KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Mariella Tirotto & The Blues Federation – The Live Recording Sessions
DMI Records, Weesp
16 november 2014

Tekst: Jurry Visser / Foto’s: Paul Scholman

Na het uitbrengen van twee studio CD’s vonden Mariëlla Tirotto & The Blues Federation het tijd worden voor het opnemen van een live CD. Daarvoor stelden ze op 16 november hun apparatuur op in de DMI Records Studio in Weesp. Het publiek bestond uit genodigden en fotografen en recensenten van de diverse bluesmedia.

Mariëlla Tirotto & The Blues Federation is voor deze bijzondere gelegenheid, zoals in het verleden wel vaker gebeurde, uitgebreid met percussionist Onny Tuhumena en hij zorgt er met zijn spel voor dat de nummers een wat exotischer karakter krijgen. Omdat de band naast blues ook graag wat funk en jazz in hun muziek stopt wordt het altijd een swingend en spannend geheel. Drummer John Kakiay heeft een heerlijk groovende stijl en bassist Arno Hagemans is een meester op zowel de stand-up bas alsook op de fretloze basgitaar. Mariëlla’s echtgenoot Heins Greten speelt heel ingetogen op de vleugel, maar gaat vaak ook heerlijk los op z’n Hammond.

De laatste maanden hebben zich binnen de band enkele wisselingen op gitaar voorgedaan, maar uiteindelijk heeft men nu Loek van der Knaap als gitarist aangetrokken. Loek speelt ook in Livin’ Blues Experience en het geval wil dat hij, uitgerekend op de dag van de live CD opname met Mariëlla Tirotto & The Blues Federation, een optreden met Livin’ Blues Experience heeft staan. Maar niet getreurd, want Loek wordt tijdens de opnames uitstekend vervangen door The Damned and Dirty gitarist Micha Sprenger. Micha heeft in het verleden al vaker meegespeeld en ook nu drukt hij zijn virtuoze stempel op de muziek van de band met heerlijke riffs, subtiele slagpartijen en scheurende solo’s.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

En dan Mariëlla Tirotto zelf natuurlijk. Ze noemt zichzelf tijdens de CD opnames een paar keer chaotisch, maar dat zullen de zenuwen wel zijn geweest. Als ze eenmaal begint te zingen gaat ze helemaal los. Wat een stem en wat een uitstraling!

Naast nummers die al langer live gespeeld worden en waarvan enkele ook al eerder op CD verschenen, worden er ook twee gloednieuwe nummers opgenomen. Deze nummers zijn nog maar een paar keer gespeeld en Mariëlla heeft voor de tekst zelfs nog een spiekbriefje nodig!

De band heeft besloten de elf songs, die op de live CD zouden gaan komen, twee keer te spelen en op te nemen. De eerste keer dat deze elf songs gespeeld worden loopt het hier en daar nog wat stroef en ook de interactie met het publiek loopt nog niet helemaal op rolletjes.

Na een pauze van ongeveer drie kwartier worden de elf nummers opnieuw gespeeld en opgenomen en dan gaat de band echt los. Je kan ook merken dat het publiek er inmiddels zin in heeft gekregen. Dat uit zich in applaudisseren na solo’s van de diverse bandleden, in de maat meeklappen, enthousiaste kreten tijdens een nummer en hartstochtelijk applaudisseren zodra een nummer is afgelopen. Tijdens twee nummers mag het publiek hier en daar meezingen en ook dat gaat de tweede keer veel beter dan de eerste keer.

Het resultaat van de opnamesessie in Weesp, de live CD, komt medio februari 2015 uit en dat is iets om nu al naar uit te kijken!

website Mariella Tirotto & The Blues Federation

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Ook op Blues Magazine ...