Ralph de Jongh

Ralph de Jongh op de weg terug (radioprogramma Bluezy, 6 februari 2014)

Tekst: Ton Kok. Foto’s Patrick Roos

Terwijl het met zijn carrière voor de wind gaat, zowel solo als met zijn band Crazy Hearts, verdwijnt Ralph de Jongh eind 2012 plotseling van de radar. Een fysieke burn out luiden de berichten. Iedereen hoopt uiteraard dat hij snel weer op de been is , maar uiteindelijk duurt het ruim een jaar voor hij zich weer in het openbaar vertoont. Medio 2013 ziet het er even naar uit dat bij zal spelen op het afscheidsfeest van Block, maar dit blijkt nog iets te vroeg te komen.

Dan ineens staat zijn naam op de agenda van Cultureel Café De Amer voor 15 maart 2014. Om niet gelijk in het diepe te hoeven springen besluit Ralph Nico Bravenboer van Radio Ridderkerk te bellen om te vragen om hij kan optreden in diens radioprogramma Bluezy. Natuurlijk hapt Nico onmiddellijk toe en op 6 februari is Ralph te gast in het programma voor een interview en om een aantal nummers live te spelen. Een gezellige drukte in de kantine van Radio Ridderkerk met allemaal mensen, die de muzikant een warm hart toedragen. Een ideale omgeving dus voor een herstart.

Het programma begint met het draaien van een nieuw nummer, door Ralph zelf op cd gebrand is. Dan volgt een interview met een terugblik op zijn eerste bezoek aan Radio Ridderkerk in 2004 en natuurlijk over het verloren jaar 2013. En dan komt het moment waar we allemaal op wachten.

Ralph de Jongh

Ralph gaat met gitaar op schoot voor de microfoon zitten, hij speelt het intro en “I’m a King Bee, buzzin’ ‘round your hive” wordt de microfoon in geslingerd. Als na een minuut is duidelijk dat Ralph niets van zijn power en passie is kwijtgeraakt en de komende vijfentwintig minuten komen er een aantal eigen nummers plus enkele Elmore James klassiekers voorbij. Na een korte pauze om even de keel te smeren en nog wat vragen te beantwoorden klinkt het verzoek om “Come On In My Kitchen” te spelen en met een ruim tien minuten durende versie van deze Robert Johson-klassieker wordt een indrukwekkende set afgesloten.

Ralph de Jongh

Over ruim een maand staat het optreden in De Amer gepland. Dat zal wel iets zwaarder worden met drie sets, maar als ook de conditie weer helemaal op peil is en met een gedoseerde wederopbouw van de carrière zal de trein ongetwijfeld spoedig weer op snelheid zijn. De nieuwe CD van Crazy Hearts ligt al een jaar op de plank en zal in de tweede helft van het jaar met de nodige publiciteit gelanceerd worden. Ralph de Jongh is op de weg terug.

Ralph de Jongh


Ook op Blues Magazine ...