Verslag: Bluestown Live – zaterdag 7 juli – De Leeren Lampe, Raalte

Twelve Bar Blues Band
The Veldmanbrothers
Bluestown Live, Raalte
7 juli 2012

Ingestuurd verslag van Ria Lohuis en Gerard Elferink / Foto’s: Susanne Maaskant

Omdat Ria twee tickets had gewonnen via bluesmagazine.nl kwamen wij (Ria en Gerard) al in een opperbeste stemming aan bij het concert dat Bluestown had georganiseerd in Raalte. Bluestown is HET  radioprogramma van Rtv Raalte en zij organiseren naast live concerten in de studio ook regelmatig live concerten in een zaal. Dit maal bij De Leeren lampe in Raalte.

Bij binnenkomst viel direct op dat het erg warm was en dat nog veel bezoekers onderweg waren. Dat maakte de Twelve Bar Blues Band niets uit. Direct om half tien speelde de 12BBB met volle overgave zowel oudere nummers zoals Key To My Heart en Email from Heaven alsook nieuw werk. JJ Sharp zong als nooit tevoren en Kees Dusink kreeg het weer voor elkaar om met soms subtiele, bijna stil gespeelde gitaarsolo’s het publiek stil te krijgen. Hij is niet voor niets de Best Dutch Blues Gitarist 2011.

De solide basis wordt zoals altijd gevormd door bassist Patrick Obrist, Marcel Bakker op drums en Randy Pears op gitaar. Mooi om te zien hoe deze band op elkaar is ingespeeld. Dat zorgde voor power. Power die rechtsreeks werd gevoeld door het publiek.

Ook werden nummers gespeeld van hun laatste CD, Live is Hard. Gevarieerde songs die live erg goed tot hun recht komen. De CD krijgt veel goede recensies en dat is wat ons betreft terecht. Ook zorgt het nieuwe werk voor veel airplay voor de 12BBB. Zo wordt JJ Sharp zaterdag 14 juli geïnterviewd voor Radio 6 en staat daar zijn hele carrière tot nu toe centraal.

Mooi moment tijdens hun optreden was een bijna akoestisch moment waar JJ en Kees beide zittend voor het podium een mooi ingetogen bluessong deden (helaas titel kwijt). Dat leidde ook tot enthousiaste reacties van het publiek dat overigens uit heel Nederland naar Raalte kwam. Ze kwamen van Den Haag tot Doetinchem en van Geertruidenberg tot Meppel.

Wij spraken JJ en Kees direct na het optreden nog even bij het eten van een broodje kroket en daarbij vertelde JJ – doordrenkt van het zweet- dat zij deze zomer ook nog iets gaan proberen in Spanje. Een leuke scoop voor Bluesmagazine.nl lijkt ons.

Tijdens de soundcheck van The Veldman brothers werd het steeds drukker in de al warme zaal. Na een supersnelle ombouw starten de Veldman brothers direct met het slepende nummer 2 Times 360. Het was een prima begin van hun laatste optreden van de reeks Bring it to your live! Dat is ook de titel van hun laatste CD die overigens live is opgenomen in Dalfsen. Bennie Veldman speelde vanavond op zijn nieuwe aanwinst, een Nord C2D. Het klinkt nog beter dan zijn Hammond met Leslie. Vooral in de hogere regionen. Ook Gerrit Veldman bespeelde vanavond een nieuwe handmade gitar en had er duidelijk zin in.  Opvallend is dat Bennie tegenwoordig rechts van de band speelt waardoor het geheel beter tot zijn recht komt. De Veldman brothers zijn duidelijk gegroeid in hun performance. Zij hebben terecht de award voor The Best Dutch Bluesband van 2011 gewonnen. Naast covers zoals Boom Boom van John Lee Hooker speelden zij vooral ook veel eigen werk zoals van hun laatste studio-album Spreadin’Around  Zelfs twee keer gekozen tot het beste bluesalbum van 2011.

Het publiek werd verrast met een gevarieerd optreden waarbij Bennie ook zijn orgel verruilde voor snerpende solo’s op zijn mondharmonica. Sommige nummers werden lekker lang uitgesponnen  gespeeld waarbij ook de bassist Donald van der Goes een lekkere walking bas liet horen en het geheel strak werd begeleid door drummer Marco Overkamp.

Setlist
2 times 360
Country boy
Need to know
Saw you there
Loverman
Heading for the door
You got to move
Tell me baby
I believe I’m in love with you
Boom boom
Leavin’

Ondanks de warmte kregen we soms kippenvel!  Rainy Day  was de toegift. Een heerlijk nummer waarbij Gerrit heerlijk losging op zijn gitaar.

Na het optreden spraken wij nog even met Bennie en Gerrit. Zij vertelden ons dat hun CD’s ook in het buitenland goede recensies krijgen en dat zij nog wat gaan doen in Duitsland. Momenteel zijn ze bezig met veel nieuw werk dat in 2013 op genomen zal worden. Ook vertelden zij dat ze nog één gig hebben voor hun welverdiende vakantie en dat is 20 juli in de Heineken Music Hall waarbij de G3 in hun voorprogramma staan: Steve Vay, Joe Satriani en Steve Morse…

Al met al was het een geweldige (warme) avond vol goede bluesmuziek met twee van de beste NL bluesbands van deze tijd.

www.bluestown-raalte.nl

2016-10-14T01:05:20+00:00 11 juli 2012|Categories: Concertverslagen|Tags: |10 Comments

10 Reacties

 1. Carlo 12 juli 2012 om 10:57- Antwoorden

  Mooi verslag, van een inderdaad geweldige “hete”, avond. Was erg onder de indruk van de 12BBB. Wat is dit toch een geweldige bluesband! Maar ook genoten van de Veldman Brothers.
  Op naar oktober, de volgende Bluestown Live.

 2. Jan J. Scherpenzeel 12 juli 2012 om 10:04- Antwoorden

  Mooi geschreven verslag van een hete maar geweldige bluesavond!

 3. William 12 juli 2012 om 12:29- Antwoorden

  Fraai verslag van de twee TOP bands uit Nederland. Ja het gaat ze goed en als ik lees dat  The Veldmans.. Quote: “… 20 juli in de Heineken Music Hall waarbij de G3 in hun voorprogramma staan: Steve Vay, Joe Satriani en Steve Morse…” :)

 4. Bennie Veldman 12 juli 2012 om 10:39- Antwoorden

  Mooi verslag!!

  B.d.w.
  Heb mijn nieuwe orgel wel aan mijn vertrouwde Leslie 760 hangen hoor ;)

  • Ries de Vuyst 12 juli 2012 om 10:47- Antwoorden

   Snerpende solo's! :-)

 5. Gerard Elferink 12 juli 2012 om 21:25- Antwoorden

  Thanks voor de reacties!
  Tot na de zomer

  • Bas Bosman 12 juli 2012 om 21:59- Antwoorden

   Volgende keer DeWolff?

We horen graag je mening! Voeg reactie toe