DONNA GRANTIS
Bluescafe Apeldoorn
11 oktober 2012

Tekst: William Linder/ Foto’s Henk Schrier/ Video’s William Lindner

Inleiding:
In feite is Bluesmagazine  met de album recensie “Brown Sugar” van de Canadese Blues zangeres Shakura S’Aida  uit 2010 de  ‘schuldige’ dat ik  in persoonlijk contact ben gekomen met de in Nederland nog relatief onbekende Canadese gitariste Donna Grantis. Donna Grantis is met name bekend bij de insiders als de leadgitariste en songwriter in de band van de Shakura S’Aida. Aangetrokken door de songs op dit album en het prima gitaarspel / venijnige specifieke gitaar licks op dit album, het internet verder afgespeurd: Youtube , haar website enz. Na wat heen en weer gemaild te hebben met haar, onderhouden we nu regelmatig telefonisch contact. Volg haar muzikale ontwikkelen/projecten op de voet. Dit jaar de release van het door haar samen met Brent Bodrug geproduceerde instrumentale album “Suites” met haar eigen Band: DONNA GRANTIS ELECTRIC BAND. Waarvan alle nummers door haar zelf zijn gecomponeerd.
Vervolgens een CD recensie (laten) schrijven (ZIE: https://bluesmagazine.nl/recensie-donna-grantis-electric-band-suites ) en interview (ZIE: https://bluesmagazine.nl/interview-donna-grantis-win-cd-suites) en een radio show-special. Uiteindelijk Donna Grantis gevraagd naar Nederland te komen om hier haar gitaar kunsten aan het Nederlandse publiek te tonen. Haar in contact gebracht  met een booker en de cirkel was rond..
Vanaf eind september en de gehele maand oktober toert de DONNA GRANTIS ELECTRIC BAND door Nederland en is zij nu live te bewonderen in het Nederlandse Club circuit. Na 2 optredens op  Alkmaar Blues Express , in The Shack en in de Stam was afgelopen donderdag 11 oktober het Bluescafe Apeldoorn aan de beurt.

Het Concert
Rond half tien liep een keurig omgeklede, netjes opgemaakte Donna Grantis met vers gelakte nagels , op fraaie hoge hakken richting het podium. Omgekleed in bijna de exacte outfit als op de tour posters. Donna is zich van bewust dat ook een verzorgt uiterlijk een onderdeel moet zijn van een optreden. Een echte professional. Ja het oog wil ook wat…
Maar waar de aanwezige gitaarliefhebbers en ik voor kwamen is uiteindelijk haar gitaar spel.

Op het podium stonden haar begeleiders bassist Barend Courbois en drummer  Jeroen Vrolijk al klaar. Beiden beslist geen onbekenden in het muzikanten circuit .Bekend van diverse muzikale projecten in binnen en buitenland(zie: www.myspace.com/barendcourbois |  www.jeroenvrolijk.nl )
Donna Grantis speelt  op haar Paul Reed Smith gitaren:” Elektra” en “Starla “ een  muziek stijl  dat je zou kunnen omschrijven als  een kruidige muziek cocktail van diverse stijlen Fusion , Jazz, Blues, Rock  gekruid met  onder ander  de  gitaar kruiden van Jimi Hendrix, Jeff Beck, John Scofield , Medeski, Martin & Wood, Oz Noy,  Bill Frisell,Soulive , The Black Keys,Buddy Guy, Warren Haynes en ook kruiden vleugjes  Joe Satriani. Dat allemaal overgoten met een flinke psychedelische saus. Met deze  gitaar cocktail  werd het aanwezige publiek ruim anderhalf uur overgoten.

Al bij haar opener  1  van mijn Favoriete nummers van haar debuut album : luisterde het aanwezige publiek aandachtig. Donna Grantis speelde op haar lievelings gitaar een  Paul Reed Smith PRS CE22 Elektra als in trance super geconcentreerd met haar band dit nummer. Een nummer wat langzaam rustig melodisch begon. Met verrassend climax momenten  . Ode To Aja , Kid’s Got Moxie  met een  flinke  psychedelische Rock  sound overgoten evenals  Cosmic Jam.

