ZZ Top @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

Holland International Blues Festival – Grolloo 14 en 15 juni 2019

Vrijdag 14 juni 2019 met ZZ Top, Van Morrison, Jonny Lang, Curtis Salgado en Danielle Nicole.

De vierde editie van het Holland International Blues Festival vindt plaats op vrijdag 14 en zaterdag 15 juni 2019, uiteraard weer in het prachtige Blues Village Grolloo. Ook dit jaar liegt de line up er niet om: Van Morrison, ZZ Top, Lynyrd Skynyrd, Eric Gales, Jonny Lang, Danielle Nicole, Delgres, Gary Clark Jr., Curtis Salgado en St. Paul and The Broken Bones.

Net als vorig jaar vormt de kolossale flamingo-roze festivaltent dit weekend het kloppende hart van het Holland International Blues Festival. De megatent is maar liefst 120 bij 65 meter en aan de rechterzijde staat een grote tribune opgesteld met zitplaatsen voor ruim 1700 mensen! Met twee uitverkochte dagen zal het dan ook best druk worden!

Het terrein is ruim en uitstekend begaanbaar dankzij de houten vlonders. Ook de aan de buitenzijde van het terrein gelegen eet-& drankstandjes staan in de startblokken om iedereen snel te kunnen voorzien. Natuurlijk ontbreken ook de goed geoutilleerde toiletgebouwen niet, evenmin de grote live-schermen waarop alles wat er op het podium gebeurt, zowel binnen als buiten goed te volgen is. Klasse! Het ziet er allemaal weer uitstekend uit.

Tekst: Nineke Loedeman / Foto’s: Marco van Rooijen / Video’s: Edwin Birkhoff. Bekijk alle foto’s in het fotoalbum Holland International Blues Festival 2019. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Johan Derksen @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

De zon schijnt en het is rond de 24 graden Celsius. De sfeer is uitstekend en met het powertrio onder leiding van de kleine, kittige Danielle Nicole Schnebelen wordt het festival muzikaal begonnen, na het welkomstwoord van JOHAN DERKSEN.

Zangeres en bassiste DANIELLE NICOLE groeide op met de blues en werd bekend als een van de oprichters van Trampled Under Foot, de band die ze vormde met haar broers Kris en Nick. Trampled Under Foot hield op te bestaan en Nicole bracht in 2015 haar eerste indrukwekkende soloalbum ‘Wolf Den’ uit, die opgevolgd werd in 2018 met ‘Cry No More’, ook al zo’n geweldig album. Ook vocaal staat ze haar ‘mannetje’, ze heeft een zangstrot van hier tot Tokyo.

Danielle Nicole @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

Vandaag staat deze vriendelijke artieste hier in Grolloo met haar band, waarin we ook gitarist/multi-instrumentalist Brandon Miller en drummer Ralph Forrest zien. Vanaf de eerste noot zit de vaart er in. Zwierend met haar grote basgitaar danst de energieke dame van links naar rechts over het podium, gekleed in zwarte glitterbroek en stoer wit jack met lange franjes.

We horen naast het rauwe Wolf Den natuurlijk veel nummers van haar geweldige laatste schijf ‘Cry No More’. Het felle Burning For Your Love, titelnummer Cry No More en de dampende rocker I’m Going Home waarin het slide gitaarspel van de gitarist Brandon Miller zeer grote indruk maakt. Drummer Ralph bewerkt zijn drumstel met krachtige slagen en houdt het tempo flink hoog.

Danielle Nicole @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

Danielle Nicole @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

Het gas wordt heel even teruggenomen met een gevoelig gezongen slowblues. Nicole’s stem is krachtig en soulvol en ze heeft een geweldige uitstraling. De bos witte rozen die een aanbidder tevergeefs wil aanbieden, worden dan maar stuk voor stuk naar haar toe geworpen, iets wat Danielle overigens wel kan waarderen.

 

De prachtige set duurt eigenlijk te kort en wordt besloten met uitgebreide Save Me, waarin Brandon wederom een fraai stukje gitaarwerk weggeeft. Dit powertrio laat een uitstekend visitekaartje achter! Het publiek is om, de kop is eraf, Grolloo is begonnen!

Curtis Salgado @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

Met een carrière van meer dan dertig jaar is zanger en harmonicaspeler CURTIS SALGADO inmiddels een bekende naam binnen de blues. Nadat hij The Nighthawks leidde in zijn thuisstad Eugene, Arizona was hij onderdeel van The Robert Cray Band en zanger van Roomful of Blues, voordat hij begin jaren 90 zijn eigen band vormde. Hij speelde met Santana en Steve Miller en was de inspiratie achter John Belushi’s creatie The Blues Brothers. Een man die voor- als tegenslagen kende, hij overwon zowel lever- als longkanker en onderging in 2017 nog een viervoudige bypass-operatie.

