Na zijn verpletterende optreden op het afgelopen Lowlandsfestival leek de doorbraak van de nu 65-jarige soulzanger Charles Bradley een feit. Met een dampende set in een snikhete Lima predikte ‘The Screaming Eagle Of Soul’ niet alleen een uur lang liefde maar werd het publiek letterlijk en figuurlijk bij de kladden gepakt door de innemende rasperformer.
5 Juli zal Bradley het met zijn band nog eens dunnetjes overdoen op Rock Werchter om vervolgens 14 juli het North Sea Jazz Festival te Rotterdam in lichterlaaie te zetten.
Vanavond staat het NTR-programma Het Uur Van De Wolf, om 23.00 op Nederland 2, een uur lang in het teken van de zanger die momenteel een, op zijn zachtst gezegd, zeer opmerkelijke fase in zijn carrière beleeft. De documentaire zou samen met ‘Searching for Sugarman’ tot de belangrijkste en meest ingrijpende gefilmde muziekportretten behoren van het in november gehouden IDFA, het International Documentary Film Festival Amsterdam.
BluesMagazine zocht hem onlangs op in de Amsterdamse Club Ziggo waar hij een korte semi-akoestische set speelde voor een selekt publiek.

Charles Bradley - Copyright (C) Jens van der Velde

Tekst: Jeroen Bakker / Foto: Jens van der Velde (www.jens.com)

Het lijkt er op dat deze week alles in het werk wordt gesteld om Nederland kennis te laten maken met een soulstem die jarenlang goed verborgen werd gehouden. Met instore-optredens, signeersessies, interviews voor radio en televisie, diverse publicaties in de grote kranten, een live-optreden op ‘de Speelplaats’ van Giel Beelen in de Ochtendshow en maar liefst een hele minuut lang bij De Wereld Draait Doorrrrrr, het lijkt niet op te kunnen voor de zanger die onlangs zijn tweede album ‘Victim Of Love’ uitbracht. Een verzameling van elf tracks die deze week door, het ‘alternatieve popmuziek platform’van de VPRO, nl. 3Voor12 tot ‘album van de week’ werd verkozen. ‘Victim Of Love’ is de opvolger van het in 2011 verschenen ‘No Time For Dreaming’ dat door Rolling Stone tot de beste 50 albums van dat jaar werd gerekend.

Het publiek van Club Ziggo op zondagavond laat een grote diversiteit zien die zich niet in één te benoemen doelgroep laat omvatten. Zowel de jonge als de wat oudere muziekliefhebbers, souldudes en rockers, van hip tot retro, meisjes, vrouwen, jongens en mannen zijn uitgenodigd voor een showcase die nauwelijks een uur zal duren. Het maakt Bradley helemaal niets uit want het ‘I Love You All’ klinkt meerdere malen vanaf het kleine podium. Zijn verleden als James Brown-imitator komt heel even tot uiting in de coole moves die hij op het ritme van de muziek laat zien. Na al die jaren is eindelijk het moment gekomen waarop hij heeft besloten om helemaal zichzelf te zijn. Liet hij zich op Lowlands met The Extraorinaires door een volledige bandbezetting met iets meer up-tempo soul en funk begeleiden, vandaag is een kleine setting voldoende om alle aandacht op zich gericht te houden. Religie en sex, maar vooral ook liefde en leed lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden in het meeslepende ‘Love Bug Blues’. Wij hadden er nog nooit van gehoord maar de meester legt ons haarfijn de betekenis van een ‘Love Bug’ uit. ‘I Am A Victim Of Love’ kermt hij uit het diepste van zijn ziel in de titeltrack van zijn tweede album. Bradley gunt ons een kijkje in diepste van zijn ziel.
‘I’m Crying, Cause You Stole My Love’, gaat door merg en been. Ieder woord, iedere toon, iedere gil is zo oprecht als het maar zijn kan. Dit is Soul met een hoofdletter S.
Voor diegenen die Sam Cooke, Otis Redding, Wilson Pickett of James Brown nog nooit op het podium aan het werk hebben gezien is een optreden van Charles Bradley het allerbeste wat ze ooit op het gebied van diepe ‘American Soul’ zullen meemaken.

Het optreden, voorafgegaand door dat van Sabrina Starke en haar band, is gefilmd voor het tv-programma Ziggo Live en komt beschikbaar via Ziggo On Demand, Ziggo Xite en (deels) Youtube.

9 April: NTR: Ned.2 23.00 – 00.05 uur
Het Uur Van De Wolf: Charles Bradley – Ziel Van Amerika

Website artiest: www.thecharlesbradley.com


Ook op Blues Magazine ...