Huntenpop Festival
Ulft
23 en 24 augustus 2013

Tekst: Karin ten Broek / Foto’s: Marco van Rooijen
Meer foto’s, zie fotoalbum Huntenpop 2013

Dit jaar is alweer de 24e editie van muziekfestival Huntenpop gehouden. Een festival dat klein begon in 1989 en dit jaar een recordaantal bezoekers heeft getrokken. Zo’n 22.000 muziekliefhebbers bezochten vrijdagavond en zaterdag het festival op het DRU-park in Ulft en daarmee was het net niet uitverkocht. Het festival kenmerkt zich naast podia voor bekende bands ook als popfestival voor aankomend talent in diverse genres.

Wie er in Ulft ( of een nabij gelegen dorp ) woont, was voor de vrijdagavond vrijwel verzekerd van een kaartje. Inwoners kregen per post vrijkaarten toegestuurd, maar ook via andere wegen was hier gemakkelijk aan te komen. Dit resulteerde in een gezellige drukke, eerste avond.
De plaatselijke radiozender Optimaal FM verzorgde deze avond een Tribute Night met bands als: Hats of Led Zeppelin, Muset, The Fillers en The Bruceband. Allemaal namen die er toe doen en stuk voor stuk een prima performance neer hebben gezet. The Fillers viel als enige wat tegen, aangezien de zanger meermalen ronduit vals zong. Echter met een biertje in de hand, oogde het, overwegend Achterhoekse, publiek al snel tevreden. Publiekstrekker van deze avond was de powerfolkband uit de regio: Scrum. Een band die wordt geïnspireerd door bands als The Dubliners, Flogging Molly en Dropkick Murphys. Deze stevige rockband aangevuld met authentieke folkinstrumenten zoals viool, tin whistle, bagpipe, banjo en mandoline, zorgde voor een verrassend goed optreden op Huntenpop. Met een mix van eigen werk en traditionele Schotse en Ierse folksongs wisten zij het publiek enthousiast mee te krijgen. Polonaises ontstonden, er werd volop meegezongen en het publiek kreeg waar het voor gekomen was. Een prachtig optreden van een band die zijn rol als publiekslieveling meer dan waar heeft gemaakt.

Waar de meeste bezoekers op vrijdag, nog mensen uit de regio waren, trok de zaterdag bezoekers uit heel het land. Een dag die begint met een prachtige zon hoog aan de hemel. Grote namen als o.a. Blof, Mister and Mississippi, Kensington, Guano Apes en Handsome Poets zijn naar Ulft gekomen om op te treden op één van de vier podia.

Nadat publiekstrekker Blof het hoofdpodium heeft verlaten, is het de beurt aan de Acherhoekse formatie de Tenement Kids. Een thuiswedstrijd voor zanger Gijs Wilbrink, geboren Ulftenaar. Daarnaast bestaat de band uit Sander Koot ( drums ), Tim Meijer ( bas en zang ), Martijn Koetsier ( gitaar ) Joel Agterbosch ( hammendorgel ) en de achtergrondzangeressen Arja Mari en Willemien Aarhuis. Al eerder traden ze op in de Wereld Draait Door en na een lovende recensie op 3FM, die de band bestempelde als beste live gospel band van Nederland, kwam de populariteit van deze band in een stroomversnelling terecht. Eerder nog waren zij een punkrockband, maar inmiddels hebben ze hun muziek verbreed met ( southern) rock, gospel en soul invloeden. Veel Achterhoekse vrienden en fans zijn op het optreden van de Tenement Kids afgekomen deze zaterdag. En allemaal laten ze eenzelfde geluid horen; deze band verdient een grote doorbraak, zowel in binnen- en buitenland. Aan de uitstekende, krachtige, rauwe zang van Gijs Wilbrink ligt het in ieder geval niet. Ook de andere muzikanten en achtergrondzangeressen geven een prima visitekaartje af met een uitstekende show en dito nummers. Een klein minpuntje zit hem in de styling van met name de zangeressen; dit zou wat uitdagender hebben gemogen.

Op de styling van de bassiste van Jaimi Faulkner is zeker niets aan te merken. In een zeer kort jurkje verschijnt zij het podium op. De heren om mij heen zijn even vergeten om wie dit optreden eigenlijk ook alweer gaat. Jamie Faulkner dus, een Australische singer-songwriter met wortels in de blues, folk, roots en soul. Eind 2010 liet hij zijn band en land achter en verhuisde naar Berlijn om in Europa opnieuw te beginnen. Met succes, want hij stond in Nederland op het podium met Jon Allen en Waylon en deed in Duitsland een theatertour met Vonda Shepard en Stevie Ann. Op Huntenpop valt met name zijn gitaarspel direct op, wat gewoonweg fantastisch is te noemen. Voeg daar sterke songs aan toe en een innemende uitstraling en dit optreden staat er gewoon. Een lekker weertje en prachtige bassiste maken het feest compleet. Prima optreden en dito sfeer in een broeierige tent op Huntenpop.

The Hoax

Weer terug van weggeweest is de Britse bluesband The Hoax. Ondanks dat de zon inmiddels plaats heeft gemaakt voor regen, weet de band gedurende hun optreden op het hoofdpodium, steeds meer mensen voor zich te winnen. Het optreden is dan ook prima opgebouwd en hun rauwe, funky blues sound wordt steeds opzwepender. De gitarist flirt met de dames iets verderop in het publiek en langzaamaan komen deze dames steeds meer naar voren. Ze dansen en springen en met hen raken steeds meer mensen in de ban van The Hoax. Ze weten met hun muziek een gevoel en sfeer over te brengen waarvan je hoopt dat er geen einde aan komt. Spontaan wordt de regen vergeten en die enkele valse toon of noot doet er niet meer toe. Dit optreden was fantastisch en mocht je gewoon niet missen.

Inmiddels doorweekt en koud, eet ik nog een patatje en begeef mij daarna langzaam huiswaarts. Voor mij als bluesliefhebber is Huntenpop zeer zeker geslaagd. Rond vragend geldt dit ook voor de liefhebbers van dance-, rock-, of Nederlandstalige muziek. En zo is iedereen tevreden; wat wil een mens nog meer. De organisatoren mogen trots zijn en kunnen terug kijken op een geweldig festival. Op naar de 25ste editie!

Meer foto’s, zie fotoalbum Huntenpop 2013


Ook op Blues Magazine ...