KOTW 1 A

King Of The World
Paard van Troje, Den Haag
11 februari 2016

Ingestuurd sfeerverslag door Dé Hogeweg

Voorprogramma: Toine Scholten
Deze gitarist heeft de eer om de zaal in bluessfeer te brengen. Hij deed in 2014 mee aan De Beste Singer-songwriter van Nederland, maar heeft inmiddels allang geen coaching meer nodig. Terwijl het publiek binnendruppelt, speelt Scholten een gloedvolle set van eigen nummers en mooie uitvoeringen van o.a. The Wind Cries Mary (Hendrix) en Simple Man, waar hij een geheel eigen draai aan geeft. Hopelijk gaat Nederland nog veel meer van deze jonge Haagse bluesvertolker horen.

Ruim honderd man heeft zich opgesteld voor het podium dat mooi paars is aangelicht voor de hoofdact van vanavond: King of the World (KOTW). Het Hammond orgel heeft al veel bekijks voordat er een noot op gespeeld is. De band opent met Messing with my mind, een heerlijk up tempo nummer. Je hoort het meteen: hier speelt een grote bak ervaring. King of the World bestaat uit Erwin Java op Otentic gitaar, 25 jaar Cuby and The Blizzards en in andere bandsamenstellingen; Fokke de Jong op drums, o.a. 24 jaar bij Normaal; Govert van der Kolm op Hammond, keybord en backing vocals, o.a. bij Monster Mike Welch and the Backbones en Ruud Weber, leadzang en bas, speelde o.a. bij Snowy White (Bird of Paradise). KOTW is op een naturelle manier samen één.

Hoe de band aan zijn naam komt is een mooi verhaal. Het refereert aan B.B., Freddie en Albert King, het is de titel van een John Lee Hooker-song, de titel van een LP van Cuby and The Blizzards (1970) èn het geeft het gevoel weer dat Java had na vier maanden rouw over Harry Muskee (overleden op 26 september 2011). “Op een ochtend deed ik de gordijnen open, zag de zon schijnen en voelde me weer even ‘King of the World’, dat moest de naam van de band maar worden.” (EJ in Stadmagazine, januari 2015).

Java (casual colbertje, spijkerbroek, rode All Stars) vertelt dat ze vanavond ook wat nieuw werk willen uitproberen. Hun derde cd zal in het najaar uitkomen. Als ik goed heb meegeteld, zijn het zes nieuwe nummers die vanavond ten gehore gebracht worden en de rest is van de eerste twee cd’s ‘Can’t Go Home’ en ‘King of the World’. Naast het lekkere tempowerk is er ook ruimte voor een aantal mooie slowblues, zoals het wonderschone Can’t Go Home (‘cause you won’t be there) dat Java opdraagt aan zijn overleden bluesmaatje Harry Muskee en Bluesified van de eerste cd. In deze nummers komen Java’s hemelse gitaarsolo’s helemaal tot hun recht en lijkt hij samen te smelten met zijn gitaar.

KOTW 14 A

Speciaal voor liefhebbers van New Orleans zet de band Broke And Lonely in. Dat is het nummer (ook van de eerste cd) waarin de jarige Van der Kolm een krankzinnige solo geeft op zijn Hammond. Handen, ellebogen, voeten, billen: met bijna alle lichaamsdelen aait en geselt hij zijn orgel. Met deze wall of sound lijkt hij te zeggen: ‘it’s my party and I cry if I want to’. Na deze explosie wordt ook de onlangs overleden Glenn Frey (Eagles) geëerd met een KOTW-versie van de Eagles hit Life In The Fast Lane.

De toegift is Little By Little, dat het enthousiaste publiek uit volle borst meezingt. Het Baby, it’s the way I feel blijft nog lang in je hoofd rondzingen. Onbegrijpelijk dat er niet veel meer volk is afgekomen op Erwin Java en het fantastische King of the World. De band tourt nog door het land tot eind oktober.

Setlist
Messing with my mind
Murder in the first degree
It hurts so bad
Bluesified
Evil thing
Feel that flame
Do it  – (If you want to leave me do it)
Better leave
Same old trouble
Let’s go get stoned
World on fire
Can’t go home  – voor Harry Muskee
Better luck next time
Broke and lonely
Life in the fast lane – voor Glenn Frey (Eagles)

Toegift: Little by little

Toine Scholten: https://www.facebook.com/scholtenmusic
King of the World: https://www.facebook.com/KingOTWorld
King of the World website: http://www.kingoftheworld.eu

Interview met Erwin Java in Blues Magazine


Ook op Blues Magazine ...