Joe Bonamassa
Phonix-Halle, Mainz (Duitsland)
7 juli 2012

Joe Bonamassa

Tekst: Manni Kusters & Andre Wittebroek / Foto’s: Marco van Rooijen tijdens North Sea Jazz (8 juli)

Een woord vooraf:
Voor veel fans was een volledig akoestisch optreden van Joe Bonamassa een lang gekoesterde wens.
Tijdens zijn shows deed hij altijd al enkele akoestische nummers zoals High Water Everywhere en het bekende Wake up Dreaming. Tijdens zijn Blues in the Schools op mijn school liet hij ook zien akoestisch goed uit de voeten te kunnen. Voor de  show vertelde Joe mij: “Het was voor mij een spannend moment (de eerste show) en we waren benieuwd hoe de mensen erop zouden reageren”. Het is ook wel bijzonder want bij mijn weten is dit nog niet eerder gedaan, ik bedoel een bluesrock artiest die altijd elektrisch speelt nu een geheel akoestische set speelt en er ook nog mee gaat toeren. Van een elektrische show naar een volledig akoestische show is toch een hele stap en vereist een totaal andere benadering: andere arrangementen, andere geluidsinstallatie, akoestiek, andere muzikanten en instrumenten.
We wilden iets heel anders wel een band erbij maar met traditionele instrumenten uit verschillende landen, variatie dus.
We wilden bijvoorbeeld delta blues mixen met Ierse folk en country muziek. “Omdat ik als 4 jarige begon met  5 jaar klassiek gitaarles op akoestisch gitaar en het altijd ben blijven spelen(vooral voor mijzelf) wilde ik er een keer iets mee doen op het podium. Kevin Shirley, mijn producer en Roy Weiseman mijn manager vonden nu de tijd rijp het echt te gaan doen. Kevin heeft de muzikanten gezocht en gevonden. We hebben een toer met 7 optredens geboekt en van het optreden in Wenen wordt een dvd gemaakt. Volgend jaar maart zal die dan uit moeten komen. Alle optredens zijn uitverkocht, vanavond ook met 2000 mensen, dus mogen we van een succes spreken! De reacties zijn bijna allemaal positief en daar zijn we erg blij mee! Zo blij dat we overwegen ook zo’n tour in Amerika te gaan doen.

Joe Bonamassa

De show zelf:
Op het podium staan zo’n 10 gitaren opgesteld met daarnaast en daarachter andere instrumenten: banjo, viool en mandoline van de Ierse muzikant Gerry O’Connors, percussie incl. wasbord van de Puerto Ricaan Lenny Castro, harmonium, accordeon en piano van Arlan Schierbaum en als laatste de nyckelharpa en mandola van de Zweed Mats Wester. Van instrumenten zoals de harmonium en nyckelharpa had ik nog nooit gehoord. Knap dat men ze vindt en ook nog gebruikt. De nyckelharpa is een zweeds instrument, bestaat al 600 jaar heeft 16 snaren en wordt bespeeld met een strijkstok. Om precies 20.00 begint het optreden en in totaal worden er 20 nummers gespeeld. Het hele optreden duurt bijna 2 uur en verveelt geen moment. Alle bekende nummers hebben een ander arrangement en klinken totaal anders dan wanneer ze elektrisch worden gespeeld.
Een goed voorbeeld is Joe’s klassieker Mountain Time. Na een intro van 2 minuten wordt het nummer pas herkend en klinkt er een daverend applaus door de zaal.
“Oude” nummers die hij de laatste jaren niet meer speelt komen voorbij. Het schitterende High Water Everywhere (akoestisch gespeeld op North Sea Jazz 2007) geweldig. Het latere Athens to Athens, het van de laatste CD afkomstige: Stones in my Passway, Driving towards the Daylights klinken anders: intiemer, gevoeliger. De 20 nummers bestrijken zijn hele repertoire van de laatste 10 jaar. Een ander pluspunt is de zang van Joe, deze staat nu veel meer op de voorgrond dan in andere shows en laten zien hoe hij als zanger gegroeid is. Zijn zang samen met zijn gitaarspel smelten samen tot een intens geheel. Dit blijkt vooral in de toegift waarin Seagull en vooral Sloe Gin magistraal vertolkt worden en dat is niet alleen mijn mening! Zoals Marcel Hoch Antink na de show op het North Sea Jazz festival zo treffend verwoordde : “Het was fenomenaal, kippenvel en zoals Sloe Gin gespeeld werd: zo intens het ging mij door merg en been”. Hoeveel blues wil je nog meer.

Joe Bonamassa

Setlist:
1 Palmtrees, helicopters and gaseline
2 Jelly roll
3 Dust bowl
4 Around the band
5 Slow train
6 Athens to Athens
7 From the valley
8 Ballade of John Henry
9 Dislocated boy
10 Driving towards the daylight
11 High water everywhere
12 Jockey full of bourbon
13 Richmond
14 Stonesin my passway
15 Ball peen hammer
16 Black lung heartache
17 Mountain time
18 Woke up dreaming
19 Sloe Gin
20 Seagull

Joe Bonamassa

Joe Bonamassa

Joe Bonamassa

Joe Bonamassa[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Ook op Blues Magazine ...