AN EVENING WITH THE BLUES!
met Big Daddy Wilson, Nathan & the Zydeco Cha Chas, Blackberry & Mr Boo Hoo, Preston Shannon, Ruud Weber Band, Dede Priest, Smokin’ Joe Kubek & Bnois King, Bobby’s Teardrops
Schouwburg Agnietenhof, Tiel
17 Maart 2012

An Evening With The Blues - Tiel

An Evening With The Blues - Tiel

Tekst: Jeroen Bakker / Foto’s: Marco van Rooijen

Na 22 edities is het doek gevallen voor An Evening With The Blues! in Schouwburg Agnietenhof te Tiel. Aan de oproep van St. Betuws Blues & Jazzpromotie om in het zwart gekleed te gaan werd maar gedeeltelijk gehoor gegeven. Het gevoel liet zich dan ook moeilijk omschrijven. Teleurstelling over het feit dat, mede door de economische perikelen, continuering helaas niet mogelijk is maar ook blijdschap vanwege alle mooie, dikwijls verrassende, bekende en vaak ook onbekende acts die ooit op de affiches van het festival prijkten en de liefhebbers van blues en aanverwante muzieksoorten in extase deden geraken.

An Evening With The Blues - Tiel

Aangekondigd als The Last Edition wordt om half negen het festival feestelijk geopend door de opzwepende en opwindende zydeco van Nathan & The Zydeco Cha Chas die nog maar eens aantonen dat deze muzieksoort levendiger is dan ooit. Onder de bezielende leiding van accordeonist Nathan Williams bezorgen zijn broers en neven van The Zydeco Cha Chas, de enigszins statige schouwburg een geweldige metamorphose en voelt iedereen zich voor heel even inwoner van Zuid Louisiana. Mooi is het eerbetoon aan Clifton Chenier, The King Of The Zydeco, aldus Wiliams die zich ‘heel erg Cha Cha’ voelt en het publiek meerdere malen opjut met een luid ‘Somebody Scream!’. Het blijft een bijzondere combinatie: accordeon en wasbord op het ritme van Franse en Cajun two-steps op een bedje van New Orleans R&B. De glimlach van Williams vertoont een zelfde afmeting als de breedte van het podium in de Rabozaal.

An Evening With The Blues - Tiel

Heel anders gaat het er tegelijkertijd aan toe in de Batauwe waar Big Daddy Wilson een intieme sfeer heeft gecreëerd door een ingetogen maar intense setlist af te werken. Voor het podium zijn tafels en stoelen geplaatst waarmee uitgelaten taferelen voorkomen kunnen worden maar waarmee de aandacht voor de semi-akoestische blues geoptimaliseerd lijkt.
De gospel waarmee Wilson opgroeide tijdens zijn jeugd in North Carolina, heeft zijn sporen duidelijk achtergelaten in zowel zang als muziek. ‘Don’t Ever Let Nobody Drag Your Spirit Down’ luidt het devies. Voorzien van een donkere, met soul besmeurde zware stem houdt hij vanachter zijn conga het publiek anderhalf uur lang in een wurggreep. Bijzonder is Detlef Blanke, de bassist die enkele malen gebruik maakt van een bottle-neck en de ontspannen wijze waarop Roberto Morbioli zich laat gaan op zijn akoesitsche gitaar. Het is een mooie opwarmer voor de optredens die Eric Bibb, een goede vriend van Wilson, de volgende maand in Nederland zal geven.

An Evening With The Blues - Tiel

De ‘gestoorde’ Blackberry & Mr. Boo-Hoo waren al eens verantwoordelijk voor één van de hoogtepunten tijdens Moulin Blues 2011 en ook nu heeft men het verantwoord geacht de twee op weekendverlof te sturen. Deze avond staan de pallets, twee riante stompboxen, waarop het Franse duo zich altijd bevindt, wederom in het Café opgesteld. Het oogt allemaal enorm primitief maar de twee spelen hun genadeloze mix van rauwe, lo-fi dirty Delta-, Trance- en supervuige Garage- blues op verrekt effectieve wijze. Zittend op een stoeltje, strak ritmisch trappend op de kisten, bedienen Bastien en Francky zich van harmonica, zelfgemaakte snaarinstrumenten en bovenal van zeer expressief vocaal geweld alsof de Duivel op de hielen zit. Ook nu heeft het optreden weer de nodige stof en houtsplinters doen opwaaien maar kan al vroeg op de avond als hoogtepunt worden genoteerd.

An Evening With The Blues - Tiel

Iets verfijnder gaat het er aan toe bij The King Of Beale Street, beter bekend als Preston Shannon die zoals altijd wordt geflankeerd door Fat Harry & The Fuzzy Licks met voor de gelegenheid baslegende Henry Oden, ooit nog begeleider van John Lee Hooker, in de gelederen. Diezelfde Oden zagen we in 2009 op het zelfde podium nog snaren plukken bij het indrukwekkende optreden van Joe Louis Walker. De Memphis Blues van Shannon, door hemzelf bestempeld als Boogie Shuffle Soul, komt er met behulp van de blazers en toetsen goed tot zijn recht. Stemmingswisselingen hoeven blijkbaar niet altijd als nadelig te worden beschouwd. Shannon wisselt met groot gemak hartverscheurende soulballads af met opgewekte uptempo swingblues en gooit daar ook nog een soepele portie funk tegenaan. Kort samengevat verloopt de set van ‘Let The Good Times Roll’ tot ‘Born Under a Bad Sign’ met heel veel passende variatie daartussen. Het gerucht dat Shannon het optreden van vanavond laat opnemen kan niet bevestigd worden maar ‘thuis’ in Memphis wordt momenteel druk gewerkt aan een tribute to Elmore James. In muzikaal opzicht behoort het optreden in Tiel tot één van de betere tijdens deze avond maar het lukt niet om de zaal tot het einde volledig gevuld te houden.