Curtis Salgado @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

De soulvolle stem en het harmonieuze harpspel van Salgado past uitstekend bij de hedendaagse blues en gospel. Gitarist Alan Hager, sinds 2015 vast lid van de band, zet alvast op subtiele wijze de toon voor de gospel Morning Train, gevolgd door een hele fijne You Gotta Move, waarin hij laat horen ook een uitstekende slide gitarist te zijn.

 

Voor het optreden van vandaag is de band uitgebreid met een drie mans sterke blazerssectie o.l.v. saxofonist Tommy Schneller en wat dit optreden extra kleur geeft en perfect bij deze soul, gospel en blues past. Curtis en zijn band zetten een fantastisch optreden neer, een energieke show doordrenkt van soul en groove. Hij danst zelf, nee huppelt zelfs over het podium.

 

Van het nummer Nobody But You druipt de Memphis soul af en tijdens het swingende Blues Get Off My Shoulder trekt Tommy Schneller alle registers open. We horen ook heerlijke Mississippi Hill Music, vette Rock’n Roll en de B.B. King song Whole Lot Of Lovin Woman.

Curtis Salgado @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

Zoals altijd weet deze ritmetandem, drummer Fabrice Bessouat en basgitarist Kris Jefferson, een uitstekende basis te leggen voor nog meer moois als Drivin’ In The Drivin’ Rain, waarin lekker gesoleerd word door toetsenist Damien Cornélis en een heerlijke door Curtis gezongen ‘song for the ladies’. Wát een absoluut te gek optreden, heel Grolloo deinde mee op deze zalige soul, gospel en vette blues.

Jonny Lang @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

Dan is het tijd voor een van de meest soulvolle hedendaagse artiesten: JONNY LANG! Hij bracht zijn eerste plaat uit in zijn tienerjaren, inmiddels kan hij als dertiger al terugkijken op een carrière van meer dan twee decennia. In zijn jonge jeugd groeide hij al snel uit tot een bluesgitaar spelend wonderkind en op zijn 15e klonk zijn stem al als een ‘doorgewinterde soulbruller’! Inmiddels is zijn muziekstijl is langzaam geëvolueerd in een moderne R&B-stijl en hedendaagse gospel.

Jonny Lang @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

Vorige week kwamen we Jonny al tegen tijdens de Rockin’ The Blues Tour, georganiseerd door platenlabel Provogue. De man twee keer in twee weken tijd aan het werk te zien is echt geen straf! Jonny opent met Trippin‘, vlot gevolgd door het opzwepende Signs, de titelsong van zijn laatste schijf.

 

Het indrukwekkend gespeelde A Quitter Never Wins gaat door merg en been en is een van de meest favoriete songs van Jonny’s fans, en terecht! De emotie druipt ervan af, de energie is voelbaar in de tent en daarbuiten. Jonny werkt zich compleet in het zweet en ook in de tent wordt het tropisch warm.

Even lijkt het wat in te kakken met het uitvoerige jazzy Rack M Up, een uitstekend nummer waarin veel ruimte gecreëerd voor de solo’s van keyboardspeler Tyrus Sass en basgitarist Jimmy Anton. Achter het drumstel zien we het machtige voorkomen van Barry Alexander.

Jonny Lang @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

Jonny Lang @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

Maar het gevoel is direct terug met het opwindend gespeelde Snakes. Het gas gaat weer iets terug met de intense gospel Red Lights en Bring Me Back Home. De kers op de taart is toch wel de afsluiter Lie To Me waarmee Jonny rustig solo en akoestisch begint, intens zingt om vervolgens samen met de band dampend elektrisch te eindigen. Wat een top optreden!

 

Als Johan Derksen het podium komt oplopen refereert hij heel even aan het optreden vorig jaar van Ringo Starr. Het boeken van ‘die kutband’ heeft hem het hele jaar achtervolgd. Maar…hij heeft goed nieuws: volgend jaar 2020 – het laatste jaar – wordt het Holland International Blues Festival een driedaagse happening met wellicht alle grote namen van de afgelopen jaren. Noteert u maar vast in de agenda: 11, 12 en 13 juni 2020!

Van Morrison @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

We maken ons dan op voor de in Noord-Ierland geboren VAN MORRISON. ‘Van The Man’, inmiddels in de zeventig speelt muziek die varieert van jazz tot Keltische geluiden en van blue-eyed soul tot folk.

