nimmo1

NiX Bluesnight
Oude Markt, Enschede
14 Augustus 2014

Tekst en foto’s: Herbert Schluter.

Donderdag 14 augustus markeerde het begin van een mooi weekend vol blues. Voorafgaand aan het Drijf-In Bluesfestival in Giethoorn vond, eveneens geprogrammeerd door het team van NiXenMeer in Enschede, de NiX Bluesnight plaats op de Oude Markt. Dit maakte dan weer deel uit van de Summersounds, een reeks concerten en optredens op zes donderdagavonden in de zomerperiode.

Stipt om 18.00 uur viel de eer te beurt aan the Sheiks of R’n’B om de avond te openen met hun heerlijk swingende jump-blues. Na een wat rustige periode hebben Jeroen ‘Jayrome’ Engelberts en Antoon Aukes hun soulmate gevonden in ‘Fretless Freddy’ op de bas en spelen ze nu hun aanstekelijke mix van R&B, gumbo, soul en blues – maar naar mijn bescheiden mening nog niet vaak genoeg!

Daarna werd het podium onveilig gemaakt door nog een trio, namelijk Black Market III. Hier horen we de wat ruigere bluesrock uit de San Diego area. Onder aanvoering van Scottie ‘Mad Dog’ Blinn werd hier een lekker rockende set neergezet met o.a. een mooie uitvoering van ‘Oh Mary, don’t you weep’, een Negro Spiritual die bijna 100 jaar geleden voor het eerst werd opgenomen.

BMIII3

Langzamerhand werd het steeds drukker op het plein toen Little Steve & the Big Beat het podium beklommen. Met gast-drummer (hoewel zeker niet onbekend…) Jody van Ooijen was de formatie compleet, dus met de blazers Martijn ‘Tinez’ van Toor op tenorsax en Evert Hoedt op de reusachtige baritonsax en ja, daar staat toch een geweldig stel muzikanten bij mekaar, zeg! Niet alleen staat Steven ‘Little Steve’ van der Nat met overgave z’n gitaar te wurgen, maar de beide saxen geven zo’n swingende aanvulling en ondersteuning dat stilstaan totaal geen optie was. Ik had zelf regelmatig het kippenvel over mijn rug lopen en da’s doorgaans een goeie graadmeter!

LSBB6

En toen… de ontdekking en de sensatie van de avond – wat mij betreft en zonder de overige acts tekort te willen doen – Laurence Jones en z’n band. Ik had zelf het voorrecht om voorafgaand aan het optreden een interview met hem te doen (binnenkort hier te lezen) en ik zit me er nu nog over te verbazen. Dit 22-jarig talent uit Engeland wordt nu al vergeleken met Buddy Guy en Clapton, hij heeft al gespeeld met Walter Trout en Johnny Winter en heeft ook al 2 albums op z’n naam staan. Ik was dan ook erg benieuwd of hij die hooggespannen verwachtingen kon waarmaken, maar ik kan jullie geruststellen… wat een power, wat een energie en muzikaliteit laat deze man hier zien! Drummer Toby Wilson zorgt voor de rode draad terwijl Jones zelf en bassist Roger Inniss (op een enorme 6-snarige bas!) heer en meester op het podium zijn. Met name tijdens de solo’s zoeken ze elkaar steeds weer op en is het geweldig mooi om te zien hoe die twee elkaar aanvoelen en elkaar steeds weer opzwepen tot nieuwe muzikale hoogtes. In het najaar komt deze band weer naar o.a. Nederland en als je de kans hebt om deze jonge hond aan het werk te zien: GAAN!!

lj6

Als afsluiting – en gelukkig toch nog op tijd na een best oponthoud in de Eurotunnel – werd het tijd voor een Schots feestje met niemand minder dan de Nimmo Brothers. De eerste twee nummers had ik een beetje het idee dat e.e.a. nog niet helemaal soepeltjes liep; veel gepruts aan apparatuur en overleg met de techneuten, maar daarna was alles verdwenen als sneeuw voor de zon en werd het inderdaad een feestje. Helaas/gelukkig (naar eigen keuze…) niet in kilts, maar een daverend concert kun je wel overlaten aan deze Schotse Hooglanders! Ook hier weer: wat een power, wat een energie! Net na de klok van middernacht kwam er – veel te vroeg – alweer een einde aan een spetterende avond. Weer een jaartje geduld hebben…

nimmo4

Ik heb ze hierboven al even genoemd, maar wil wel graag van de gelegenheid gebruik maken om het team van www.nixenmeer.nl te bedanken voor het organiseren en programmeren van zowel de NiX Bluesnight als het programmeren van het Bluesfestival in Giethoorn. Chris, Ine en team: dank jullie wel! ’t Was weer een bult werk, maar te oordelen aan de vele foto’s en blije gezichten hebben jullie ook weer heel veel mensen een ontzettend mooie tijd bezorgd!

Nu we het er toch over hebben: NiXX BBBluesclub bestaat in Enschede al heel wat jaartjes, maar in de huidige opzet als ‘NiXenMeer’ binnenkort precies 1 jaar waarin we niet alleen hele mooie optredens hebben mogen meemaken, maar waarin heel veel activiteiten zijn georganiseerd zoals bierbrouwen, workshops bluesharp, bluesdansen, jamsessies, enzovoort. Dat vraagt natuurlijk om een feestje en dat gaat plaatsvinden op 31 augustus as. Dat feestje zal uiteraard worden gevierd met een optreden van een band. Wie? Mogen we nog niet verklappen. Aan de naam te oordelen zou je denken dat ’t heiligen zijn, maar niets is minder waar… vanaf 15.00 uur ben je welkom!

lj5

lj9

LSBB2


Ook op Blues Magazine ...