Foto Verslag: GitGo Blues Festival - Burgerweeshuis, Deventer 22 December 2018

Verslag: GitGo Blues Festival – Burgerweeshuis, Deventer 22 December 2018

Voor het derde achtereenvolgende jaar organiseert De Blueskrant het GitGo Blues Festival in Deventer. Vond het evenement afgelopen jaren plaats in de Deventer Schouwburg, dit jaar zal het voor het eerste keer in de Deventer poptempel Burgerweeshuis zijn en ook daar zullen de randen van de Blues opgezocht én gevonden worden!

Tekst en foto’s: Nineke Loedeman. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Wederom staat ons een fijn programma te wachten, er staan vijf zeer diverse bands op twee podia én er zijn twee pauze acts, te weten DJ Mark Gilligan in het Burger Café en in de grote zaal wordt er gedraaid namens 40Up Music, waar (mede) organisatoren van vanavond Ingrid Bosch en Marijn Ooijman iedere dinsdagavond met hun eigen radio show te horen zijn!

Foto Verslag: GitGo Blues Festival - Burgerweeshuis, Deventer 22 December 2018

We beginnen de avond in het Burger Café met Money & the Man, twee jonge muzikanten uit Zwolle die met hun rauwe no-nonsense garage-blues de boel al behoorlijk op de kop zetten. De set is intens tot en met, waarbij gitarist en zanger Henk Wesselink beneden op het podium staat en drummer Ymte Koekkoek op de (kleine) verdieping boven het podium. De mannen zetten een verrassend goede sound, beïnvloed door blues, indie en rock ‘n’ roll, hier neer. Het kleine café stroomt al lekker vol, maar na enige tijd moeten we terug oversteken naar de grote zaal.

Kirk Fletcher Band

Daar is het tijd voor de Amerikaanse Kirk Fletcher met zijn band die vanavond met dit optreden zijn succesvolle Europese toer beëindigd. Kirk bracht heel recent zijn prachtige en uitstekend ontvangen album ‘Hold On’ (lees de recensie hier) uit, zijn vijfde alweer, en natuurlijk horen we hier in Deventer daar héél veel nummers van.

Kirk Fletcher

Naast Kirk zien we op de Hammond niemand minder dan Jonny Henderson, die we natuurlijk kennen van zijn werk met onder andere Ian Siegal en Matt Schofield, en achter de drumkit zit Matt Brown. Ik mag wel zeggen dat dit een gouden ritme-sectie is, daar Jonny zoals gewoonlijk ook alle baspartijen voor zijn rekening neemt.

Jonny Henderson

Matt Brown

Gitaarvirtuoos Kirk Fletcher, geboren in 1975, is een bluesman pur sang. Hij speelde enkele jaren bij The Fabulous Thunderbirds, stond aan de wieg van de Mannish Boys en speelde onder andere bij Joe Bonamassa, om maar een paar feitjes te noemen.

Kirk Fletcher

Kirk en zijn band brengen een intense set waarbij soul, blues en funk tot één geheel worden gesmolten en zijn opzwepende gitaarsolo’s bezorgen je kippenvel.

Nummers als You Need Me, Time’s Ticking, het prachtige Two Steps Forward en de zinderende slowblues The Answer, een nummer wat Kirk samen heeft geschreven met Josh Smith, zijn afkomstig van ‘Hold On’. Een album dat hoog in menig jaarlijst is geëindigd en geheel terecht. Wat een geweldig optreden van deze fantastische gitarist hier, de zaal is bommetje vol en het publiek geniet met volle teugen. Ik hoop dat Kirk Fletcher vaker de oversteek naar Europa zal gaan maken!

Black Bottle Riot

Toch weer op tijd terug naar het café want dat puilt al snel uit met liefhebbers van het Nijmeegse kwartet Black Bottle Riot, die stevige bluesy rock a la Lynyrd Skynyrd, The Alllman Brothers Band, The Red Devils en Thin Lizzy brengt. Vanavond is voor velen, waaronder ondergetekende, de eerste fysieke kennismaking met deze regelrechte Southern Rock ’n Roll!

Black Bottle Riot

Het gas gaat er direct vol op! Rauwe vocalen, pompende drums met dito basgeluid en veel vet gitaarwerk. De band heeft inmiddels drie albums uitgebracht, de vierde zal begin februari het levenslicht zien. De heren hebben er nog steeds heel veel lol in en hun muziek klinkt rauwer dan ooit. Oh en op 29 december viert de band hun 10 jarig jubileum in Doornroosje te Nijmegen!

Archie Lee Hooker

Terug naar het hoofdpodium voor blueszanger Archie Lee Hooker, een volle neef van de legendarische John Lee Hooker. Hij speelde jarenlang naast John, maar na diens overlijden in 2001 is hij onder eigen naam verdergegaan. Zo formeerde Archie in 2011 de band Archie Lee Hooker And The Coast to Coast Blues Band met wie hij nu al vele jaren intensief toert.

Coast To Coast Blues Band

Deze erg goede band opent het eerste nummer instrumentaal. We zien Fred Barreto op gitaar, Matt Santos op de toetsen en bluesharp, Nicolas Fageot op basgitaar en upright Bass en Yves Ditsch achter het drumstel. Het swingt allemaal al bijzonder lekker voordat Archie Lee het podium op komt lopen.

Archie Lee Hooker

Hoed op, bebrild en gekleed in een ruim pak danst hij bijna over het podium. Hij is energiek en heeft er duidelijk zin in. In april 2018 bracht deze formatie het album ‘Chilling’ (lees de recensie hier) en daar horen we vanavond veel nummers van, onder andere het swingende Blues Shoes en een funky Big Ass Fun.

Archie Lee Hooker

Archie Lee Hooker

Ondanks de intensieve show blijft Archie reuze fanatiek heen en weer bewegen en weet zo ook het publiek te betrekken in al zijn muzikaliteit. Qua stemgeluid is hij dan wel niet zo indrukwekkend als zijn neef, hij maakt wel indruk qua showmanschap en zijn uitstekende band maakt een hele hoop goed. Het publiek danst mee en smult.

Tricklebolt

Afsluiter Tricklebolt staat klaar in het Café en sluiten deze derde editie van GitGo Blues Festival geheel in stijl af met een dampende set van hun eigen, door de sound van de 70’s geïnspireerde, rocksongs af. Deze nog jonge vijfkoppige band, afkomstig uit Salland, brengt je terug naar de naar de hoogtijdagen van Deep Purple, Fatal Flowers, Led Zeppelin en Black Sabbath.

Tricklebolt

Hun energieke geluid is rauw, hard, heavy en swingend en dit alles precies in de juiste verhoudingen. Wat een top band en wat zal die zeker ook hoge ogen gaan gooien tijdens Ribs & Blues 2019! Ga ze zien!

GitGo Blues Festival is dan weliswaar wat ingekrompen, maar ook editie 2018 is weer een uitermate gezellig, inspirerend en vooral muzikaal breed Bluesfestival. We bedanken alle betrokkenen en de organisatie voor hun gastvrijheid.

Ingrid Bosch Marijn Ooijman

En al onze lezers wensen we hele fijne feestdagen toe en een gezond, liefdevol 2019.

Archie Lee Hooker

Kirk Fletcher

Foto Verslag: GitGo Blues Festival - Burgerweeshuis, Deventer 22 December 2018

Foto Verslag: GitGo Blues Festival - Burgerweeshuis, Deventer 22 December 2018

Tricklebolt

Kirk Fletcher

Archie Lee Hooker


Ook op Blues Magazine ...