Culemborgblues-Harry-Sydney-1

Concert At The Church
Culemborg Blues
RK Barbarakerk, Culemborg
23 Augustus 2013

Tekst: Ton Kok/ Foto’s: Harry Velders en John Verhagen

Na de overigens zeer geslaagde gospel mis in Kwadendamme met Eugene Hideaway Bridges had ik niet verwacht snel weer in een kerk te komen. Toch schoof ik op 23 augustus jl. de RK Barbarakerk in Culemborg binnen voor de opmaat van de 20e editie van Culemborg Blues. Op het programma stonden Sidney Ellis & her Midnight Preachers en Normaal. Een ogenschijnlijke vreemde combinatie, maar de Amerikaanse oma met zeven kleinkinderen en de Achterhoekse opa met zes kleinkinderen zorgden toch maar mooi voor een uitverkocht huis.

Precies om 20.00 uur trapten de Midnight Preachers voor ongeveer zeshonderd belangstellenden af en maakte Mrs. Ellis een rondje door de kerk om het publiek te verwelkomen en los te gaan met “Jump For Joy”. Hoewel de dame in het verleden ook een gospel cd gemaakt heeft en de locatie er natuurlijk ideaal voor was bleef het gospelgedeelte beperkt tot “Pay The Man” en “Nobody’s Business But Mine”. Verder uitsluitend blues en de schitterende gitaarsolo in perfecte harmonie met het orgel in “Trouble In Mind” zorgden toch voor een vroeg kippenvel moment.

Met een funky versie van “I’ve Got My Mojo Working” kwam na een uur een eind dat dit enigszins ingetogen, maar fraaie optreden.

Al bij de intro van het eerste nummer bleek dat meeklappen door het publiek geen optie was deze avond en ook snel en uitbundig spelen was uitgesloten door de akoestiek in de kerk. En vervelende echo was vooral bij de bekkens goed hoorbaar. Als je als muzikant op de drummer let voor het ritme en elke stevige tik herhaalt zich en een fractie van een seconde later, dan werk dat wel verwarrend en dat was bij beide bands zo af en toe te merken. Door de professionaliteit en ervaring van alle muzikanten bleef de hinder tot een minimum beperkt.

De meeste hinder werd veroorzaakt door een klein deel van het publiek, dat het ook in de kerk niet laten kon om even gezamenlijk de week door te nemen en al snel heen en weer begon te lopen richting catering, toen duidelijk werd dat daar ook wijn verkrijgbaar was.

De pauze kreeg nog een extra dimensie, toen organisator John van Empel op het podium werd ontboden en door de Culemborgse loco-burgemeester Huub van Oorschot een Koninklijke onderscheiding kreeg opgespeld voor zijn vele werk op muzikaal terrein en zijn vrijwilligerswerk bij V.V. Vriendenschaar. Ja, voetbal en blues gaan soms prima samen.

Culemborgblues-Harry-Normaal-2

Na de pauze ging Normaal van start met “Blues, blief moar weg bi-j mien”, afkomstig van De Blues eLPee. Uiteraard werden nog meer nummer van dit album gespeeld, maar ook het meer typische Normaal repertoire kwam aan bod, veelal in een ‘gebluesificeerde’ versie. Op het podium zaten zanger/gitarist Bennie Jolink, die af en toe ook een aardig stukje slidegitaar ten gehore bracht, zoals in de “Acht Cilinder Blues”. Verder Jan Wilm Tolkamp op gitaar, Willem Terhorst op bas, Roel Spanjers op piano, Hammond en accordeon en nieuweling Timo Helder achter de drums. Dutch Blues Foundation award winner Spanjers nam ook de vocalen in twee nummers voor zijn rekening en behalve Achterhoeks kregen we dus ook Brabants te horen. Naast rock ‘n ‘ roll en blues bracht men ook Americana-achtige nummers als “Sabine” en country met “Ik Wil Noar Huus”(I Want To Go Home). Na een uur en tien minuten kwam er al een eind aan het concert, hoewel door de uit drie nummers bestaande toegift, inclusief een bluesy versie van “Oerend Hard” werd de anderhalf uur speeltijd toch vol gespeeld.

Een bijzondere avond op een bijzondere locatie en leuk om het een keer meegemaakt te hebben. Het publiek bestond uit een aantal Normaal fans, die alle teksten mee konden zingen en overig Culemborgs uitgaanspubliek. De echte blues fans waren blijkbaar de krachten aan het sparen voor de elf en half uur non-stop muziek op de zaterdag.

Culemborgblues-Harry-Sydney-2

CulemborgBlues-John-Normaal03

 


Ook op Blues Magazine ...