Nick Moss Band ft. Dennis Gruenling
NiXenMeeR, Enschede
9 juli 2017

Het is alweer twee jaar geleden dat Chicago bluesman Nick Moss met zijn band de NiXenMeeR aandeed. Hij toert momenteel met zijn From The Root To The Fruit tour door Europa en gelukkig kunnen we vanmiddag weer eens van deze rasmuzikant(en) gaan genieten. Net als tijdens zijn Amerikaanse tour, laat hij zich vergezellen door de mondharmonica virtuoos Dennis Gruenling. Het weekend voorafgaande dit concert mocht Nick Moss ook nog eens de “German Blues Award” in ontvangst nemen! Hieronder volgt een korte samenvatting van deze intense middag.

Tekst en foto’s: Nineke Loedeman / Foto’s en video’s: Edwin Birkhoff.

Het is een warme, plakkerige middag als we aankomen bij de gezelligste muziek ‘huiskamer’ van Enschede en omstreken. Op hetzelfde moment arriveert ook de band, een ietsje verlaat. Vele liefhebbers uit alle windstreken, wachten rustig onder het genot van verkoelende, vloeibare versnaperingen tot Nick en zijn bandleden de soundcheck hebben afgerond. Naast gitarist / zanger Nick Moss en harmonicaspeler Dennis Gruenling, zien we Patrick Seals achter zijn drumkit, Nick Fane plukkend aan de basgitaar en op toetsen Taylor Streiff.

Rond 16.15 uur gaat het vijftal dan los met een vlot instrumentaal nummer. De sound is goed en Taylor gooit er direct een pittige solo in, gevolgd door Dennis die ‘m ook even flink van jetje geeft. Nick onderbreekt dan plotseling het nummer om het publiek even flink de oren te wassen: “als mijn mensen goed presteren, moeten jullie dat wel laten horen!” Kortom, hoewel nauwelijks begonnen, moet er meer gejuicht worden. Nick heeft duidelijk overwicht, want vanaf dat moment is het gejuich en geklap na iedere solo niet van de lucht.

De stijl van de Nick Moss Band laat zich het best beschrijven als een succesvolle mix tussen dampende Chicago blues en swingende soul en rock. Met indrukwekkend gitaarwerk, puntige solo’s en uitstekende vocalen, weet de band doorlopend de aandacht van het publiek vast te houden. Nergens wordt het saai of langdradig. We krijgen één lange, twee uur durende, dampende set voorgeschoteld (en het is al zo warm!) met virtuoze hammondsolo’s, blazende bluesharp partijen, goede vocalen en natuurlijk stomend gitaarwerk. De opperste staat van vervoering wordt bereikt met onderstaande slowblues, waarin de jonge Taylor Streiff laat horen hoezeer hij gegroeid is de afgelopen jaren…

Het tempo zit er ook goed in en de nummers worden prettig aan elkaar geregen met Nick’s grappen en grollen. Zo prijst Nick ons buurland Duitsland om hun bekende grundlichkeit, maar hekelt direct daarna het Duitse toiletpapier wat aanvoelt als “sandpaper”…Nee, dan is het in Nederland beter voor elkaar, zo heeft hij zojuist mogen ervaren! Hilariteit alom.

De slanke, langharige Dennis Gruenling maakt diepe indruk met zijn strakke harmonicaspel. De bescheiden harpspeler blijft, ondanks de hitte, er fantastisch uit zien in zijn puntgave outfit inclusief zonnebril. Supercool! De man heeft een indrukwekkende mondharmonica techniek en weet daarnaast ook met zijn zangkwaliteiten indruk te maken. Dennis is een artiest pur sang die reeds de nodige Awards en nominaties heeft binnengesleept. Dennis Gruenling is een ware meester in de met name lage tonen van de mondharmonica en beheerst vele stijlen zoals Boogie, Jazz en Jump Blues. Een oprecht fantastische combinatie dus met Nick Moss en consorten.

Over combi gesproken: aan het eind van deze zinderende middag kruipt Nick nog even, compleet met gitaar en al, achter het drumstel om het swingende een-tweetje Someday met Dennis te doen. Genieten! Kijk en luister maar eens naar onderstaande video.

Dit was simpelweg weer zo’n heerlijke Sunday Blues middag in de NiX. Met dit keer Chicago blues van de bovenste plank, soms authentiek en soms net iets anders. Het publiek heeft genoten en wij ook. De band is woensdag 12 juli aanstaande te gast bij de mannen van BluesMoose in Cafe de Comm te Groesbeek, waar ook opnames gemaakt zullen worden. Ga ze zien!

Geniet van de foto’s en vooral van de video’s!

Tip voor de Nix: aankomende zondag de 16e juli zal Stef Paglia met zijn Trio een concert geven. Entree gratis!
Info HIER.