Leidse Jazz Week
17-25 januari 2009
verschillende locaties, Leiden

Tekst: Jeroen Bakker | Foto’s: Marco van Rooijen

Zuco 103

Na te zijn ‘opgewarmd’ met een spectaculair optreden van The Big Chris Barber Band op zaterdag 17 januari (waarvan foto’s en verslag zijn terug te vinden op deze site) is de Leidse Jazzweek op woensdagavond 21 januari dan toch echt officieel van start gegaan in De Waag waar men kon genieten van de funky souljazz-formatie The Aurotones.
Tegelijkertijd was het mogelijk om in iedere kroeg of club een live-band te zien spelen en zo kan het dus gebeuren dat je Girls Go Wild tegenkomt in Café Storm. Vijf uiterst coole maar enthousiaste jonge gasten die in hun muziek een duidelijke voorkeur hebben voor de broertjes Vaughan en aanverwante stijlen. Tegelijkertijd wordt er net zo makkelijk een ‘Pink Cadillac’ van Springsteen in de set gevoegd en horen we ook nog een Steve Miller voorbijkomen.
In de prachtige Leidse Waag is het dringen geblazen want het optreden van Boogie Boy is inmiddels in volle gang en ieder die dit Belgische podiumbeest al eens heeft gezien weet wat dat betekent. Voortgestuwd door een energieke band, met een prominente rol voor de blazers-sectie, doen de soulvolle blueskrakers het damp van de muren druipen en wanen we ons op de set van Bluesbrothers 2009. Boogie Boy steekt zijn liefde voor Ray Charles niet onder stoelen of banken: ‘Hallelujah, I Love Her So’!

Candy Dulfer

Young Sinatras (24 Janyary 2009 - Leiden, NL)

Candy Dulfer

Gare Du Nord

Dat het met de Nederlandse blues-aanwas goed zit blijkt wederom als we vrijdagavond The Rhythm Chiefs in diezelfde Waag aantreffen. Sterk beïnvloed door Johnny Cash en The Paladins blijkt Dusty Ciggaar zich als gitarist enorm snel te onwikkelen. Datzelfde geldt voor het vocale gedeelte maar we hebben de band betere optredens zien geven. Toch is aan de hoofd-act van vanavond een duidelijk signaal afgegeven. Geen probleem wanneer je als uitsmijter Barrelhouse hebt staan want er staat dan wel voor vele decennia ervaring op het podium. Naast de nog altijd enorm krachtige stem van Tineke Schoenmaker (‘I’m Tore Down’) is het opvallend met hoe een groot gemak diverse blues-stijlen voorbij komen. Zelfs een Iers drink-lied blijkt de band op het lijf geschreven (hoewel dat met deze band-naam – soort drank-etablissement niet meer dan logisch is). Het fantastische ‘Beware’ blijft op de weg naar huis in ons hoofd rondzingen.

Candy Dulfer

Gare Du Nord

Zaterdagavond ligt de nadruk meer op het jazz-gebeuren wanneer het Keytown-festival in het Holiday-Inn plaatsvindt. Met Gare du Nord in de Evenementenhal blijkt de programmering een opener van formaat te kennen. Deze band is eigenlijk een Nederlands/Belgisch duo dat voor dit type optredens wordt uitgebreid met blazers, percussie en een zangeres. De hippe, jazzy lounge-klanken klinken live krachtiger en het is niet voor niets dat deze band ook internationaal succesvol aan de weg timmert. Een van de hoogtepunten is het nummer ‘Ride On’ dat in samenwerking met Paul Carrack tot stand is gekomen.

Zuco 103

Zuco 103

Met Zuco 103 wordt deze, normaal gesproken, kille en sfeerloze hal omgetoverd tot een warme Braziliaanse feest-tent. Ondertussen is de temperatuur in de Amsterdam/Rotterdam-zaal tot een kookpunt gestegen als The Young Sinatras met hun swingende big-band-jazz het lage plafond er bijna uitknallen. Enkele jaren geleden nog te bewonderen (met uitsluitend Sinatra-repertroire) op een doordeweekse avond in jazzcafé The Duke voor hooguit dertig bezoekers, tegenwoordig trekt dit gezelschap een groot publiek en worden opzwepende jazzy grooves afgewisseld met swingende latin-beats.

Zuco 103

New Cool Collective

Aan The New Cool Collective de taak om het feest een vervolg te geven in dezelfde zaal. De momenteel zeer populaire Benjamin Herman maakt van de gelegenheid gebruik om de aanstaande theatertour met Jules Deelder, elders op het festival te zien, te promoten. Speciaal aan hem opgedragen krijgen wij het nummer ‘Jules’ te horen. Zelfs binnen het strakke Collectief krijgen alle acht muzikanten hun moment in de spot. Drummer Joost moet haasten omdat een half uur later Candy Dulfer in de grote hal gaat afsluiten. Joost zal daar samen met o.a. de trompetist van Gare Du Nord te zien zijn in haar begeleidingsband. Dulfer is met haar toegankelijke mix van funk, soul en jazz een graag geziene gast op ieder festival en met het oog op het nog te verschijnen nieuwe album krijgen we al enkele nieuwe impressies voorgeschoteld. Benieuwd hoe de uitstekende organisatie met die vele fantastische vrijwilligers dit geweldige evenement in 2010 kunnen evenaren.

Klik op een foto om de grotere versie te bekijken. Popup scherm verschijnt dan waarna u ook verder kunt ‘bladeren’ door de foto’s via de pijltjes toetsen …


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.