20161009_new_blues_festival_assen_18

New Blues Festival Assen
De Bonte Wever, Assen
8 oktober 2016

De eerste editie van het New Blues Festival Assen in De Bonte Wever op zaterdag 8 oktober is een feit!

Tekst en foto’s: Edwin Birkhoff. Album alle foto’s is hier te vinden.

Langzaam komt het publiek binnen terwijl de eerste tonen van JURA door de Caféstraat van de Bonte Wever galmen. Het “New Blues Festival Assen” is geboren. Een zeer relaxte Ruben Hoeke en Jan Blaauw die samen de band JURA vormen brengen de stemming er lekker in met hun heerlijke semi akoestische set. De combinatie van rauwheid van de muziek en de verbeeldingskracht in de teksten past goed bij alle aandacht die er deze week is geweest voor de literatuur in de muziek. De Caféstraat biedt een afwisselend decor van kroegen en terrassen in een een mooie intieme sfeer om dit nieuwe festival mee te starten. Later op de avond treden hier naast JURA ook nog My Blue Van, Leif de Leeuw en Easterfield op.

20161008_new_blues_festival_assen_1

20161008_new_blues_festival_assen_2

Het hoofdpodium bevindt zich op de Plaza, de grote zaal, die ook sfeervol is aangekleed, met verschillende stands met blues producten en het gebruikelijke aanbod van drank en eten. Op het hoofdpodium vanavond een indrukwekkende line up met Memo Gonzalez & the Özdemirs, 24 Pesos, Sven Hammond en Popa Chubby. Kortom, een mooi festival met een mix van gevestigde namen en nieuw talent, waar 1200 bezoekers heerlijk van kunnen genieten.

20161008_new_blues_festival_assen_4

20161008_new_blues_festival_assen_3

De van oorspong uit Texas afkomstige Memo Gonzalez is gezegend met een fantastische uitstraling die direct merkbaar is nadat de intro van een drietal nummers is verzorgd door de uit Austin TX afkomstige Holland K Smith. Verder bestaat de band uit vader Erkan Özdemir op bas met zijn zoons Kenan op gitaar en Levant op drums. Hoewel Smith een zeer goede gitarist en zanger is verandert de sfeer in de zaal direct op het moment dat Memo met zijn indrukwekkende verschijning het podium betreedt. Het publiek wordt al snel meegenomen door het dwingend enthousiasme van Memo op zang en mondharmonica. Een heerlijke combinatie van Texas Blues, Rock’n Roll en een mooie soulvolle stem.

20161008_new_blues_festival_assen_5

Voor mij de eerste keer dat ik kennis mocht maken met het trio van My Blue Van. Zanger/gitarist Bas Beenackers, bassist Johan van Bussel en drummer Dennis Wechgelaar brengen een door Indie Rock en Grunge doorspekte vorm van Bluesrock die zeker lekker aanvoelt. De bijzondere stem van Bas Beenackers draagt veel bij aan het eigen geluid van deze band. op dit moment werken ze aan hun derde album waar ik zeker nieuwsgierig naar ben geworden.

20161008_new_blues_festival_assen_7

20161008_new_blues_festival_assen_8

Bij 24Pesos weet je één ding zeker, stilstaan is geen optie. De energie spat er ouderwets af bij deze 4-mans formatie. Deze veel geëerde en ervaren band speelt zeer gevarieerde blues en zoekt de randjes op zonder de historie van de blues uit het oog te verliezen. Ik noem het maar rootzy blues music of zo. Hoewel de laatste cd door sommigen als ‘minder’ wordt beschouwd, kan ik alleen maar aanbevelen deze band live te gaan zien en je heerlijk te laten meeslepen op de hoge energetische golven van de blues.

20161008_new_blues_festival_assen_12

20161008_new_blues_festival_assen_11

Zangeres/gitarist Britt Jansen drukt een verrassend grote stempel op de volgende act. Haar stem en performance liften de Leif de Leeuw Band naar een ander niveau. Dat de naamgever van deze formatie het begrip talent inmiddels ver achter zich heeft gelaten is natuurlijk ook niet onbelangrijk, wat betekent dat ze een heerlijke set ten gehore geven. Met een solide Eibe Gerhartl op bas en Tim Koning op drums is dit een heerlijke band. Prachtige afwisseling van verschillende stijlen waar deze band inmiddels bekend om staat.

20161008_new_blues_festival_assen_13

20161008_new_blues_festival_assen_14

Sven Hammond! Nu is echt iedereen los. Vooral het “jongere” publiek schuift naar voren en het is duidelijk dat deze band voor hen de hoofdact is van vanavond. Als je het goed bekijkt heeft ieder bandlid heeft zo zijn eigen inbreng in deze mix van Rythm & Blues, Soul en Rock, die heerlijk in het gehoor ligt. De grote ervaring van Sven Figee op Hammond orgel, zanger Ivan Peroti, drummer Joost Kroon, gitarist Tim Eijmaal en bassist Glenn Gaddum helpt hier enorm bij.

20161008_new_blues_festival_assen_17

Jong talent uit Drenthe wordt geleverd door Easterfield. De 5 mans formatie, opgericht door de neven Bram(zang) en Ruud Goeree(gitaar) samen met Olaf de Groote(gitaar) wordt gecompleteerd met Maikel Tanger op drums en Kris Tiemans op Bas. Pure Bluesrock, zonder al teveel gedoe. Men gaat binnenkort de studio in voor hun debuutalbum en ik ben benieuwd wat dit gaat opleveren.

20161009_new_blues_festival_assen_21-1

20161009_new_blues_festival_assen_20

Terwijl Easterfield hun laatste songs spelen barst op de Plaza het geweld los van Popa Chubby. 25 jaar ervaring samengevat in 1 1/2 uur op het podium van de Bonte Wever. Deze uit New York afkomstige Bluesrocker behoeft volgens mij geen toelichting. Hij levert altijd en constant een hoog niveau tijdens zijn live optredens. Keiharde Bluesrock, die wat mij betreft nooit verveeld. Hij valt zijn gitaar bijna voortdurend aan om het beste eruit te halen. Ook Hendrix ontbreekt gelukkig niet en vooral in de traditionele afsluiter Hallelujah laat Popa zien over een prachtige soulvolle stem te beschikken. Ik hoop dat hij er nog 25 jaar aan vast plakt.

De organisatie van het “New Blues festival” heeft inmiddels aangekondigd dat ze op zaterdag 7 oktober 2017 terug komen met een vervolg op dit debuut festival. En dat is maar goed ook! Ik ben er zeker weer bij.

20161008_new_blues_festival_assen_6

20161008_new_blues_festival_assen_15

20161008_new_blues_festival_assen_9

20161009_new_blues_festival_assen_19-1

20161008_new_blues_festival_assen_16

20161008_new_blues_festival_assen_10

Dit verslag met nog veel meer foto’s is eveneens terug te vinden op de website van Edwin Birkhoff.


Ook op Blues Magazine ...