JJ Grey & Mofro
Bitterzoet, Amsterdam
16 Maart 2012

JJ Grey & Mofro

JJ Grey & Mofro

JJ Grey & Mofro


Tekst: Nineke Loedeman / Foto’s: Marco van Rooijen

Twee uur na ons interview met JJ Grey (interview, zie https://bluesmagazine.nl/interview-jj-grey), en vlak na een stevige maaltijd in het naastgelegen restaurant, staan we weer voor Bitterzoet, nu in de rij die zich gevormd heeft voor het concert van JJ GREY & MOFRO. Druk dus, een uitverkochte zaal, helemaal niets mis mee! Ik had ook niet anders verwacht, want de heren uit Florida, VS hebben een flinke schare trouwe fans om zich heen verzameld, die lang hebben moeten wachten op de terugkeer van de band naar Nederland.. Binnen is de sfeer prettig, er is een zeer divers publiek met jongeren en oudere jongeren, uit alle windstreken van het land. Ook zijn er opvallend veel Amerikanen in de zaal, en na wat praten wordt mij duidelijk dat JJ Grey een behoorlijke reputatie in eigen land heeft.

JJ Grey & Mofro

Keurig om 21.00 uur wordt de band aangekondigd en de mannen wandelen één voor één het podium op. En tja, dat podium, toch een beetje aan de kleine kant voor Mofro, het wordt passen en meten. Jammer dat de blazerssectie een beetje uit zicht en krapjes in de hoek staat. Juist die mannen kunnen zo swingen en een lekker stukje show neerzetten.

JJ Grey & Mofro

JJ zet in met het langzame, maar o zo zwoele “A Woman”, en meteen reageert het publiek hierop en zingt mee. En daarmee is de trend gezet, want dat is toch wel wat opvalt deze avond: het publiek wil en kan, alle teksten letterlijk, meezingen! In “Air” zien we Art een geweldige saxsolo wegzetten, en wat mij betreft smaakt dat zeker naar meer. Prachtige nummers komen voorbij, en JJ doet erg zijn best om de zaal in de juiste stemming te krijgen. De aanloop is met wat rustige nummers, jammer dan toch dat een gedeelte van het publiek het niet kan laten om, luid en uitgebreid, met elkaar de dag door te nemen. Daarbij is de band ook nog niet geheel op volle toeren heb ik het idee, het geheel oogt nog wat mat. Gelukkig verdwijnt die matheid volledig bij “Georgia Warhorse” waarbij gitarist Andrew Trube een flitsende solo weggeeft op zijn lapsteelgitaar…. Het geheel klinkt lekker funky en soulvol, zeker als JJ tussendoor het publiek toespreekt met zijn warme, zuidelijke stemgeluid. Bij “Sweetest Thing”, uitgebracht als single, komt het publiek pas echt los, en wordt de avond in volle vaart voortgezet. JJ is een gedreven verteller, en voelt zich zichtbaar thuis als frontman, niet overdreven maar wel aanwezig. Hij laat daarentegen genoeg ruimte voor zijn geweldige band Mofro, ervaren muzikanten die stuk voor stuk hun sporen hebben verdiend, en hem nu al verscheidene jaren in deze samenstelling begeleiden.

Onmiskenbaar is het stemgeluid van JJ, sterk, warm en soulvol, daarbij speelt hij ook nog een goed stuk gitaar, mondharmonica en pingelt hij ook nog even mee op het keyboard van Anthony Farrel.

JJ Grey & Mofro

In het prikkelende “Slow, hot and sweaty” krijgen we een opzwepende trompetsolo voorgeschoteld van Dennis Marion, die trouwens de hele avond opvallend chagrijnig kijkt. Gaandeweg stijgt de temperatuur in Bitterzoet en als in het swingende “ Ho Cake” bassist Todd Smallie en drummer Anthony Cole hun kunnen laten zien, wordt het pas echt zweterig! Gevolgd door een heuse battle tussen blazers Dennis en Art, die opgezweept wordt door JJ zelf. Wat een energie komt daarbij vrij. En die blijft er tot het eind, met als laatste nummer het prachtige “ Lochloosa”, toch één van de mooiste nummers van JJ Grey.

Als de band het podium verlaat en het publiek in hogere sferen achterlaat, weet iedereen al dat er een toegift aankomt. En dat is de titelsong van de cd/dvd “Brighter Days”, gevolgd door “On fire”, waarbij JJ op smeuïge wijze vertelt hoe die song tot stand is gekomen ( met dank aan zijn vader…). Het publiek geniet ervan en joelt luidkeels mee.

Na 2 uur spelen is het dan voorbij, en enigszins overrompeld door de uitstraling en het charisma van JJ en de band, stap ik na een afkoelend watertje dan toch maar de deur uit, op weg naar huis. Het was een zinderende avond…

JJ Grey & Mofro bestaat uit:

JJ Grey: zang, gitaar, mondharmonica
Anthony Cole: drums
Andrew Trube: lapsteel- en elektrische gitaar
Anthony Farrel : orgel en piano
Art Edmaiston : bariton en tenor saxofoon
Dennis Marion : trompet
Todd Smallie: basgitaar

JJ Grey & Mofro

JJ Grey & Mofro

JJ Grey & Mofro

JJ Grey & Mofro

JJ Grey & Mofro

JJ Grey & Mofro

JJ Grey & Mofro

JJ Grey & Mofro

Fotoalbum JJ Grey & Mofro

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629637442655″]

Website : www.jjgrey.com


Ook op Blues Magazine ...