BluesRock Festival Tegelen
Openluchttheater De Doolhof, Tegelen
4 september 2010

Tekst : Jeroen Bakker ; Foto’s : Marco van Rooijen

Al zevenentwintig jaar komen de bluesrockers massaal naar Tegelen om daar de meest interessante acts in de blues en aanverwante muzieksoorten van het moment te zien spelen. Even leek het er op dat deze editie door de Passiespelen in gevaar zou komen maar met enkele aanpassingen in de constructie van het podium lukt het de organisatie om het Festival zaterdagmiddag om 13.00 uur af te trappen.

Johnny Clark & The Outlaws

In deze wereld die vol zit van tradities mag wederom geopend worden door regionale helden en ook nu is dit weer mogelijk gemaakt door Stichting Popmuziek Limburg. Het heeft de stichting deze keer behaagd om die eer aan Johnny Clark & The Outlaws te doen toekennen. Met de combinatie van Amerikaanse rootsmuziek en blues wordt het festival uitstekend geopend. Johnny Clark heet eigenlijk gewoon Hans maar voor wie niet beter zou weten staat hier een toch echt een Texaanse ‘redneck’ die zich laat begeleiden door een paar zeer muzikale ‘outlaws’. Regels en wetten zijn aan deze mannen, die we ook tegenkomen in de band Black Top, dus niet besteed. Toch houden ze zich keurig aan de wetten zoals de blues of rootsmuziek die voorschrijft namelijk trouw blijven aan het authentieke geluid en op respectvolle wijze omgaan met de tradities van het drie akkoorden-werk.

Stefan Schill

De jonge gasten van de Stefan Schill Band moeten eveneens niets hebben van regels en voorschriften. Don’t Say A Word is de veelzeggende titel van het debuut dat een paar maanden na de release al een bescheiden succes genoemd kan worden. Op het podium laat Schill alle muzikale opties open en laat bovendien horen probleemloos diverse stijlen aan te kunnen. Om hem als de Europese John Mayer te bestempelen gaat te ver of het heeft betrekking op het feit dat Mayer ook steeds meer uit de blueshoek stapt. Hoewel de soul- en funkinvloeden de overhand lijken te krijgen is de blues wel degelijk aanwezig waardoor de jonge Dordtenaar op een festival als Lowlands maar ook op Bluesrock niet misstaat.

Henrik Freischlader was op voorhand door de ‘kenners’ al bestempeld als een regelrechte sensatie waardoor een plaatsje op de Bluesrock-affiche absoluut gerechtvaardigd zou zijn.

Henrik Freischlader

Op zijn laatste album heeft Henrik alles zelf ingespeeld maar in Tegelen krijgt hij assistentie van een uitstekende ritmetandem waardoor we kunnen spreken van een powertrio. Het is een regelrecht genoegen om Freischlader zijn Stratocaster te zien bespelen en daarnaast blijkt hij over een heel prettig stemgeluid te beschikken waarin hij laveert tussen ingetogen en lekker rauw zonder zichzelf op te blazen. Mooi is zijn ode aan oude held Peter Green en ook Bob Marley komt even om de hoek kijken: Reggae uit Duitsland in het zonnige Tegelen.

Wanneer het optreden met Foxy Lady van Hendrix een geweldig slot krijgt mag geconcludeerd worden dat de kenners niets te veel hebben gezegd en blijft de vraag rondspoken waarom we hem nog niet eerder op de grote festivals zijn tegengekomen. Op Bluesrock heeft Freischlader zichzelf op weergaloze wijze in de kijker gespeeld.

Een band waar door velen naar werd uitgekeken is het Londense gezelschap Saint Jude.