Op het podium een jonge dame met een uitstraling als een echte prima Donna die speelde met zoveel passie en expressie en beleving Alle instrumentale nummers werden naar mijn bescheiden mening door Donna Grantis met haar band op een hoog niveau uitgevoerd.
Maar ook stevig nummer als een Gold Dust Vixen met een steeds sneller uitgevoerd (up)tempo . En natuurlijk wellicht het best in het oor klinkende nummer Elektra met een stevige Jeff Beck saus vernoemd naar haar lievelings gitaar Elektra die zij al sinds 1998 bespeeld Paul Reed Smith www.prsguitars.com (PRS CE22) waar zij de meeste nummers dan ook deze avond op speelde.

Slechts een enkel nummer werd gespeeld op haar 2e gitaar metgezel de goud kleurige PRS Starla zoals het fraai uitgevoerde Gold Dust Vixen dat opende in een stevige Rock gitaar sound begeleid in mars achtig uitgevoerd drum spel van Jeroen Vrolijk .
Er werd een mooi uitgebalanceerde setlist afgespeeld . Naast de nummers van haar debuut album Suites ook een drie tal nieuwe gecomponeerde nummers : Ultra Violet, Pow! en Keep On Keepin’ On Waarbij bij het nieuw gecomponeerde nummer nog eens een extra psychedelische geluid effect door met een zgn. “Ebow” over de /tegen de gitaarsnaren te glijden l te drukken. Een instrument die ook bij Gold Dust Vixen even gebruikt werd.

Tijdens de nummers was er ook ruimte voor zowel drummer Jeroen Vrolijk els bassist Barend Courbois hun muziek vaardigheden te laten zien. En moet zeggen.. terecht dat Donna Grantis met deze twee professionals in zee is gegaan .Klasse muzikanten!
Hoewel ik zelf nogal bevreesd was dat het aanwezige publiek het gemis aan zang als negatief zouden ervaren viel mij op dat er aandachtig bleef worden geluisterd. Sommige nummers hadden een duur van ruim 8 minuten maar net niet te lang. Zelf heb ik tijdens het ruim anderhalf uur durende instrumentale optreden van Donna Grantis het gemis van zang niet als gemis ervaren.
Eigenlijk werd bevestigd wat iemand die aanwezig was bij haar optreden op.. in The Rock schreef : (..)“..Ik vond Donna geweldig, iedereen trouwens die aanwezig was. Ik moet zeggen dat ik de zang niet heb gemist!..”(..)
In ieder geval ook in het Bluescafe Apeldoorn een geslaagde avond voor de echte gitaar liefhebber van een optreden van een niet alledaagse muziek genre . Met nummers die live zelfs beter klonken dan op de haar debuut album suites. En dat is dan ook compliment aan haar twee uitstekende ondersteunende Nederlandse band leden : de bassist Barend Courbois en drummer Jeroen Vrolijk.
Aan het eind van het concert zei ik tegen club eigenaar Jan Kerseboom over het optreden van Donna Grantis : (..) ‘ ik denk dat Jan Akkerman dit ook best lekker had gevonden.. “(..)
Jan Kerseboom: (..) “ Ja William (..) Dit was vast iets voor Jan Akkerman ..Was wellicht leuk geweest als we hem hadden uitgenodigd ”…. (..)
Hou deze verrassende in Nederland nog onbekende PRIMA DONNA Grantis gitariste in de gaten . Is het niet in het Blues club circuit dan wel in bijvoorbeeld meer het Jazz fusion circuit ….. Mag ik dan bij sommige nummers die door Donna Grantis werden gespeeld daarnaast ook gewoon mijmeren over.. in de toekomst .. het North Sea Jazz Festival….
Ach ..wie ben ik met dit verslag. Overdreven wat ik geschreven heb wellicht.. Het beste is gewoon LIVE deze Prima Donna Grantis zien en oordeel dan zelf.

VIDEO-BOX LIVE

Dat kan nu nog op:
17.10.2012 Meloe Melo, Amsterdam
19.10.2012 Podium Victoria
20.10.2012 Sleepy Hunter Bluesclub, Terschelling
Mijn advies doen..

