Monster Truck
Melkweg, Amsterdam
28 maart 2017

Tekst en foto’s: Dirk van den Heuvel

The Picturebooks opent de avond en opent de monden. Twee wilde brassen staan op het podium. Fynn Claus Grabke speelt gitaar en zingt en Philipp Mirtschink ramt met lompe stokken op twee grote floortoms en een bassdrum. Bij elkaar genereert dit een moeilijk beschrijfbare bluesrockachtige sound die heel southern maar tegelijk ook weer werelds aandoet maar dan gespeeld door Duitsers. Zo dat is eruit. De heren hebben twee albums; ‘Imaginary Horse’ en het net uitgebrachte ‘Home is a Heartache’. De originele muziek pakt je bij je lurven en beide mannen houden je het hele optreden bij de les. Of dit ook een optreden van 1,5 uur boeiend blijft, is onbekend maar uitproberen lijkt zeker geen straf.

Nadat Monster Truck vorig jaar in een uitverkochte Melkweg-Upstairs speelde, mogen ze dat nu in een zo goed als uitverkochte Oude Zaal doen. Ondertussen heeft de band op veel grote festivals gestaan, zoals Forta Rock en Graspop. Het laatste Nederlandse concert was als voorprogramma van Nickelback in de Ziggodome. Het optreden vanavond is onderdeel van hun eigen Europese tour die op 9 april eindigt in Spanje. Een goede maand later gaan ze dan in Europa weer verder als voorprogramma van niemand minder dan Deep Purple en staan ze op 2 juni in de Ziggodome. Het ‘Sittin’ Heavy’ album is nu een goed jaar uit en door het onophoudelijke touren moeten we nog wel even wachten op nieuw materiaal.

The Truck opent met Why are not rocking en Old Train wat tevens de openers zijn van de twee tot nu toe uitgebrachte albums. De sfeer zit er gelijk in als we onze tanden in een brok ‘Sittin’ Heavy’ songs gaan zetten. Achtereenvolgens krijgen we uitstekende uitvoeringen van Don’t Tell Me How To Live, The Enforcer, She’s A Witch, Black Forest, Things Get Better en het enigszins afwijkende For The People dat een echte publieksfavoriet aan het worden is. Gitarist Jeremy Wilderman heeft moeten praten als Brugman om de mede bandleden te overtuigen van dit nummer. Als de Allman Brothers het indertijd hadden uitgebracht was het een wereldhit geweest.

De band heeft het uitstekend naar hun zin en laten dit geregeld merken. Nederland en Amsterdam is goed vertoeven. Het zou kunnen komen omdat de band hun biertje en bourbon graag in the Bulldog consumeren. Ook valt op dat toetsenist Brandon Bliss vrijwel niet meer zit maar staat en ook drummer Steve Kiely straalt meer uit. Zanger/bassist Jon Harvey en zeker gitarist Jeremy Wilderman deden dat al en blijven de gangmakers.

Met For The Sun krijgen we een echte slow blues break. Na dit hoogtepunt krijgen we nog drie songs waarmee de set is afgerond. Het publiek wil meer en krijgt meer. Jon Harvey onderhandelt nog even hoeveel liedjes er nog gespeeld moeten worden. Uiteindelijk krijgen we er nog vier. De eerste is de James Brown cover I got You (I feel good) die de sfeer alleen maar verhoogd. Hierna is het doorschakelen met Call It A Spade, Righteous Smoke en de zeer geslaagde avond wordt afgesloten met The Lion.

Setlist:
Why are you not rocking (Sittin’ Heavy album)
Old train (Furiosity album)
Don’t tell me how to live (Sittin’ Heavy album)
The enforcer (Sittin’ Heavy album)
She’s a witch (Sittin’ Heavy album)
Black forest (Sittin’ Heavy album)
For the people (Sittin’ Heavy album)
Things get better (Sittin’ Heavy album)
For the sun (Furiosity album)
Seven seas blues (Brown EP)
Sweet mountain river (Furiosity album)
New soul (Sittin’ Heavy album)
Toegift:
I got you (I feel good) (James Brown cover)
Call it a spade (Furiosity album)
Righteous smoke (Brown EP)
The lion (Furiosity album)

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Interviews Recensies
Sort by