Geworteld in de Blues
Lightnin’ Guy en the Juke Joints
Calypso theater, Wijk bij Duurstede
14 september 2013

tekst: Gerrit Dijk / foto’s: Tom Moerenhout

Langzaam druppelen de Wijkse bluesliefhebbers het knusse Calypso theater binnen op deze première avond van ‘Geworteld in de Blues’. Het is de zoveelste activiteit van de Bluesmannen van Blues in Wijk. Op het podium staat alles gereed voor een leerzame avond over de blues met als docenten Lightnin’ Guy, winnaar van de Belgische Blues Challenge 2011 en the Juke Joints, winnaars van de Dutch Blues Awards 2012.

Terwijl iedereen elkaar begroet en een plekje zoekt, speelt op de achtergrond de muziek DVD met Muddy Waters en leden van de Rolling Stones uit 1981, een mooi tijdsbeeld.

Geworteld in de Blues - publiek

Klokslag half acht opent de gastheer van de avond, Rob van Elst, deze eerste openbare les over de blues, vertelt wat over de blues in het algemeen, deze les in het bijzonder en geeft het woord aan Guy. Als een volleerd hoogleraar neemt deze ons direct mee in de oorsprong, de slaven, de plantage en de vele soorten liederen die dan ontstaan uit, zoals onze zuiderburen het zo mooi kunnen zeggen ‘miserie’ . Geholpen door de zaal wordt er al snel geklapt, gezongen en geschreeuwd, een echt interactief lesprogramma.

Guy speelt vervolgens ‘Alabama Blues’ van J.B. Lenoir, alleen met dobro en een oude koffer als bassdrum, een vondst die uitstekend past binnen het op de avond toegespitste toneeldecor. Na zijn ‘Winterblues’ is er tijd voor een interview door Rob met hem waarbij nog wat dieper wordt ingegaan op de miserie en de achtergronden van Guy.

Geworteld in de Blues - Lightnin Guy

Voort gaat het vervolgens met Peter Kempe van the Juke Joints op sigarenkistje gitaar en belanden we in de Mississippi delta, de Boogie Woogie van John Lee Hooker en spelen Peter en Guy een prima uitvoering van ‘Rollin’ and Tumblin’’.
Met alle leden van The Juke Joints staan er inmiddels vijf docenten op het podium en worden we bijgespijkerd met een aantal klassiekers uit de bluesgeschiedenis met als hoogtepunt ‘Juke’ van Little Walter en de ritmische Afrikabeat van Bo Diddly. Een tribute aan Magic Slim besluit de les voor de pauze waarbij Guy aangeeft dat we in de pauze wel voldoende moeten drinken.

De les wordt heropend door Rob met een paar anekdotes waarna de docenten weer het podium betreden en meteen flink uitpakken met Stax Sounds. Hier worden blazers toch wel node gemist. Ook Peter Kempe wordt door Rob ondervraagd, zijn grote voorbeeld is Rory Gallager. De dertigjarige geschiedenis van the Juke Joints komt in vogelvlucht voorbij, alle groten met wie ze speelden, teveel om op te noemen.

Vanuit de Delta gaan we met de trein naar Chicago, maken we nog een Zydeco uitstapje en geeft Guy nog maar eens aan dat we veel te danken hebben aan de miserie op de plantages.
De avond wordt vervolgens afgesloten met een prima uitvoering van ‘Mojo Hand’ en een toegift waarbij naast Peter en Guy ook Sonny Boy, Boogie Mike en Derk nog flink tekeer gaan.
De zaal reageert ontzettend enthousiast, er wordt gedanst in de gangpaden. Waren alle lessen maar zo!
In de foyer is het nog lang onrustig, met veel dank aan de Wijkse Bluesmannen, Anton, Arie en Frans.
Met bijgaande fotoreportage kunt u ooggetuige zijn van dit geslaagde bluesgebeuren in een fraai theatertje in het midden van het land.

https://plus.google.com/photos/102364480692950796408/albums/5923607366653361073


Ook op Blues Magazine ...