Kirsten Thien & Band
7 december 2011
Bluescafé, Apeldoorn

Tekst : Inleiding: William Lindner / Verslag: Joost Festen / * Quote:Rieks Molenaar
Foto’s: Henk Schier, Peter Vroon, Wilma Festen en Jan Marius Franzen.
Videos: Jan van Eck, Henk Schrier, Johan “theblueskid1” Kraassenberg ,Peter Vroon, Jooste Festen, William Lindner en Jan Marius Franzen.

Kirsten Thien

D E L I C I O U S optreden van Amerikaanse singer songwriter Kirsten Thien en haar band tijdens bliksem bezoek aan Nederland.

Inleiding.

Wat doe als je hoort en leest (zie o.m. het interview van Gerrit Schinkel: https://bluesmagazine.nl/interview-kirsten-thien ) dat Kirsten Thien  met haar band in november en december totaal onverwacht een korte Europese tournee maakt?.Met optredens in Oostenrijk, Duitsland en België maar ook ..in Nederland in mijn hotspot het Bluescafe Apeldoorn, het enige optreden in Nederland. Noteren in mijn agenda natuurlijk. Haar recente album ‘Delicious” behoort tot een van mijn favourite albums van dit jaar. Deze  dame wilde ik dus wel eens live zien.
Tijdens dit bliksem bezoek aan Nederland was er de dag ervoor nog ruimte in haar tourschema voor een radio optreden. Na wat heen en weer gebeld en gemaild te hebben, bleek Ruud Heijjer van *Rootsradio “KIPPENVEL Live” maar wat graag haar in zijn uitzending te willen hebben.

01Kirsten Thien RadioKIPPENVEL-Katwijk1 (Custom)

Voor mij was het beluisteren van deze radio uitzending  een uitstekende opwarmer voor het optreden de dag erna.
*De gehele fraaie 2 uur durende radio Live show van Kirsten Thien & band van dinsdag 6 december jl is via onderstaande link nog tot en met maandag 19 december te beluisteren  *Zie ook bijgaande Video impressie van deze radio uitzending.
http://www.rtvkatwijk.nl/rtvuitzendingen/uitzendinggemist/program.php?programid=90

*Video Impressies Radio opnamen “KIPPENVEL Live” van Dinsdag 6 December 2011

Als dan vervolgens naar aanleiding van de CD+ Ticket actie Ticket winnaar Joost Festen bereid is het verslag te schrijven en een aantal muziekliefhebbers  foto’s en Video-opnamen van dit optreden hebben gemaakt is de muziek cirkel  voor dit verslag rond…


Het concert verslag:

Het bluescafé in Apeldoorn is een heerlijke rudimentaire club met houten vloer, tab en slechts een paar krukken en stoelen. Het podium maakt onverbrekelijk deel uit van het interieur!

Kirsten Thien komt met haar band uit New York en brengt ons de ladies-blues maar dan versneden met rock, soul en flinke scheut funk. De begeleidingsband van Thien staat als een huis. Gitarist David Patterson staat zijn mannetje en speelt heerlijke solo’s, terwijl Thien vooral akoestisch de ritme gitaar partijen voor haar rekening neemt.
David greep bovendien nieuwsgierig de “DooDad gitaar” van de muur van het Bluescafe om er vervolgens bij het nummer “Please Drive”(op het album ‘Delicious gespeeld door de helaas onlangs overleden Hubert Sumlin )
er een aantal andere nummers verder op te spelen. Het spelen op de “DooDad gitaar” beviel hem prima!(*zie zijn enthousiasme na het nummer in de video-impressies.)
Met drie albums in haar oeuvre heeft Thien voldoende materiaal om de avond te vullen. In twee setsen in totaal bijna twee uur weet Thien het aanwezige publiek aan de snaren geboeid te houden.

Naast eigen werk kent Thien haar klassieken ook. De uitvoering van ‘Ain’t No Sunshine’ mag gerekendworden tot de hoogtepunten van de avond. Langgerekt met voldoende ruimte voor de akoestische
gitaar komt de blues-dame helemaal tot haar echt.

Het eerst blues nummer dat ze zelf ooit schreef, ‘Hold Onto Me’, mag meteen aanschuiven als een ander hoogtepunt van haar uitgebreide set.

