Dave Riley & Bob Corritiore
13 mei 2011
Het wapen Van Diemen

Tekst: Frank van Engelen / Foto: Erwin Wittenberg

Een tijdje geleden kwam ik George Reijnders tegen bij een optreden van Crossroads Deal in Hillegom, die als gast een riedeltje mee blies toen. Toen ik in gesprek kwam met deze man, bleek dat hij één van de organisatoren is die eens per maand als mondharmonica club een Blues avond houdt in Het Wapen Van  Diemen, en dan speciale gasten uitnodigt.
Ook organiseren zij regelmatig workshops voor hun leden. Het concept is zeer boeiend en vult  prima deze avond moet ik zeggen.

De gasten spelen een eerste set. Dan volgt er een korte pauze en vervolgens is er dan een Jam set waarin de mondharmonica spelers hun kunsten mogen vertonen, en dan begeleidt worden door een aantal muzikanten. Welnu, wat kan een concept mooi zijn, dat bleek vrijdagavond wel tijdens een spetterende avond waar veel bezoekers op af gekomen waren.

Speciale gasten van die avond waren Dave Riley en Bob Corritore, 2 kanjers uit de blues muziek die al ruimschoots hun sporen hebben verdiend. Dave Riley zingt en speelt gitaar en is een Chicago Blues Man op en top, die wel een beetje van Lurrie Bell weg heeft. Bob Corritore heeft ook een behoorlijke staat van dienst en kreeg onlangs nog een award voor best e album Harmonica Blues, waar hij met vele vrienden te horen is. Ook staat Bob regelmatig aan de weg van de productie qua nieuwe albums. Corritore is natuurlijk een kanjer op het gebied van de Chicago Blues en Blues harp. Hij beheerst vele technieken en heeft vooral een prachtige sound. De heren lieten zich Semi /akoestisch horen, d.w.z. Riley gitaar en vocals en Corritore op mondharmonica.

Foto Concertverslag: Dave Riley & Bob Corritiore - 13 mei 2011 Het wapen Van Diemen

Voorbij kwam repertoire uit een aantal albums van dit duo, dat al geruime tijd samen speelt, en dat is te zien en te horen. Het genot spat er van af als je het mij vraagt, en de sfeer zat er goed in. Riley heeft erg mooie gitaar loopjes in zijn nummers zitten, en zingt ook nog eens zoals het bij de Chicago Blues moet klinken en bezit ook zeker de nodige humor en charme  en daarnaast blaast Bob alsof hij achter na wordt gezeten, vurig en vooral erg gevarieerd en goed. Zijn toon is prachtvol, en af en toe heerlijk grommend.

Na deze set zien we Robbert Fossen op het podium verschijnen met een gitaar en ook Gerrit van der Spaan op gitaar. Deze beide mannen zouden de harpspelers gaan begeleiden die om beurten een nummer ten gehore mochten brengen. Sommige van hun zongen ook, maar het gros werd door Robbert gezongen, die dat natuurlijk geweldig deed.

Veel variatie ook te bemerken in de keuze van de nummers, en ook qua vertolkingen van de spelers veel diversiteit. Wat me meteen al op viel, is dat er een behoorlijk hoog niveau geëtaleerd werd door de spelers. Later bleek ook dat er een aantal professionele mensen te zien waren geweest, en dat gaf veel kwaliteitsgarantie. De vergelijking met o.m. Kim Wilson was dan ook niet uit de lucht gegrepen, en ook de jongere garde liet zich zeer bekwaam zien, en is naar mijn idee zeer veelbelovend. Voorbij kwamen natuurlijk een aantal klassiekers uit de Blues en het was een genot om dit allemaal te mogen zien. Dan volgt er weer een pauze en het is tijd voor de laatste set.

Die laatste set was wederom bijzonder, Dave Riley, Bob Corritore en special guest Hein, Mr. Little Boogie Boy Meyer. Wat een Grande Finale was dit zeg. Chicago Blues van het allerhoogste peil met een Little Boogie Boy, die zich als een visje in het water voelde bij zijn kompanen. Hij hield zich in het begin wat op het gedienstige vlak, mar de heren hadden al heel snel door dat Hein vooral een erg goede gitarist is, en hij kreeg dan ook steeds meer ruimte.

Riley zat echt een aantal keren sprakeloos van de verrichtingen van de Boogie Boy te kijken. Als Hein dan ook nog gaat slide spelen en zingen is de avond compleet. Zonder meer het hoogtepunt van een zinderende avond daar in Diemen.
Een groot compliment voor de 3 mannen die dit elke maand organiseren, en inmiddels al een haven voor menige blues artiest om daar te komen spelen, om vooral dit iniatief te steunen. Wat een mooie dingen gebeuren er toch weer, daar word ik echt heel blij van.

Schrijf allen maar vast in de agenda 28 juli is Hein Meyer te bewonderen met R.J. Mischo, die ook geldt als een van de grote mensen op het blues harp gebied. Ja, de heren mogen trots wezen op zichzelf vind ik, en ik raad U allen aan om zeker eens een kijkje te komen nemen in een kantine die direct aan het zwembad ligt en vooral een warme sfeer voor een ieder bied. Top dus, en voor herhaling vatbaar. Dank U wel allemaal en tot zeer snel weer.


Ook op Blues Magazine ...