Laatste Bluesmiddag van Stichting Blues Amersfoort
10 oktober 2010
met Blue Haze, Kars van Nus, Mariëlla Tirotto

Bluesmiddag SBA 10-10-10 (1)

tekst/foto’s Fons Kersbulck

Twee jaar geleden richtten Arno den Hollander en Engelien Groeneveldt de Stichting Blues Amersfoort (SBA) op. Voornaamste doelstelling: het geven van een podium aan bekende en minder bekende Nederlandse bluesbands. Eén keer in de maand zou, op een zondagmiddag, een band zijn opwachting maken op het podium van café Borra, tegenwoordig Miles geheten.

Daarnaast werden twee benefietfestivals georganiseerd in de IJsbreker in Leusden. Zo was de opbrengst van de laatste benefiet bestemd voor Warchild en de Charles Adrian Band, Veldman Brothers en Twelve Bar Blues Band verleenden belangeloos hun medewerking. Elk kwartaal verscheen bovendien het boekje “Keiblues” (naar de Kei-stad Amersfoort).

Het lukte Arno en Engelien, samen met hun altijd trouwe vaste vrijwilliger John, de zaakjes goed voor elkaar te hebben, binnen de marge van de financiële mogelijkheden. Wanneer dan blijkt dat belangrijke sponsors en een aantal donateurs afhaken, wordt het moeilijk om zaken op deze wijze voort te zetten en werd het tijd om eens na te gaan denken over de hoe’s en wat’s van de Stichting en diens doelstellingen. De inkomsten afzettend tegenover de uitgaven, bleek het niet mogelijk om op deze wijze verder te kunnen gaan en werd besloten tot het stoppen met het geven van Bluesmiddagen. Eén erg moeilijk en zwaar moment, zeker wanneer je weet met welk een bevlogenheid de initiatoren van de SBA getracht hebben hun toch unieke doel te bereiken. Bluesliefhebers in hart en nieren en dan zo je Stichting nagenoeg om zeep zien gaan, dat doet pijn.

Het besluit om te stoppen met het geven van Bluesmiddagen is niet over één nacht ijs gegaan, maar is misschien wel een wijs besluit wat, boekhoudkundig gezien, ruim op tijd genomen is.

De Stichting Blues Amersfoort is hierdoor van een faillissement gered en heeft nog geld in kas om door te gaan met andere initiatieven. De SBA wordt dus zeker niet opgeheven, maar maakt dus een doorstart op een andere manier.

Zo zal de Stichting 12 maart 2011 zijn derde benefietconcert geven, waarbij opnieuw alle opbrengsten naar een goed doel gaan.

De laatste bluesmiddag in Miles was dus afgelopen zondag. Nogal wat mensen waren komen opdagen om hier bij te zijn, aangezien het een bijzondere en ook langere bluesmiddag zou worden.

Bluesmiddag SBA 10-10-10 (35)

De band die vandaag zou spelen is Blue Haze, een band met een nogal roerige geschiedenis en eclatante wijzigingen in de formatie. Volkert Cats (vocals, gitaar) en Herman Scholte (Drums) zijn de twee enige overgeblevenen van de oorspronkelijke formatie. In een wat later stadium vond men twee nieuwe bandleden met de broertjes Grondman (basgitaar en gitaar), maar al spoedig besloten deze jongens toch hun eigen weg te gaan. Band vervolgens weer in crisis en op zoek naar vervangers. Die werden ook gevonden. Joël van Heteren is nu de gitarist en de basgitaar is in handen van Tom Keesom.

Blue Haze zoekt het in de bluesrock-hoek en coverden vanmiddag een setlist van 15 nummers.

De stijl van de band zit in de Texas- en Chicago-blues. Enkele nummers die ze brachten: Hideaway, Everyday I Have The Blues, Boom Boom Boom, Key To The Highway en Black Magic Woman.

(Het laatste nummer hoorde ik vorige week dinsdag ook nog bij Santana).

Volkert Cats is duidelijk het gezicht van de band. Regelmatig neemt hij even de tijd voor een vlotte babbel en geeft hij daarmee ook een extra cachet aan het geheel. Joël van Heteren valt overigens ook op en de band heeft met hem een prima gitarist binnen te weten halen Aangezien ik de band al wat langer ken durf ik hier gerust te stellen dat de band als geheel duidelijk gegroeid is naar een professioneler niveau.

Bluesmiddag SBA 10-10-10 (9)

Kars van Nus, was vanuit Tilburg speciaal naar Amersfoort afgereisd om hier een kort optreden te geven van een dik half uur. Solo zou hij, met behulp van een akoestische- en een resonator-gitaar (+slide), zijn ding gaan doen. Kars was bij het publiek meer bekend als bandlid van de Radical Roosters, maar speelt tegenwoordig in The Chicago Hot Rods en gaat ook meer en meer als solo-artiest op pad.

Kars wist vanaf het begin gelijk de aandacht van het publiek te trekken met het spelen van een gospel-nummer I’ll Fly Away. Een ander nummer was Mary Don’t Weep. In een dankwoord bedankte Kars vervolgens de mensen van de SBA en sprak zijn waardering uit over wat ze de afgelopen twee jaar hebben neergezet. De Radical Roosters waren destijds de eerste band die voor de SBA speelden en Kars aanwezigheid was tevens zijn dank hiervoor. De afsluiter die Kars speelde was een geweldige kippenvel-verwekkende cover van Ian Siegal’s Falling On Down Again. Groot gejuich en een vet applaus was zijn deel.

Kars moest al snel weer weg, aangezien hij diezelfde dag nog een optreden had in 013 in Tilburg.

Ondertussen waren ook de mensen verschenen die een volgende bijdrage zouden geven aan deze bijzondere middag. Mariëlla Tirotto was, met een aantal mensen van haar Blues Federation naar Amersfoort afgereisd, nog erg vermoeid van de avond ervoor bij Texel Blues.

Bluesmiddag SBA 10-10-10 (13)

De rest van de middag werd een mix van Blue Haze en Tirotto (& Federation). Op verzoek van velen werd het prachtige “Windows Of My eyes” gebracht door de Tirotto-band, ingeleid door Heins Greten op Keyboards. Opnieuw prachtig bluesharp-werk van Michel de Kok (een man die, wat mij betreft, gerust in het lijstje zou mogen staan van de Award van de Blues Foundation), aangevuld met subliem gitaarwerk van Harald Koll en de diepe exotische stem van Mariëlla. Toen Blue Haze het stokje weer overnam speelden ze vervolgens opnieuw dit nummer. Leuk om twee zo uiteenlopende versies te horen.

Het publiek was duidelijk in een bijna euforische stemming. Wat aanvankelijk begon in een mineurstemming voor de mensen van de Stichting, mondde uiteindelijk uit in een bluesfeest.

Arno sloot de middag af met een dankwoord en benadrukte alsnog dat de Stichting Blues Amersfoort allesbehalve bij de pakken neer zou gaan zitten.

De Stichting heeft de afgelopen twee jaar op bijzondere wijze aandacht besteed aan de Nederblues-bands en hierbij een zeker significante rol gespeeld in het promoten van de Nederlandse Blues, waar we gerust met zijn allen ook wel trots op mogen zijn.

foto’s: http://www.flickriver.com/photos/51625348@N06/sets/72157625025571179/

relevante links:
Stichting Blues Amersfoort               http://www.stichtingbluesamersfoort.nl/
Blue Haze                                          http://www.bluehaze.nl
Kars van Nus                                     http://www.karsvannus.nl
Mariella Tirotto & Bluesfederation    http://www.tirottoblues.eu


Ook op Blues Magazine ...