Enkele keren per jaar organiseert de stichting LSA (Lazy Sunday Afternoon), oftewel LSA-music, bluesconcerten in Aalten. Deze club van muziekliefhebbers organiseert concerten voor donateurs en sponsoren en bestaat net vijf jaar. Deze concerten vinden plaats op zondagmiddagen in Oerkroeg Schiller. Op zondag 7 oktober is Jan Akkerman te gast!

Tekst: Jan te Kempel / Foto’s: Peter Ligterink / Video’s: Hans ten Barge. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Jan Akkerman met band bij LSAmusic!

Hij was onder meer betrokken bij bands als Johnny & The Cellarrockers, The Hunters, Brainbox, Solution en Focus. Hij werd door de lezers van het toonaangevende Britse muziekblad ”Melodymaker” in 1973 verkozen tot de beste gitarist van de wereld….nog voor Eric Clapton en Jimmy Page.

Jan Akkerman is vanaf 1961 muzikaal actief en is inmiddels 71 jaar. Onlangs verscheen een CD-box van hem die zijn 26 (!) soloalbums bevat, een unicum in de Nederlandse muziek! Vandaag trad Jan met zijn band op in een totaal uitverkochte Oerkroeg Schiller.

De eerste set begon Jan met het geweldige “Beyond The Horizon”. Heerlijke blues in die kenmerkende stijl van hem. De aanwezigen keken ademloos toe en de band kreeg de Oerkroeg stil. Hierna volgde het wat door jazz beïnvloede “Big Sur”, maar de blues bleef nooit ver weg. Het prachtige “Love Train” van het album “Minor Details” uit 2011 is daadwerkelijk een juweeltje en voor mij toch wel het hoogtepunt van de eerste set. Jan Akkerman volgers kennen het nummer “Tranquilizer” dat hij ooit met Kaz Lux op de plaat zette. Een heerlijk langgerekt nummer. Maar wat een performance en het mooie is: Jan doet eigenlijk geen concessies aan het publiek. Hij speelt zich helemaal suf en gaat totaal op in zijn gitaarspel en dat is geweldig om mee te maken!

De eerste set werd afgesloten met “You Do Something To Me”. Dit nummer, dat eigenlijk van Paul Weller is, werd groots gespeeld. Na dit nummer verzocht hij de mensen om eindelijk een pilsje bij de bar te halen…..”Want die mensen moeten vandaag ook nog wat verdienen!” Eigenlijk betekende deze uitspraak een groot compliment aan Jan en zijn geweldige band!

 

De tweede set beginy met het maar liefs tien minuten durende “Streetwalker”, weer een prachtig nummer van Jan en met dit nummer maakte hij furore op het North Sea Jazz Festival. Hetzelfde geldt voor het nummer “Pietons” een heerlijke blues. Tot dit nummer was de herkenning bij de meesten aanwezigen weggebleven. Dit veranderde toen Jan en zijn band een Focus setje deden….. de bekende klanken van deze band (o.a. Hocus Pocus) en ik hoorde sommigen oudere aanwezigen al weer een beetje mee jodelen. Bij “Mena Maria” kreeg Jan wat problemen met zijn gitaar, maar de band speelt klakkeloos verder en hij repareert zijn gitaar zelf zittend op het podium!

Jan besluit zijn optreden met weer een lang nummer “Urban String” en zo komt er een eind aan een prachtige middag in Oerkroeg Schiller. Natuurlijk kan Jan het niet alleen. De overige drie bandleden zijn ook van een zeer hoog niveau en weten fantastisch in te spelen op het wat soms improviserende spel van Akkerman.

 

De aandacht vast houden bij een concert waar niet bij gezongen wordt is lastig en alleen hele grote artiesten slagen hierin. Jan Akkerman en zijn band zijn niet artiesten die je dagelijks hoort en het kost soms moeite om hun muziek op waarde te schatten. Maar sta je er voor open voor en als je je maar even afsluit voor de omgeving, merk je dat het geen “gepingel” is, maar dat over alle nummers is nagedacht en dat ze stuk voor stuk geniaal in elkaar steken!

Line-up:
Jan Akkerman – gitaar
David de Marez Oyens – bas/percussie
Coen Molenaar – toetsen
Marijn van den Berg – drums

 


Ook op Blues Magazine ...