Deze legendarische singer-songwriter begon in de band Them, waarvoor hij onder meer de hit Gloria schreef. Als soloartiest trakteerde hij de wereld op klassiekers zoals Brown Eyed Girl en Have I Told You Lately. Met een professionele carrière die al in de vijftiger jaren begon, kan hij nu buigen op een enorm en tijdloos oeuvre.

Van Morrison @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

Het podium is opgebouwd, alles is dubbel gecheckt en dan is het tijd voor dé grote publiekstrekker dit jaar Van Morrison, die in krijtstreep pak, zonnebril, hoed achter zijn microfoonstandaard schuifelt, zijn saxofoon in de hand. Vlak voor zijn optreden viel Van nog onverwacht binnen bij het C+B Museum in Grolloo. Hij kende Cuby + the Blizzards namelijk goed. In 1967 maakte hij een korte toernee door Nederland, begeleid door the Blizzards – zonder Cuby.

Van Morrison heeft door de jaren heen een reputatie opgebouwd in de omgang een humeurig, nukkig en nors persoon te zijn. Op het podium horen we dus geen woord uit zijn mond, zien we geen lach op zijn lippen en het devies lijkt ‘gewoon spelen’. En zo gebeurt het. Het concert wordt begonnen met Gonna Send You Back to Where I Got You From en wordt gevolgd door al die vele hits, onder andere Ride On Josephine (Bo Diddley), I Can’t Stop Lovin’ You en Here Comes the Night (Them).

 

Uiterlijk onbewogen en passief ogend is Van erg goed bij stem. Zijn uitgebreide band, compleet met percussie en blazers, speelt het dak er werkelijk vanaf en het geheel swingt tot en met. De anderhalf uur durende set bevat een mooie mix van zijn omvangrijke oeuvre, waaronder deze mooie medley:

 

De nummers volgen elkaar erg snel op, het tempo is hoog en alle hits komen voorbij. In de afgeladen tent is het erg warm – eigenlijk te warm – zo ook op het podium. Het zweet vloeit rijkelijk, evenals het bier overigens.

Van Morrison @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

Van Morrison @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

De vele fans staan hier te genieten van A tot Z, van begin tot eind, binnen en ook zeker buiten. De tent lijkt nooit voller geweest te zijn, hier staat en danst één kolkende massa van meezingende mensen. Als de afsluitende songs Brown Eyed Girl en Gloria dan ook nog eens worden ingezet, gaat het roze dak er helemaal af.

Van Morrison kan met zekerheid rustig slapen, hij heeft ondanks zijn emotieloze houding toch héél veel mensen gelukkig gemaakt!

ZZ Top @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

De eerste dag van het Holland International Blues Festival 2019 wordt afgesloten door ZZ TOP. De Amerikaanse rockband uit Houston (Texas), werd opgericht in 1969 door Billy F Gibbons en draait sindsdien mee aan de top. Gitarist Billy F Gibbons, bassist Dusty Hill en drummer Frank Beard weten wel hoe ze een feestje moeten bouwen. Frank (zónder baard) zit steevast strak ingebouwd achter zijn drumstel, zijn gezicht nauwelijks zichtbaar en Dusty en vooral Billy zijn de blikvangers.

ZZ Top @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

ZZ Top @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

Hun moddervette show staat als een huis en kent eigenlijk weinig verrassingen. Door de jaren heen hebben de heren een uitstekende live performance reputatie opgebouwd en dat die nog steeds behouden is, blijkt hier vanavond wel in Grolloo.

 

Waitin’ for the Bus, Gimme All Your Lovin’, Sharp Dressed Man, wie kent deze nummers niet en wie kan ze niet meezingen?

 

De hele trukendoos wordt opengetrokken, inclusief alle danspasjes, poses en in bont verpakte gitaren, alsook de rode cigarbox gitaar inclusief sigaar in Billy’s mondhoek! De show is indrukwekkend, de heren lijken er oprecht veel zin in te hebben. Het publiek geniet met volle teugen en deinst als één grote wave voor het podium.

ZZ Top @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

De toegift is een stampende Jailhouse Rock en nog één keer vlamt de band alvorens de heren vlot het podium verlaten. De tent is snel leeg maar het feest gaan buiten nog even rustig verder. Het blijft nog lang sfeervol op het terrein achter Café Hofsteenge. De fijne temperaturen en een uitstekende sfeer zorgen voor een zalige eerste (uitverkochte) dag!

Lees hier het verslag van dag twee!

Bekijk álle foto’s in het fotoalbum Holland International Blues Festival 2019.

Curtis Salgado @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

Danielle Nicole @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

Van Morrison @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

Jonny Lang @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019

ZZ Top @ Holland International Blues Festival Grolloo 2019


Ook op Blues Magazine ...