The Delta Saints
NiX Podium, Enschede
26 juli 2012

Tekst: Herbert Schluter / Foto’s : Nineke Loedeman

Een zomerstop is 1 ding, maar een concert midden in die zomerstop is ook niet te versmaden. En als ’t dan ook nog eens zo’n top-concert is… Nauwelijks een jaar geleden leverden the Delta Saints al een heel mooi visitekaartje af en nu stonden ze er weer! Deze jonge honden uit Nashville, Tenessee, bewijzen zonder een sprankje twijfel dat er echt wel meer uit die stad komt dan alleen maar country à la Dolly Parton en brengen ruige, dampende, zwetende swamp-blues op het podium.
Waar het optreden een jaar geleden nog grotendeels in het teken stond van hun ‘debuut-album’ (wat feitelijk een samenvoeging was van 6 liedjes van ’a bird called Angola’ en 5 liedjes van de EP ’Pray on’ ) bleek dat de heren niet hebben stilgezeten en hoorden we nu ook een groot aantal liedjes van hun nieuwe album ’Death Letter Jubilee’. Dat moet in het najaar verschijnen en afgaande op de high-power manier van spelen wordt dat een heel erg mooi album. Nou al een aanrader!

Onder aanvoering van frontman Ben Ringel (zang en dobro-gitaar) staat er een stel knetterenthousiaste muzikanten op het podium. Eén van de meest in het oog springende is uiteraard de boomlange bassist David Supica die z’n rastakapsel lekker laat rondzwieren. Verder bestaat the Delta Saints uit Ben Azzi op drums, Dylan Fitch op gitaar en Greg Hommert die de bluesharp laat zingen.
Wat kwam er zoal voorbij? Zoals gezegd een bloemlezing van het ‘oude’ werk waaronder Steppin’, 3000 Miles, Pray On, A bird called Angola en uiteraard Momma waarbij het chorus luidkeels door het aanwezige publiek werd meegebruld. Ook de cover ’hard to handle’ van The Black Crowes mag niet onvermeld blijven. Geweldig zoals the Delta Saints dit nummer neerzetten.

De tweede set begint met de titelsong van het nieuwe album, tot groot plezier van het publiek dat meteen enthousiast meebrult, zingt en klapt. Bij Nola en Pray On komt het samenspel wat mij betreft helemaal tot z’n recht en laat Greg horen dat de harp geen geheimen meer voor hem heeft. Deze mannen maken muziek die zowel technisch als muzikaal heel goed in elkaar zit waardoor het allemaal klinkt als een klok! Na Johnny B. Goode als afsluiter moet de band weer terugkomen voor een steengoeie Beatles-cover Come Together, maar de zaal laat ze niet gaan voordat ze een tweede toegift hebben gespeeld, Hey Jude van alweer the Beatles.
Na het optreden van vorig jaar hebben de Saints nog een concert gegeven voor het Duitse Rockpalast en de DVD’s hiervan gingen weer als warme broodjes. En een week voor het optreden van nu stonden ze in Paradiso. Reden voor een fan om een beetje bezorgd aan Ben Ringel te vragen of ze wel terug zouden komen naar de NiX, ze worden intussen zo’n grote act… Maar ik heb ’t Ben zelf horen beloven: voorjaar 2013 komen ze terug. Als we dan geen uitverkochte NiX hebben…

Voor wie niet zo lang kan of wil wachten is er goed nieuws. Als je je nu inschrijft voor de nieuwsbrief op www.thedeltasaints.com kun je de eerste single van het nieuwe album al gratis en voor NiX downloaden! Ook vind je daar al een paar Youtube voorproefjes van het nieuwe album. Voor de agenda van NiXPodium (en er staan een paar vreselijk mooie optredens geprogrammeerd!) kijk je op www.nixpodium.nl .

 

 


Ook op Blues Magazine ...