Michael de Jong
Support: Jaimi faulkner
Het Paard van Troje, Den Haag
04 oktober 2012

Michael de Jong

Tekst: Hananja Verduyn / Foto’s: “blues burgemeester” Huub Hoeberigs

Het  Paard van Troje in Den Haag viert deze maand een feestje. Ze bestaan nl 40 jaar. De poptempel groeide uit van alternatief jeugdcentrum tot popinstituut die roerige tijden heeft meegemaakt en heel veel diverse bands van verschillende muziek soorten binnen hebben gehaald.

Donderdag 4 0ktober jl. trokken we naar het Paard voor een singer songwriter avond.

Het zou een prachtige relaxte avond worden met wat haagse muziek vrienden…

Er is kort geleden al het één en ander geschreven elders op deze site over Jaimi Faulkner, dus daar hoef ik niet ook nu weer tekst aan te besteden. Gewoon relaxt achterover leunen in de stoelen die waren klaargezet in de kleine zaal, en genieten maar.
Met optredens in de Bijenkorf hier en daar en te horen tijdens radio uitzendingen  zijn het drukke dagen voor Jaimi.

Jaimi Faulkner heeft een reputatie van een begenadigd songwriter, opwindende live performer en talentvol musicus, en hij maakt die reputatie vanavond zeker waar. Kwalitatief muziek spelend die totaal eigen is en met een zuivere stem zingt.
Prachtig geschreven liederen geïnspireerd door zijn reizen, in het bijzonder in de VS, werd ons ten gehore gebracht.  Tussendoor werd de achtergrond van een song verteld, en met de nodige humor werd ook een soort van medley gebracht van intro’s van songs van andere band/artiesten.  Zoals “Stairway to Heaven” van Led Zepplin tot “You Can Call Me All van Paul Simon.

Jaimi Faulkner

Jaimi zei dat ik thuis punten zou scoren als ik zijn nieuwste cd mee naar huis zou nemen, dus dat heb ik dan ook maar gedaan.
Jaimi Faulkner support act? Ik zeg, geef ook deze talentvolle jonge man een hoofdpodium. Een jonge artiest die dan uiteindelijk het podium moest ruimen voor een “oude rot” in het vak; Michael de Jong.
Een artiest die nog maar zelden optreed, dus we waren verheugd deze unieke kans te mogen meemaken.

Toen deze man het podium betrad, ging spelen en zingen, was dus het verschil te merken: een artiest met een behoorlijke rugzak,  als we het hebben over levenservaring.
Direct maakte hij duidelijk dat dit de laatste Mojo tour zou zijn. Er werd niet expliciet gezegd waarom de samenwerking zou eindigen, maar het ongezegde liet niet veel onduidelijkheid over.
Tussen de rauw en vaak geëmotioneerd vertolkte songs werd het ontstaan van verschillende songs toegelicht. Over sommige songs heeft Michael de Jong wel 30 jaar gedaan, ontstaan in California en uiteindelijk afgemaakt op Vlieland hier in Nederland doordat hij daar dan weer een indrukwekkende ontmoeting heeft gehad, waardoor de stukjes van een song op zijn plaats vielen en afgemaakt kon worden.

Michael de Jong

Michael de Jong is een echte poeët, die je met zijn stem en zijn vertolking van zijn prachtige songs naar de strot grijpt.
Hij vertolkt zijn muzikale literatuur met zoveel intensiteit en laat zoveel zien van zijn inwendige roerselen dat je na afloop alleen maar een diepe zucht kan slaken. Dit is in tegenstelling met de support act, dus niet relaxt achterover leunen. Nee, Michael de Jong neemt je mee door de diepe dalen van een intens geleefd leven. We verlieten  met zo’n 45 andere bezoekers, de kleine zaal van het Paard, totaal onder de indruk van een intense avond.
Ik ben benieuwd wanneer deze man weer een podium zal betreden in Nederland. Aan hem zelf zal het niet liggen, hij heeft tenslotte Nederlandse roots en heeft aangegeven zonder Mojo verder te gaan met optreden…

Websites
http://michaeldejong.com/
http://www.jaimifaulkner.com


Ook op Blues Magazine ...