De Band:
Donna Grantis – Gitaar
Barend Courbopis – Bas
Jeroen Vrolijk – Drums
Website Donna Grantis: http://donnagrantis.com/

 

Donna Grantis Electric Band
Bluesrockgaraasj in Geleen
Zaterdag 13 Oktober 2012

Tekst: Walter Vanheuckelom

We waren zaterdagavond te gast in de o zo gezellige Bluesrockgaraasj bij Gabi en Skinny. Deze
avond was de zaal heel goed gevuld wat de eigenaars zeker een plezier zal
doen. Ze hadden dan ook de Canadese supergitariste Donna Grantis te gast die naar Europa kwam om haar eerste cd “Suites” te promoten. In het voorprogramma stond De Nederlandse band King X.Een band die covers speelt genre bluesrock. Geen hitjes maar wel herkenbare nummers van oa ZZTop en Gary Moore. De jongens hadden er duidelijk plezier in en dat werd door het aanwezige publiek wel gewaardeerd. De set stak mooi ineen en de gitarist was in zijn nopjes en liet zien dat hij de gitaarsolo’s van deze songs ook makkelijk aankon. Rond 22 h was het dan zover.Donna en haar begeleidingsband begonnen aan hun set. Zelf was ik met een bang hart naar Geleen gereden. Twee uur alleen maar gitaar,bas en drum zonder ook maar iets zang,zou dat niet iets teveel zijn?Zou dat niet gaan vervelen?Natuurlijk
wist ik wel dat ik me aan mooie solo’s kon verwachten want gitaar spelen kan Donna als de beste. Ze moet voor niemand onderdoen,zoveel was duidelijk nadat ik haar cd suites had beluisterd,maar toch. Mijn vrees bleek helemaal onterecht. Ik en volgens mij niemand in de Bluesrockgaraasj heeft zich ook maar één seconde verveeld. De muziek had ons zo ingenomen dat de tijd voorbij vloog. Laat me ook zeggen dat Donna bijgestaan werd door twee heeeeeeeeeel prima muzikanten. Dat maakte het voor haar zeker gemakkelijker om zo hoog te scoren bij het publiek zonder iets
af te doen aan haar eigen prestatie.
Laat ik het eerst hebben over de begeleidingsband. Jeroen Vrolijk op drums is één van de beste drummers die ik het laatste jaar gezien heb. Wat een afwisseling in zijn spel, wat een gevoel voor ritme. Op basgitaar was er met Barend Courbois iemand die echt de klapjes van de zweep wel kent. Maakt mee de show en beheerst zijn instrument op en top. Het moet voor elke band een echt plezier zijn om zo een ritmesectie te hebben. Met deze mannen achter je is het in elk geval makkelijker om boven jezelf uit te stijgen. Ze pushen en stuwen je naar grotere hoogtes.
Donna Grantis zelf heeft niet meer nodig. Deze gitariste gaat zo erg op in haar gitaarspel en haar muziek. Ze behoort nu al bij de beste gitaristen van haar generatie.
Volgens mij is ze erg beinvloed door Jeff Beck en ook iets minder door Jimi Hendrix. Haar muziek omschrijven is niet zo eenvoudig. Het is meer alternatieve instrumentale bluesrock. Het is ook heel veel improviseren en aanvoelen op het podium. Maar het maakt het allemaal zo mooi. Donna zelf omschrijft het als  “I love jazz, but I’m a rocker at heart,” says the young Canadian guitarist. “Suites is a combination of both worlds. The songs have a jazz sensibility with a rock n’ roll edge. My roots are in Electric Blues and you can definitely hear that influence on the record as well.”.
Er zit wel een duidelijke herkenbare melodie in elke song,maar steeds is er ook een heel andere wending in die melodie. Iets dat uitdaagt en de song op  nog hogere kwaliteit brengt. Ik weet het, het klinkt niet simpel, maar het is ook moeilijk om het in woorden over te brengen. Je moet het horen. Na de tweede set bekende Donna dat ze eigenlijk geen nummer meer had om te bissen, maar toch gaf ze na beraad met Jeroen en Barend nog een geweldige nieuwe song ten beste, namelijk Ultra violet. Beste songs van het optreden waren voor mij Isabelle The Great, Elektra,Gold Dust Vixen, Powl en Ultra Violet. Ik geloof dat ik nog nergens geweest ben waar de balans publiek/verkochte cd’s zo hoog lag als bij Donna Grantis gisteren. De cd’s leken de deur uit te vliegen. Toch een waardemeter dat het gehele publiek onder de indruk was. Wil Je Donna grantis nog gaan beluisteren dan moet je vlug zijn,want ze is nog maar een paar maal te zien en te horen in Nederland deze tour.