An Evening With The Blues - Tiel

Dat laatste is overigens geen schande als je weet dat DeDe Priest tegelijkertijd de stampvolle Batauwe in vuur en vlam zet. De in Nederland woonachtige Texaanse maakt eveneens graag gebruik van Nederlandse muzikanten, o.a. gitarist Ray Nijenhuis, en weet met haar stem en performance een, op zijn zachtst gezegd, meer dan onderhoudend optreden te verzorgen. Uiteraard ligt de nadruk op het laatst verschenen album Kinky At The Root. Geheel terecht hebben de festivals ingezien dat Priest een niet te missen act is die met haar soul, jazz, gospel en blues een breed publiek weet te imponeren en nog meer souls voor zich weet te winnen.

Het enige rechtvaardige excuus voor Cafébezoek op dit moment is de aanwezigheid van de Ruud Weber Band. Weber, die midden in de drukke voorbereidingen rondom de nieuwe ‘superband’ King Of The World zit, heeft zijn sporen als side-kick reeds verdiend bij o.a. Snowy White en Mick Taylor maar bewijst hier de kar ook zelf te kunnen trekken. De charismatische zanger/bassist heeft naast zijn vaste krachten, gitarist Lars Müller en drummer Rob ter Maat, de band voor de gelegenheid uitgebreid met Hammond-toetsenist John Hondorp. Het resultaat is een eigentijdse stijl met jazz, rock en funk waarbij blues als uitgangspunt dient. Weber heeft het prima naar zijn zin: ‘Doin’ Pretty Good For The Shape I’m In’, maar vraagt zich tegelijkertijd af, of het bij de andere optredens misschien te druk is. Druk is het daar zeker maar het optreden in het Café klopt van alle kanten, is eenvoudigweg een ijzersterke show.

An Evening With The Blues - Tiel

‘Have Blues Will Travel’ is niet alleen het twee jaar geleden uitgebrachte album van Smokin’ Joe Kubek & Bnois King maar wellicht een verwijzing naar de lange afwezigheid van de twee in Nederland. Omschreven als een ‘match in bluesheaven’ vormen de twee een wel heel uiteenlopend duo. Het fuzzy gitaargeluid van Kubek staat in schril contrast met de subtielere wijze van King maar vormt een prachtige combinatie van gitaarstijlen. Kubek draagt een flinke dosis stevige Texaanse Blues bij terwijl King het meer in de richting van de jazz lijkt te zoeken.‘Too Hot, Too Hot, I Have To Cool Down’ klinkt de soulvolle, warme en ietwat doorrookte stem van King terwijl zijn blanke ‘Bloodbrother’ naast hem een voldane grijns laat zien. De solide begeleiding van Coko Henderson en Larry Nannie op respectievelijk bas en drums mag er eveneens zijn. Nannie zoekt het met zijn bekkenset regelmatig hogerop. We betrappen King op een klein leugentje als hij ‘My Heart’s In Texas’ zingt. In zijn paspoort wordt toch echt LA als geboorteplaats genoemd. Maakt niet uit, het swingt geweldig en ook een ode aan de ‘Texas Cadillac’ klinkt oprecht als het wordt bezongen door Bnois King die zich overigens lange tijd muzikaal ontwikkelde in de Lone Star State. Het festival heeft in de Rabozaal met deze sterke act een meer dan waardige afsluiter.
Wie nog even het Café in vlucht om af te koelen van deze dampende set komt van een koude kermis thuis. We gaan over op een heerlijk nagerecht in de vorm van een smakelijke pot Chicago Blues.

Robbert Fossen heeft een éénmalige sessie in het, helaas recent gesloten, Leidse café Hunky Dory op dusdanig prettige wijze uit de hand laten lopen dat onder de naam Bobby’s Teardrops in Tiel een vervolg wordt gebracht. Met een fijn stel bekende namen zoals ondermeer de kersverse King Mo-drummer Robbie Carree maar ook gitarist Peter Struijk wordt de Chicago Blues op een waardige wijze vertolkt maar wordt eveneens diep gegaan in het ruim vijftien minuten durende ‘Sinner’s Prayer’ van Ray Charles. Het bleef gelukkig nog lang onrustig in het Café waar Fossen uiteindelijk zelf het licht heeft uitgedaan.

An Evening With The Blues - Tiel

Maar liefst 22 afleveringen lang heeft de organisatie van An Evening With The Blues!, samen met al die enthousiaste vrijwilligers, duizenden liefhebbers in vervoering weten te brengen met een uniek en kwalitatief zeer hoogstaand programma dat zijn gelijke maar nauwelijks kent. Wat slechts rest zijn al die prachtige herinneringen.

An Evening With The Blues - Tiel

An Evening With The Blues - Tiel

An Evening With The Blues - Tiel

An Evening With The Blues - Tiel

An Evening With The Blues - Tiel

Fotoalbum An Evening With The Blues 2012

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629257944040″]

Ook op Blues Magazine ...