Verslag: NiX Bluesnight 15 Augustus 2013 Oude Markt, Enschede

blues-bones-enschede-2013

NiX Bluesnight
Oude Markt Enschede
15 Augustus 2013

Tekst: Nineke Loedeman / Foto’s: Herbert Schluter / Video’s: Johan Kraassenberg

In Enschede hoeven thuisblijvers zich deze zomer niet te vervelen. Vijf donderdagen lang kan men genieten van muzikaal vertier op de Oude Markt. Dit zomerspektakel is voor iedereen vrij toegankelijk, en voor deze donderdag 15 augustus zijn de een aantal van de beste blues muzikanten naar Enschede gehaald. De programmering wordt zoals altijd verzorgd door het Enschedese podium NiXenMeer en is een gevarieerd aanbod van rock, blues, soul en funk! En dit keer met een Belgische tintje.

Nico The Bluesbones

Het weer is erg aangenaam, en de terrassen rond het podium op de Oude Markt zijn goed gevuld. Het is ook nog koopavond hier, dus veel voorbijgangers blijven even staan kijken en luisteren, onder andere naar festivel-opener The BluesBones. Deze fantastische nieuwe bluesband is in een razend tempo de Belgische en Nederlandse bluesscene aan het veroveren. Hun reputatie als sterke live-band is hun vooruitgesneld, en zorgt voor hooggespannen verwachtingen. En het moet gezegd: overal waar deze mannen spelen laten ze de aanwezigen in euforie achter, en zo ook hier op de Oude Markt van Enschede. Hoewel het vroeg is, stroomt het publiek na de eerste nummers al snel toe, en krijgt Enschede een mooie set voorgeschoteld, waarbij gitaristen Andy Aerts en Stef Paglia hun kunnen tonen, terwijl zanger Nico De Cock zoals altijd het uiterste uit zijn (goede) stem haalt. Als de tonen van het laatste nummer Highway Man zijn weggeëbd, klinkt het lang “we want more”. Daar wordt natuurlijk graag gehoor aan gegeven in de vorm van een stampende Cruisin’. Zijn The Bluesbones dit keer nog opener van dit mooie festival, de volgende keer wellicht de afsluiter?

Ook Bullfrog Tattoo krijgt de handen op elkaar. Vijf professionals uit de muziekindustrie die voor hun lol zelf begonnen zijn met muziek te maken. De mannen hebben elkaar gevonden in hun gemeenschappelijke liefde voor Rory Gallagher en hopen op bescheiden schaal eer aan hun grote voorbeeld te kunnen bewijzen. En dat komt vanavond ook prima uit de verf. Het is heerlijk om doorgewinterde Rory-fans te zien meezingen met de onnavolgbare songs van deze icoon uit de bluesrock wereld. Een prachtige Million Miles Away en een sterke I Wonder Who zorgen voor flinke bijval. Ook de mannen zelf genieten immens van dit mooie optreden. Want was dit vanavond hun eerste optreden op Nederlandse bodem, het was “zeker en vast” niet hun laatste.

Bullfrog Tattoo

Yves Bullfrog Tattoo

De derde Belgische band vanavond is Howlin’ Bill, en timmert al meer dan tien jaar aan de muzikale weg. Deze terechte winnaars van de eerste editie van de European Blues Challenge 2011 spelen vooral eigen werk, af en toe afgewisseld met een cover. Ze noemen hun eigen stijl “Rhythm ‘n’ Roots” wat zoveel wil zeggen als een mix van blues, rock-‘n-roll, swing en boogie. Hoe je het ook noemt: het publiek SMULT ervan! Er wordt volop gedanst en meegezongen op de aanstekelijke muziek van deze topband. Frontman Wim leidt zijn mannen tot ongekende hoogten met zijn goede stem en geweldig bluesharp spel. Een andere hoofdrol is weggelegd voor de sublieme gitarist Little Jimmy Hontele. Met een flitsende Hipshake sluit de mannen hun opzwepende set af. Klasse.

Howlin Bill

Little Jimmy Hontele

Alles loopt een beetje uit en een uur later dan gepland betreden headliner Marcus Malone en zijn band het podium. Geboren in Detroit en wegens de liefde naar Engeland verkast, brengt hij in 2011 zijn vijfde album, Let The Sunshine In uit. Malone heeft een band van topmuzikanten om zich heen verzameld, en vanavond wordt een heerlijke mengsmering van rock, blues soul en funk geserveerd. Voornamelijk nummers van zijn laatste album worden over de afgeladen Oude Markt heengestort. Marcus heeft een prettige rauwe stem, en is een echte showman. Ondersteund door de pompende ritmesectie slingert gitarist Michael Casswell zijn indrukwekkende gitaarsolo’s het publiek in. Een waardige afsluiter van deze mooie NiXBluesnight 2013.

Marcus Malone

Michael Casswell

Na afloop loopt het plein langzaam leeg, maar kunnen de mensen nog tot in de kleine uurtjes terecht in de vele gezellige cafés van Enschede, waar het gewoon doorgaat met live-muziek. Een pluim is op zijn plaats voor de organisatie en met veel dank aan de vrijwilligers, die er altijd voor zorgen dat alles op rolletjes loopt!

bassist Bullfrog Tattoo

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Concertverslagen Concert, Tour & Festival Nieuws
Sort by
20 augustus 2013|Categories: Concertverslagen|Tags: |4 Comments

4 Reacties

 1. Hella van Honschooten 20 augustus 2013 om 19:46 - Antwoorden

  Hoezo: er is in Enschede nooit wat te doen?

 2. Berdien Albregtse 20 augustus 2013 om 19:56 - Antwoorden

  was erbij vanuit zeeuws vlaanderen en het was heel gezellig en goeie muzikanten, zeker ook later nog in de cafeetjes tot in de vroege uurtjes

 3. Johan Kraassenberg 20 augustus 2013 om 20:13 - Antwoorden

  geweldig stuk Nineke Loedeman, leest lekker weg, en ook dank voor de mooie foto's Herbert Schluter, ben blij dat ik dit alles niet heb gemist.

 4. William Lindner 20 augustus 2013 om 20:16 - Antwoorden

  En jij Johan voor de fraaie bewegende beelden. Mooi compleet verslag (y)

We horen graag je mening! Voeg reactie toe