KirstenThienBluescafe-Vroon0 (2)

In de tweede set van haar optreden is de akoestische gitaar beter te horen maar wordt Thien geplaagd door het uitvallen van een monitor en een microfoon. Niets staat haar echter in de weg om gewoon door te spelen en het optreden kwalitatief af te ronden. Het bijtende ‘Treat ‘im Like a Man’ gaat over een stukgelopen relatie en is afwisselend stevig en dan weer zacht. Het van haar nieuwste album Delicious afkomstige titelnummer is zeer smakelijk. Evenals het onderhoudende ‘Please Drive’ dat de oren doet spitsen. Het stemgeluid van Thien kan een kruising genoemd worden tussen Bonnie Raitt en Ana Popovic. De samenzang met bassist Erik Boyd valt wonderwel heel fraai uit doordat de basreus gezegend is met een hoge stem die mooi kleurt met die van Thien.

Veel van de songs die Thien brengt zijn afkomstig van haar nieuwste plaat die veel meer in teken van de blues staat dan de voorgangster You’ve Got Me die de soul de overhand liet voeren. In de wat rustigere composities als de band ingehouden speelt komt Kirsten Thien helemaal tot bloei. Thien zou in een akoestische sessie ook niet misstaan. Misschien een idee voor een volgend bezoek aan Nederland om voor de pauze een set akoestisch te spelen om na de pauze in een gruizige blues af te sluiten.Terwijl Muddy Waters vanaf een schilderij in de in linkerhoek van het podium goedkeurend toe lijkt te kijken is het publiek voorzichtig gaan dansen. Als Thien de laatste noten gespeeld heeft en het verdiende applaus wegtrekt mengt ze zich weer tussen het publiek om de laatste cd’s te signeren en nog even na te praten en foto’s te maken.

Kirsten Thien verdient het om door liefhebbers van de blues ontdekt te worden. Haar in eigen beheer uitgebrachte albums zijn prachtige visitekaartjes. Maar live weet deze dame te overtuigen en net een tandje dieper te gaan dan op de glimmende schijf.

KirstenThienBluescafe-Vroon0 (0)

Concert bezoeker Rieks Molenaar schreef  tenslotte over het optreden:
Quote :“Ik had tot 7 december nog nooit van haar gehoord.
Na de eerste noten werd ik al geboeid door haar uitstraling. je zag dat ze zelf er lol in had om een goeie show neer te zetten.
Qua stem, en ook uiterlijk, heeft ze veel weg van Bonnie Raitt. (Ik zou die twee wel eens samen een duet willen zien spelen).
Samen met de eveneens perfect spelende bandleden bezorgde ze me meer dan 2 uur lang kippenvel. en dat op een gure, stormachtige woensdagavond in december.

Dit was blues rock in zijn meest essentiele vorm. Van onder uit haar tenen gezongen door een zangeres waarvan je de blues aura zag en voelde. ze was in staat om die aura letterlijk over te brengen naar het publiek.
In elk geval naar mij. In een aantal gevoelige nummers kreeg ze zelfs de (helaas aanwezige) notoire kletskoppen stil!
Ik hoop dat ze volgend jaar weer in het bluescafe kan komen spelen.”

Meer optredens tijdens 2e Europese  tour in 2012
Kirsten Thien heeft plannen om in 2012 (waarschijnlijk in de periode Juni-Oktober) weer met haar band naar Europa te komen voor een langere tour met meer optredens….
De eerste contacten zijn in ieder hierover al gelegd.
Zowel in Duitsland , Oostenrijk, Belgie en Nederland (o.m. Bluescafe Apeldoorn) zien zij haar in 2012 graag weer terug komen.

Een herkansing in 2012 dus voor iedereen (en Club eigenaren) die haar fraaie optreden hebben gemist…

Video Impressies Krsten Then & Band @ Bluescafe Apeldoorn woensdag 7 December 2011

The Band:
Kirsten Thien: Acoustic Guitar and Vocals
David Patterson: Electric Guitar
Erik Boyd: Bass
Dylan Wissing:Drums/percussion
http://www.kirstenthien.com
For Booking ::Booking@Kirstenthien.com

Bluescafe Apeldoorn: http://www.bluescafe.nl

KIRSTENTHIEN-WilmaFesten (3)

KirstenThienBluescafe-Vroon0 (4)

SETLIST BLuescafe KIRSTEN THIEN 6-12-2011 (Custom) (Small)

Fotoalbum Kirsten Thien

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157628392375239″]

Ook op Blues Magazine ...