Eric Steckel Hoogeveen Blues

Bluesnight met Eric Steckel
DRU cultuurfabriek Ulft
22 november 2014

Tekst: Mark Keuben / Foto’s: Nineke Loedeman
(Foto’s gemaakt de dag ervoor tijdens Hoogeveen Bluesfestival)

Een heel mooie locatie; de DRU cultuurfabriek. Een oude fabriek, midden in het dorp Ulft, Vroeger werkten hier mannen in blauwe overalls zichzelf in het zweet, voor een habbekrats. De industrie is inmiddels weg en de fabriek heeft een culturele bestemming gekregen. Een deel ervan is omgebouwd tot poptempel. Kosten noch moeite zijn gespaart om de cultuur hier een warm hart toe te dragen. Inmiddels draait de “fabriek” alweer een paar jaar en heeft men een plaatsje bemachtigd op de landelijke concertagenda. Vanavond staat de eerste Bluesnight op de agenda. Bij binnenkomst, zo rond half negen, is het al behoorlijk druk. Er staat een behoorlijke rij bij de ingang van de popzaal alwaar de toegangskaarten worden gescand. Aangezien ik op de gastenlijst sta, ben ik er snel door. Binnen heerst een gezellige sfeer.

Als openingsact trapt de formatie Barking Hounds de bluesnight, in het achterhoekse Ulft, af. Deze Duits/Nederlandse combinatie heeft zijn basis in, het vlak over de Duitse grens gelegen, Bocholt. Het repertoire van deze band loopt van Chicago, dwars door de Verenigde Staten, tot aan New Orleans. Hun muziek, met sax en mondharmonica, werkte bijzonder aanstekelijk op het publiek. Eigen bewerkingen van nummers als “Pride And Joy en Hoochie Coochie Man”, krijgen een swingend sausje waardoor al vroeg op de avond bij menig bezoeker de beentjes van de vloer gaan.

Daarna is het de beurt aan Blues Factor. Er word geopend met een stevig, knallende uitvoering van “The Brother” (Robben Ford). Blues Factor heeft zijn basis in Ulft en deze local heroes weten met gemak het publiek te boeien met klassiekers als “Born Under A Bad Sign” (ode aan Jack Bruce) en “All Along The Watchtower”. Ook “Cuby” word niet vergeten. “Distant Smile”, als eerbetoon aan deze blueslegende van eigen bodem. Verrassend is de uitvoering van “Doomsday Train”(Brainbox), waarbij de zang klinkt als die van Kaz Lux in zijn beste dagen.

Eric Steckel Hoogeveen Blues1

Inmiddels is het publiek voldoenden opgewarmd. Eric Steckel treedt aan in een volle enthousiaste cultuurfabriek. Van begin tot eind weet hij het publiek te boeien. Het is zijn tweede performance van de dag. Eerder, in de middag, gaf hij een acte de presence in een platenzaak in Doetinchem. Hier bleek dat hij op de akoestische gitaar zeer goed in staat is om voor een intiem sfeertje te zorgen. En ’s avonds het dak eraf in de DRU cultuurfabriek in Ulft. Met zijn “Tom Anderson signature” scheurijzer is hij in staat geweldige tonen tevoorschijn te halen en het publiek in extase te brengen. Niet in de laatste plaats dankzij een geweldige ritmesectie. Met Maikel Roethof op drums en Jorien Kuipers op bas staat er een solide basis waar Eric naar hartenlust zijn muzikale lusten op bot kan vieren. De heren hebben er duidelijk erg veel zin in; keer op keer weten ze elkaar op te zwepen. Kortom een prima combinatie. Dat de jonge gitaarheld meer kan dan aan de snaren plukken, blijkt wel aan het eind van zijn optreden. Een geheel eigen bewerking van “La Grange” (ZZ Top). Naast zijn geheel eigen bijdrage op de gitaar, kruipt hij achter een keyboard om achteloos scheurende Hammondklanken tevoorschijn te toveren. Al met al Eric Steckel op zijn best mag ik wel zeggen.

Na ruim anderhalf uur is het optreden voorbij en geniet het publiek nog na van een hele gezellige avond. Ikzelf drink nog een biertje en klets nog wat na. De conclusie is dat het geheel voor herhaling vatbaar is. Prima initiatief van de programmeurs van de DRU cultuurfabriek. De Achterhoek kan wel wat meer blues gebruiken!

Hoogeveen Blues 151

Eric Steckel Hoogeveen Blues2


Ook op Blues Magazine ...