Pat Travers Band
Atak, Eschede
22 oktober 2011

Tekst: Andre Wittebroek en  Aloys Elshof

Zo’n  35 jaar geleden zag ik Pat Travers voor de eerste keer in de oude Stokvishal in Arnhem en hij maakte toen een geweldige indruk met veel, goed en hard gitaarwerk. Ook het geluidsvolume was gigantisch. We waren met  vier vrienden en na afloop startte ik mijn Renaultje 4  en we dachten dat de motor stuk was, wij uiteraard zeer professioneel onder de motorkap  gekeken  en wat bleek: hij liep als een zonnetje,  we waren  totaal  lawaaidoof!

Naderhand kon ik Pat nog  twee keer zien in de negentiger jaren , maar de laatste jaren lukte het niet meer. Weinig getoerd in Europa en als hij speelde was het te ver weg of ikzelf was verhinderd. Nu dus wel en zo togen  vriend Aloys en ondergetekende richting Enschede voor een hernieuwde kennismaking.

Met de zeer vriendelijk medewerkers van Atak afgesproken er om 19.00 uur te zijn zodat het interview dan plaats kon hebben. Helaas bleek er een communicatiestoornis te zijn en lagen  de bandleden in het hotel te rusten omdat ze de voorgaande nacht maar 3 uur geslapen hadden op de terugreis vanuit Frankrijk.  Ruimte voor een specifiek interview was er niet meer , maar na afloop hebben we met de band  in de kleedruimte gezeten en  over veel dingen gesproken. Pat zelf was er vanwege de Meet and Greet  alleen op het eind bij. ( Om 19.00 wel een zeer prettig gesprek gehad met Janneke Nijhuijs alias Miss Fuzz  bassiste en zangeres van de band The Deaf waarin ook Spike van Soest van Direct speelt. The Deaf speelde in de kleine zaal. (In muziekblad Gitarist staat nu een  groot artikel over Deaf )

Foto Verslag concert en gesprek Pat Travers Band in Atak Enschede 22-10-2011

Om 20.45 uur op naar de grote zaal die zeer goed was gevuld  en waar om 21.00 de mannen op het podium verschenen. Direct vanaf de eerste tonen knalde de dynamiek en power, waarom Pat vooral bekend, is de  zaal in. Heerlijke gitaarduels  tussen Pat en Kirk, ondersteund door de vette bas van Rodney  en loeistrak drumwerk van Sean. Het prachtige nummer Crash and Burn volgde, waarna drie nummers van de nieuwe CD Fidelis nl.  Josephine, Ask Me Baby en Save Me.  Daarna ging het verder met de Pat klassiekers  het  rockende  Heat In The Street en de schitterende slowblues Stevie. Het voor mij wat mindere I la La La Love You , dat ingeleid werd  door een minutenlange solo met  de zgn ‘viooltonen’ ,weer gevolgd door een oude bekende nl. Red House , met veel slidewerk van Pat, en een rustiger nummer van Robert Johnson Judgement Day.  De knaller Snortin’Whiskey, Drinkin’ Cocaine ging naadloos over in de kraker van al zijn concerten: Boom Boom ( Out Go The Lights) waarin het publiek enthousiast  het  Out Go The Lights meebrulde. Als toegift dan nog Statesboro Blues en toen was een  heerlijk ouderwetse,  bluesrockende, rockende avond ten einde!  

Vergeleken met zijn vorige concerten was dit echt een heel goed optreden, het lijkt wel of Pat  met  zijn zoveelste jeugd bezig is. De interactie tussen  de bandleden was heel erg goed,  goed op elkaar  ingespeeld en het spelplezier droop eraf. Veel speelruimte was er ook voor tweede gitarist Kirk Mckim die een geweldig mooi vet, zwaar en vol  gitaargeluid had en de ene schitterende solo na de ander uit zijn gitaar toverde. De duels met Pat waren een lust voor oog en oor. Zelfs Pat’s stem lijkt beter dan vroeger, wat rijper, minder geforceerd.

Foto Verslag concert en gesprek Pat Travers Band in Atak Enschede 22-10-2011

Wat nog opviel was de goede geluidskwaliteit in de zaal, de instrumenten waren goed geplaatst en het geluid was hard maar niet te. We stonden opzij vooraan(i.v.m. notities maken,) maar oordoppen in was niet nodig en dat was bij het eerste concert in, 1976  denk ik, meer dan noodzaak!

Conclusie: zoals al gezegd: een heerlijke , ouderwetse,  lekkere , ongecompliceerde blues- maar vooral rockavond!

De kleedruimte.

Foto Verslag concert en gesprek Pat Travers Band in Atak Enschede 22-10-2011

Na afloop zaten we allen samen in de kleedruimte van Pat te kletsen en een echt interview was het niet, wel heel gezellig. Verschillende onderwerpen kwamen ter sprake en een kort overzicht volgt hier:

–  De ‘nieuwe’ CD Fidelis. Deze is al geruime tijd uit maar Bluesmagazine heeft er geen review van gedaan, dus die volgt nu spoedig. Deze CD had eigenlijk eerder uitgebracht moeten worden, maar Grammy winnaar en producer Steve Thompson had  plotseling andere verplichtingen en de CD  bleef een jaar  op de plank  voordat hij afgemixt kon worden.

– Begin 2012 gaan ze op de Legendary  Rockcruise, een cruise in de Caribische Zee, samen met o.a. ZZ Top, Johnny Winter, Molly Hatchet, The Outlaws, Dickie Betts. Hetzelfde idee  als de Bluescruise die ook elk jaar plaatsvindt.

– Er zijn plannen voor een nieuwe DVD  die meer blues- dan rockgericht moet worden. Opnames zouden in Europa kunnen zijn.

– Pat is vooral beïnvloed door Jimi Hendrix( in 1968  zag Pat hem spelen in Ottawa en was verkocht)  , en Kirk door Gary Moore, Paul Gilbert en als Texaan natuurlijk Stevie Ray Vaughan en Billy Gibbons.

– De respons op deze toer is tot dusver erg goed en de band is zeer tevreden over het publiek en de belangstelling. Er is geen specifiek verschil tussen de landen onderling. Men was tot nu toe in Italie, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Belgie en Nederland.   Na Nederland nog eens Italie en dan Slowakije en Oostenrijk. Rusland is uitgevallen vanwege logistieke problemen daar.

– De bedoeling  is dat de band  volgend jaar maart/april opnieuw naar Europa komt en is Bluesmagazine weer van harte uitgenodigd!

– Beide gitaristen speelden vroeger op Marshallversterkers maar nu op Black Stars vanwege het ‘vettere’geluid aldus Kirk, gitaren zijn van Prs Guitars.(voor de techneuten onder de lezers).

 Als laatste willen wij de mensen van Atak bedanken voor de fantastische opvang en medewerking deze avond en dan  vooral Jurgen Firing en Evelien de Vries . Verder Mirjam Groot Beumer voor de contacten vooraf. Heel  vroeger  kwam ik regelmatig bij concerten in het oude Atak maar dat is totaal niet te vergelijken met dat wat er nu staat. Een geweldig mooi ruim nieuw gebouw wat totaal draait om muziek. Een bezoek absoluut waard en wij komen er vaker, dat is zeker.

Afsluitend: een topavond  in alles!

www.pattravers.com

www.atak.nl

 


Ook op Blues Magazine ...