Heropening  tentoonstelling  BROOD & BLIZZARDS

Heropening tentoonstelling BROOD & BLIZZARDS, Grolloo, 23 april 2014

Tekst en foto’s: Herman Keverling Buisman. Meer foto’s Herman

Op deze prachtige woensdagmiddag naar het Mekka van de Blues Grolloo gereden. Onder de zoete tonen van Humble Pie’s “ I Don’t Need No Doctor” reed ik het dorpje binnen. Een bont gezelschap was al aanwezig, maar nog bontere mensen kwamen aanlopen: ik herkende de ex-managers Koos van Dijk en Jan Venhuizen, dochter Lola Brood en natuurlijk Xandra Brood-Jansen, de moeder van Lola.

Dit is alweer het vierde seizoen van het C+B museum en ieder jaar komen er meer bezoekers. Dit jaar dus het thema Brood & Blizzards. Eind 1966 kwam Herman Brood de gelederen versterken. De eerste kennismaking met de band was niet zo’n beste: nadat hij de band gehoord had, wilde Herman dolgraag bij hen spelen. Na het optreden stal hij een microfoon en Harry Muskee zag dat en greep hem bij zijn kraag. Toen verklaarde Herman, dat hij mee wilde spelen en de rest is geschiedenis. Hij speelde op vier elpees mee, waarvan “Groeten uit Grollo” de bekendste was. In 1974 – 1976 deed Brood mee op de platen “VARA Afscheidsconcert” en “ Kid Blue”.

Heropening  tentoonstelling  BROOD & BLIZZARDS 048_390042368508306679_n

De expositie is weer vernieuwd: er hangen veel schilderijen van Herman, er staat een motor met zijspan, waar Harrie toch wel veel mee had. Hij was bevriend met Egbert Streuer, die even verderop woonde. En natuurlijk de bedsteden, waarin de heren sliepen en de unieke filmbeelden en interviews met bekende Nederlanders. De dichter Geert Loman had een gedicht voorgelezen, genaamd “ Het Bericht “over hoe hij de dood van Herman beleefd had op zijn vakantieadres.
De officiële opening werd verricht door Lola door een doek van de foto weg te halen. Een foto , Herman voorstellende in kennelijke staat met de jongens uit de buurt die verbaasd naar hem opkeken. Enkele jongens, nu mannen waren ook aanwezig op deze opening.

Na dit officiële gedeelte werd door de eerste pianist van Cuby, Henk Hilbrandie op de originele piano enkele stukken ten gehore gebracht. Na dit gebeuren ben ik nog even naar het nabijgelegen Rolde gereden, waar het graf van Harry achter de kerk ligt. Daar nog even afscheid genomen en toen wederom met de klanken van Steve Marriott huiswaarts gekeerd. Ik heb echt geen dokter nodig!!!

Heropening  tentoonstelling  BROOD & BLIZZARDS


Ook op Blues Magazine ...