Boo Boo Davis

Boo Boo Davis
De Lakei, Helmond
11 Oktober 2013

Ingestuurd verslag door Frank Thuijs

Afgelopen week besloten om een tweetal bluesconcerten bij te wonen. De eerste in Helmond bij poppodium de Lakei waar de James Boo Boo Davis Band optrad en de tweede op zaterdagavond in cafe de Vos in Westendorp, ten oosten van Doetinchem gelegen, waar Eric Steckel en de Nederlandse bluesrock formatie van Joost de Lange rbe optraden. Vanuit mijn woonplaats Enschede heb ik ook daadwerkelijk beide optredens bezocht. Alleen in Westendorp liet Eric Steckel het afweten vanwegens ziekte en heb toen met de daar aanwezigen geluisterd naar Joost de Lange met zijn mannen. Wederom genoten van een bluesrock muziekspectakel, waarbij het aanwezige publiek volledig uit zijn dak ging door mee te zingen en te dansen.

Zoals ik al eerder schreef was ik benieuwd naar het optreden van de James Boo Boo Davis Band. Eerlijkheidshalve had ik nog nooit van hen gehoord en was dan ook zeer benieuwd! Vrijdagavond rond de klok van 20.00 uur kwam ik aan bij poppodium de Lakei in gezelschap van een goede vriendin Nelleke genaamd welke woonachtig is in deze plaats. Vanaf de weg is deze locatie niet makkelijk te vinden/zien maar eenmaal binnen ziet het er allemaal gemoedelijk uit.

De Lakei heeft diverse podia waar artiesten kunnen optreden en dit keer hadden de programmeurs besloten om dit optreden te houden in het cafe gedeelte. Mede gelet op waarschijnlijk de interland Nederland-Hongarije viel het bezoekers aantal erg tegen. Na een tijdje kwamen er wel wat bezoekers extra binnen druppelen, maar over de hele avond bezien zullen het er niet meer dan 25 personen zijn geweest die hebben kunnen genieten van het optreden van deze band.

Deze driemans formatie bestaat uit James Boo Boo Davis (vocals en mondharp), John Gerritse (drums) en Jan Mittendorp (electrisch gitaar). De bijna 70- jarige James Boo Boo Davis had het gestalte van Fats Domino, goed gekleed in mooi cobalt blauw pak incl. blauwe hoed en maakte een nogal bescheiden verlegen indruk. Tijdens zijn optreden zocht James Boo Boo Davis toch oogcontact met het publiek hetgeen leidde tot komische momenten. Het mooie van James Davis vond ik zelf, dat hij tijdens zijn optreden zijn stem zo kon vervormen, alsof het leek, dat je een gelijkenis in stem hoorde van oude blueslegendes zoals Earl Hooker, Sonny Terry en Brownie McGhee. Ook zijn muzikale kwaliteiten op mondharp waren zeer goed.Tijdens het optreden zag je ook heel goed dat de drummer John Gerritse ontzag had voor deze oude rot in het vak.

De band was goed op elkaar ingspeeld en de aanwezigen hebben kunnen genieten van zeer mooie slow Mississippi Delta Blues. James Boo Boo Davis is een fenomeen en een overlever die behoort tot de laatste generatie van muzikanten die hun muziek nog direct baseren op een hard leven in de Mississippie Delta uit de periode van de vele katoen plantages. Ook in zijn songs-verhalen komt duidelijk naar voren de tijd van het harde werken op de katoenplantages en het wereldje waar zij in leefden.

Het mooie ook op deze avond was als je goed luisterde naar het geheel en de teksten, dat je je zelf kon verbeelden alsof je in deze tijd leefde door herkenning van tv beelden uit die tijd met de daarbij behorende beelden en muziek. Veel van de mondharp geluiden en songs die James Davis op voortreffelijke wijze liet gelden met zijn band deze avond, deed mij denken aan gelijkwaardige songs van blueslegendes als Eddie James jr ofwel Son House, Robert Johnson, John Lee Hooker, Charley Patton en Howlin Wolf, allen komende uit de Delta Mississippie regio uit die tijd.

Tijdens het optreden van deze avond liet James Boo Boo Davis een aantal nummers ten gehore brengen van zijn laatste in 2010 uitgebrachte CD `Undercover Blues`. Dit waren o.a. prachtige nummers als Alligator Blues, Don´t drink and drive, shoot the dice. Ook het nummer Crazy blues klonk lekker in de oren. Het viel op dat James Boo Boo Davis bij het einde van elk lied de kreet sloeg van `Thank you Dave`. Bij navraag aan de drummer John Gerritse in de pauze bleek dat James Davis daarmee `God`bedoelde. Dit nummer staat ook op zijn laatste CD welke hij in 2010 heeft uitgebracht.

Nadat ik na afloop van zijn optreden op deze avond de CD had gekocht en deze thuis afluisterde bleek al gauw dat dit een mooi gospel nummer was. Als je de hele CD `Undercover blues` beluistert, dan bestaat deze CD vnl. uit een combinatie van blues, funky en een vleugje reggae muziek geluiden. Kan deze CD dan ook aanbevelen voor de liefhebber van slow Delta blues.

Mochten Nederlandse bluespodia geinteresseerd zijn om James Boo Boo Davis te boeken dan kunnen zij terecht via het website van de gitarist Jan Mittendorp. Rond de klok van 23.30 uur werd het optreden van James Boo Boo Davis beeindigd, daar zij zaterdagmorgen al om 05.30 uur zouden vertrekken vanaf Schiphol voor een vier daags concert in Griekenland. Verder treden ze de komende periode nog op in Belgie, Spanje, Duitsland en de Alpen landen. Het mag ook best vermeld worden dat deze band de afgelopen jaren te zien zijn geweest tijdens bijna alle grote Europese Jazz en blues festivals o.a. North Sea Jazz, Blues Peer en Montreux.

De aanwezigen en ik hebben kunnen terugzien op een mooie slow bluesavond met schitterend mondharp geluiden en een band die goed op elkaar is ingespeeld. Het enige minpunt op deze avond was, dat een deel van het aanwezige crew publiek van poppodium de Lakei niet het fatsoen had om hun steminhoud aan de bar te verlagen. Dit was echt een zeer storende factor. Een ieder van ons die houdt van softblues weet dat dit in principe luistermuziek is, waarbij enige stilte in de zaal of locatie is gewenst om echt te kunnen genieten wat een band probeert over te dragen aan het aanwezige publiek. Ik besef heus wel dat in deze tijd organisatoren blij zijn met vrijwilligers die zich willen inzetten, doch deze vrijwilligers mogen ook rekeningen houden met mensen die de volle pond hebben betaald om een artiest en of band te horen spelen-luisteren. Ik wilde dit toch even kwijt als fervente bluesmuziek liefhebber.

Verder wil ik de programmeurs van poppodium De Lakei in Helmond complimenteren met het muziek aanbod wat zij jaarlijks ten gehore brengen aan het publiek.


Ook op Blues Magazine ...