Saint Jude

Met het album Diary Of A Soul Fiend dat op lovende reacties kan rekenen wordt nu behoorlijk aan de weg getimmerd op zowel festival- als clubpodia. Het drukke schema lijkt de band bijna op te breken waardoor vandaag ternauwernood op tijd kan worden aangevangen. Niet gehinderd door slecht geluid brengen zangeres Lynn Jackaman en haar mannen een vurige set vol eigentijdse rock ’n roll met een knipoog naar de seventies maar lijkt de vonk aanvankelijk toch niet over te slaan. Desondanks heeft Saint Jude met Soul on Fire en Garden of Eden ijzersterke troeven achter de hand waardoor ze er alsnog in slagen om de vriendenkring in Tegelen uit te breiden.

Robin Trower

Robin Trower kan gezien worden als één van de meest onderschatte gitaristen van de planeet. Trower die ooit nog eens in Procal Harum speelde was hier recentelijk nog samen met de eveneens legendarische Jack Bruce te zien maar die is er deze keer niet bij. Het gitaarspel is nog altijd verbluffend maar het moet zelfs voor iemand van zijn kaliber blijkbaar een moeilijke klus zijn om een fatsoenlijke zanger te vinden. Voorovergebogen met de leesbril op de neus staat er iets naast Trower op het podium te wankelen dat wordt aangekondigd als zanger. Had even uitzendburo Stichting Popmuziek Limburg gebeld voor deze klus! Jack Bruce had ook tablatuur voor zijn snufferd maar die speelde er tenminste een puike baspartij bij. Waar het Bluesrockpubliek zich een uur geleden nog stug opstelde raakt het nu buiten zinnen en ja, daar gaat het uiteindelijk om.

Dana Fuchs

Dana Fuchs is in Nederland een graag geziene gast op de festivals. Als geen ander verstaat ze de kunst om bezit te nemen van de gehele bühne. Opzwepend en uitdagend zoals we van haar gewend zijn, laat ze haar tanden zien met een blik of de eerste drie rijen, voornamelijk mannen, ieder moment verslonden kunnen worden. De diva zoekt menigmaal het randje van het podium op om zich in allerlei verleidelijke posities te laten bewonderen. Steeds meer beginnen de optredens van Fuchs op een herhalingsoefening te lijken. De fotografen verdringen zich zoals altijd om voor de zoveelste keer haar navel op de gevoelige plaat vast te leggen en weer klinkt Helter Skelter en weer verklaart Fuchs de liefde aan Nederland. Almost Home? Het zal voor de appetijtelijke Dana toch geen probleem zijn om hier ergens onderdak te vinden? Hopelijk zoekt zij op het nieuwe, nog te verschijnen, album ook wat vaker het randje op.

Ook niet saai om te aanschouwen zijn de drie broertjes van Los Lonely Boys.

Al eerder aangekondigd op het Moulin Blues Festival maar nu toch echt als afsluiter van Bluesrock geboekt EN te zien is deze band nog steeds een grote onbekende. De muziek zal bij de liefhebbers van Los Lobos of Santana, overigens een goede vriend van de Boys, in de smaak vallen.Voorzien van een pittige portie Mexicaanse pepers speelt het trio uit Nashville een catchy combinatie van allerlei bluesverwante muzieksoorten met de vocale harmonieën als handelsmerk waarbij het muzikale temperament op het podium niet alleen zichtbaar maar ook hoorbaar is.

Los Lonely Boys

Kunde en plezier wisselen elkaar regelmatig af. Een stukje Billie Jean en Sunshine Of Your Love worden subtiel in de eigen nummers verweven en in de soepele blues-shuffle van Crazy Dream wagen de twee gitaristen zich al spelend aan een heupwiegend dansje wat dan weer uiterst vermakelijk is om te zien. In Amerika is Los Lonely Boys al jaren een mega-act en het zou best eens kunnen zijn dat men ook in Europa eindelijk valt voor deze muzikale broertjes.

Benieuwd of Bluesrock Tegelen de 28e editie op een dergelijk feestelijke wijze kan aflsuiten.

N.B. Het complete Foto Album van het BluesRock Festival Tegelen 2010 volgt later deze week …


Ook op Blues Magazine ...