Afgelopen zaterdag 8 oktober vond het New Blues Festival weer plaats in De Bonte Wever in Assen. Het festival werd voor de zesde keer georganiseerd en heeft inmiddels een mooie status verworven onder de liefhebbers van kwaliteits(blues)muziek.

De line-up van vandaag stond garant voor alweer een mooi en gevarieerd programma: de Amerikaanse Bernard Allison, uit Nederland Mell & Vintage Future, Blues Caravan bestaande uit Katie Henry, Ghalia Volt en Eliana Cargnalutti, het Britse kwartet Jon Amor’s King Street Turnaround en Roelof Meijeringh & Friends.

Tekst en foto’s: Nineke Loedeman. Alle foto’s van de avond zijn te zien in het album New Blues Festival Assen 2022. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Blues Caravan 2022

Het New Blues Festival is een reuze gezellig festival met een mooie selectie van artiesten uit binnen- en buitenland! Stipt om 19.00 uur wordt het festival geopend door RUF’S BLUES CARAVAN. Het idee hierachter is dat drie zgn. rijzende sterren van Europa’s platenlabel RUF eerst ieder apart een live set ten gehore brengt. Om dan als finale een superjam te brengen met alle drie gitaristen! Het concept ontsproot zeventien jaar geleden aan het brein van Thomas Ruf en dit bejubelde Blues Caravan concept is nog steeds ongewijzigd en ongeslagen.

Blues Caravan 2022

Op het podium zit de Amerikaanse KATIE HENRY achter haar piano al klaar. Deze singer-songwriter switcht moeiteloos tussen zangmicrofoon, piano en haar Gibson SG, en haar muziek kan geschaard worden in genres als rock, roots, R&B, soul, funk en pop.

Om haar heen staat de begeleidingsband, namelijk drummer Denis Palatin en bassist To Meeh. Doorgewinterde en BC vaste sessiemuzikanten die het hele optreden alle drie de dames dus blijven begeleiden.

Blues Caravan 2022

Niet veel later schuift de blonde Italiaanse schoonheid ELIANA CARGNALUTTI al aan! We zagen haar al eerder in de Blues Caravan, nl in 2015. Zij vervangt Will Jacobs.

Deze kleine powervrouw weet precies hoe ze de snaren van haar Gibson Les Paul Gold Top moet beroeren. Haar Eliana’s Boogie spat van het podium af. Ze is met haar sprankelende performance een genot om naar te kijken en te luisteren. Heerlijk.

Blues Caravan 2022

Haar gitaar gilt en schreeuwt en haar voorkeur voor bluesrock steekt ze niet onder stoelen of banken. Deze gitariste is beïnvloed door o.a. Joe Bonamassa, John Mayer en Susan Tedeschi, Bonnie Raitt en Ana Popovic, maar ook door de oude blues grootheden als Albert King en Albert Collins. En daar houden wij wel van!

Blues Caravan 2022

Als derde bandlid verschijnt de van oorsprong Brusselse GHALIA VOLT ten tonele. Begin 2021 bracht Ghalia haar One Woman Band-album uit, opgenomen in de prestigieuze Royal Studios in Memphis. Voor dat album werkte ze samen met legendes als Cedric Burnside, Cody Dickinson en Watermelon Slim.

Ghalia heeft een krachtige stem en bespeelt daarnaast op niet misselijke wijze een hele ferme portie slidegitaar! Heerlijk is het nummer Gypsy Lady. Het is erg aangenaam om haar eens live horen, haar muziek is reuze dansbaar en het geluid van de band wordt er alsmaar beter op.

Blues Caravan 2022

Een heel fijn concept deze Blues Caravan, ook dit keer weer met goede muzikanten en een heel afwisselende set in ieders hele eigen stijl, met als hoogtepunt toch wel de gezamenlijke jam.

Roelof Meijeringh & Friends

Iedere band speelt 60 minuten en als het podium wordt omgebouwd verzorgt het gezelschap ROELOF MEIJERINGH & FRIENDS op het kleine podium drie kortere sets.

Roelof Meijeringh & Friends

Naast gitarist Roelof Meijeringh ontdekken we zangeres Beau Veldkamp, drummer Dickey Veldkamp, bassist Ruud Vleij en de twee blazers Johan Boekema op trompet en Jeppe Oostenga op de saxofoon. Een hele sterke formatie die goed op elkaar is ingespeeld en die kan na iedere set rekenen op veel bijval van het publiek. En terecht!

Mell & Vintage Future

Op het hoofdpodium verschijnt MELL & VINTAGE FUTURE, een Nederlands trio dat ‘rootsy’ rhythm ‘n blues en soul speelt.

Mell & Vintage Future

Het trio rondom de Volendamse zangeres Melanie Jonk bestaat verder uit Nico Brandsen en Ton Dijkman, oftewel Vintage Future, een producersduo dat de muzieksporen ruimschoots heeft verdiend.

Mell & Vintage Future

Zo werkte Nico Brandsen (Hammond orgel/voetbas) met de grootste Nederlandse artiesten – van Ilse de Lange tot Kane en Jan Akkerman – en drummer Ton Dijkman wordt beschouwd als een van Nederland’s beste muzikanten en heeft als sessie drummer op duizenden platen gespeeld.

