentrekker ‘Jolene’ gespeeld met een heerlijke solo van gitarist Arnold van Dongen. Na ‘So incredible’ vond mijn blues hart het genoeg en met nog een lang weekend te gaan de juiste beslissing.
De nieuwe strategie van Ribs en Blues lijkt geslaagd. De tent is overvol en het publiek is enthousiast en dus tevreden. De organisatie dan zeker ook. Op naar dag 2 en 3.

Grollo

Grollo

Grollo

The Analogues

The Analogues

The Analogues

Ilse DeLange

Ilse DeLange

Bekijk alle foto’s in het fotoalbum Ribs & Blues Festival 2023.


Ook op Blues Magazine ...