Eric Johnson
Boerderij, Zoetermeer
3 juli 2012

Eric Johnson

Tekst & Foto’s: Rob Mossinkoff

De uit Austin Texas afkomstige gitaar virtuoos Eric Johnson liep om 20.35 uur het podium van de Boerderij op. Om vervolgens aan het eerste optreden van zijn Europese “Up Close Tour” van 3 weken te beginnen. Op een zwarte Fender Eric Johnson Signature Stratocaster , (Fender brengt een model Stratocaster uit met zijn naam) twee antieke Marshall versterkers, twee antieke Fender versterkers en een enorm arsenaal aan gitaareffecten op de vloer opende hij het optreden met een instumentaal nummer. Zijn typerende ruimtelijk klinkend gitaargeluid knalde meteen lekker de zaal in, strak begeleid door Chris Maresh op bas en Wayne Salzmann op drums.

Eric Johnson

Afwisselend werden er nummers gespeeld van oudere cd’s en zijn laatste cd Up Close. De Stratocaster werd na een half uur afgewisseld met een cherry rode Gibson 335. Dat ging niet zomaar, Eric had duidelijke moeite om de grote Gibson om te hangen, omdat de strap om de plug bleef hangen. Hij verontschuldigde zich naar het publiek door te zeggen dat hij geen gitaarstraps van Gibson, maar van Fender gewend was…. Ook de rest van het optreden toonde Eric Johnson zich een meer introverte en wat verlegen man die regelmatig met zijn rug naar het publiek stond te spelen. Wel vertelde hij het publiek ’s middags van de omgeving te hebben genoten tijdens een wandeling samen met zijn “fiancé”.

Eric Johnson & Band

Na een half uur pauze speelde Eric Johnson een virtuoze akoestische set van 4 nummers, gevolgd door een korte drumsolo van Wayne Salzman en weer een elektrische set met een ode aan John Coltrane.
De toegift bestond uit Jimi Hendrix nummers, waarvan als eerste een energieke versie van “Power of Soul” was.

Al met al was het genieten van een spetterend (in Europa schaars) optreden van Eric Johnson voor een zaal waarschijnlijk vooral gevuld met gitaarfreaks en gitaristen.

Eric Johnson

Eric Johnson

Eric Johnson


Ook op Blues Magazine ...