Mell & Vintage Future

Het trio Mell & Vintage Future zag in 2015 het levenslicht. Hun succesvolle debuutalbum dateert alweer van mei 2019 en in april dit jaar werd hun laatste album ‘Break The Silence’ ten hoop gehouden. Ook dit album werd overal erg goed ontvangen. De band bracht de afgelopen tijd een hele serie singles uit waaronder Call My Name, Brand New Day en Willin‘…

Mell & Vintage Future

Het trio swingt en rockt hier in Assen van begin tot eind, Melanie staat geen moment stil en zingt erg goed, Ton en Nico verzorgen ook nog eens de backgroundvocals en het moet gezegd: deze performance staat als een huis. Dansen is het devies en het publiek geniet met volle teugen.

Mell & Vintage Future

Vanavond horen we lekkere en veelal swingende nummers! Natuurlijk staat ook hun nieuwe song I Was Wrong op de setlist van vanavond, evenals het nummer dat de band daags voor Assen nog voor Veronica radio speelde, Central Station. Een zalige afsluiter van een hele goede set!

Jon Amor King Street Turnaround

Dan is het tijd voor een reuze populaire, boomlange Brit die hier samen met drie doorgewinterde muzikanten het podium oploopt, namelijk JON AMOR’S KING STREET TURNAROUND.

Jon Amor King Street Turnaround

Jon Amor, in heel Europa bekend om zijn tijd met The Hoax, maar nu goed ingeburgerd als solo artiest. Hij speelde zelf vele podia plat met bands als AMOR en de Jon Amor Blues Group, evenals met “supergroepen” als DVL en The Boom Band.

In Groot-Brittannië speelden ze al sinds 2019 veel samen en nu staan de mannen vanavond voor het eerst op het vasteland, hier in Assen! Jon staat samen met basvirtuoos Jerry Soffe, drummer Tom Gilkes en toetsenist Evan Newman. Zodra deze heren samen op een podium staan geven ze zich totaal over aan hun wederzijdse liefde voor blues en funk, waarbij ze hun energieke sets de zaal in slingeren.

Jon Amor King Street Turnaround

Jon Amor King Street Turnaround

Een explosieve set volgt met ouder Amor werk als Changed, de heerlijke stamper Juggernaut, dat onder luid applaus wordt ontvangen, en een bijzondere versie van She Thought I Was An Eagle.

Jon Amor King Street Turnaround

Meneer Amor is goed op dreef en zijn kompanen niet minder. Ook al ontstaat er wat orgel- en gitaarpech, het optreden vlamt tot en met. De vele fans zijn gerust, Jon Amor weet met zijn catchy songs en vlammend gitaarwerk er nog steeds een feestje van te maken!

Bernard Allison

Afsluiter van de nu al geslaagde avond is niemand minder dan BERNARD ALLISON.

Chicago blues legende Luther Allison had negen kinderen en Bernard is de jongste van het stel. De bluesmuziek werd hem natuurlijk met de paplepel ingegoten in het huishouden waar voornamelijk geluisterd werd naar grootheden als Magic Sam, Otis Rush en B.B. King, om er maar enkelen te noemen. En natuurlijk naar de muziek van zijn vader Luther.

Bernard Allison

Hij leerde als tienjarig jochie gitaar spelen en in 1983 stonden hij en zijn pa samen op het Chicago Blues Festival. Bernard werkte de jaren daarna hard om in 1990 zijn debuutalbum uit te brengen. In ’95 tekende hij bij het prestigieuze RUF label en bracht daarna een tiental albums uit.

Bernard Allison

Bernard is net begonnen aan zijn uitgebreide Europese tournee! De vriendelijke en zeer begenadigde muzikant weet zich geflankeerd door zijn uitstekende band, nl bassist George Moye, toetsenist Eric Robert en de nog piepjonge drummer Matthew Mwangi.

Bernard Allison

Bernard Allison

Persoonlijk vond ik de eerste 3-4 nummers wat tam (wellicht wat jetlag?), maar daarna ging er gas op de lolly en zetten de heren een verbluffend goed optreden neer. Powervolle blues in al haar facetten. Schitterend gitaarwerk en een funky ritmesectie. Afsluiter van deze explosieve set is een lange, dampende Voodoo Child en wat mij betreft had dit festival geen beter einde kunnen hebben! Wat een power!

Bernard Allison

Klokslag 00.30 uur is het festival afgelopen en de mooie, met veel zitjes aangeklede zaal, vol blije mensen loopt langzaam leeg. Zoals altijd is het festival werkelijk uitstekend georganiseerd, dank daarvoor! Tot volgend jaar!

Alle foto’s van de avond zijn te zien in het album New Blues Festival Assen 2022. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Blues Caravan 2022

Mell & Vintage Future

Jon Amor King Street Turnaround

Bernard Allison

Jon Amor King Street Turnaround

Blues Caravan 2022

Jon Amor King Street Turnaround


Ook op Blues Magazine ...