kotwbiw

publiek biw

BLUESKROEGENTOCHT 2013 WIJK BIJ DUURSTEDE

Tekst: Tom Moerenhout / Foto’s: Bram Willemstijn en Tom Moerenhout
Meer foto’s, zie fotoalbum

Afgelopen zaterdag vond in Wijk bij Duurstede de jaarlijkse Blueskroegentocht plaats met maar liefst 12 formaties en bands in 10 lokaties. Genoemde tocht is een initiatief van BluesinWijk die zich sinds 2008 bezig houdt met het organiseren van diverse evenementen op Bluesgebied.

Met enige vertraging vanwege een file begon ‘s middags in het Calypsotheater de opening van de Big Pete Bluesband. Sommigen vroegen zich af waarom zo’n dijk van een band er als opener stond, het enige antwoord kan zijn is dat je een goed festival gewoon moet beginnen met een goede band, zeker als je ook al volk op de been wil brengen voor de rest van de kroegentocht dat op 17.00 uur in Café ‘t Hoff aanving met het trio Frenk & the Courtmen, een formatie rond de Haagse Frenk van Meeteren dat swingende pre-war en New Orleans Blues liet horen.

Vanaf 18.00 uur was het de beurt voor The Damned & Dirty en Duketown Slim die een ondankbare taak hadden een soort plaatsje wissel te houden in restaurant Dorestad en een zo goed als leeg restaurant Florian. “Wilt u iets te eten ”? vroeg de ober toen ik bij één van de twee binnenkwam …Buiten dat beide lokaties, waar je bijzonder goed kunt eten, eigenlijk niet geschikt zijn om op je gemak van eerlijke blues te genieten, vonden de musici het ook best een gedoe om uit hun sfeer gehaald te worden en hun hele hebben en houwen in de avondregen te moeten mobiliseren.

Toen naderde het moment waar velen de weg om 20.30 uur naar Wijk bij Duurstede had gebracht, King of the World; al snel was rond die tijd het gezellige stadstheatertje bomvol met natuurlijk de fans maar ook met het publiek dat nu zeker ook tot de fan-schare behoort, want sodeju, wat een NL-Bluessensatie is dit !

govertbiw

mikebiw

En toen gingen om 21.00 uur de deurklinken los van de resterende Horeca-etablissementen, op de Markt stond een hernieuwde Mike & the Mellotones bijzonder indruk te maken, op een postzegelgroot podium stond Wilko onverstoorbaar met z’n Bullfrog Taste Express zijn spattende ode aan Rory Gallagher te brengen, een paar stappen aan de overkant had de, perfect in vorm zijnde Dave Chavez band het enorm naar de zin in Café de Vaert, een klein stukje naar rechts stond in Café Ome Ko de jonge band Midfield met een uitzonderlijk talent op de toetsen het voorprogramma te verzorgen voor Flavium die om 22.30 uur aan de beurt zou zijn en toen was de beer los in Wijk bij Duurstede.

Want na mijn ronde naar de uithoek van de route bij Café de Veldpoort en de Wijkse bluesband Little by Little aangekomen kon je al merken dat na het leeglopen van het Calypsotheater, de belangstelling zich gericht had op, natuurlijk Flavium, men mocht uiteindelijk voor de veiligheid niet meer naar binnen zo druk was het.

En om 23.00 uur stond Rob Orlemans nog te mopperen dat z’n crew pas erg laat alles voor hem en Half past Midnight op een (te) klein speelveld mocht neerzetten. De geluidsman zat bovendien ook nog eens met de handen omhoog vanwege het niet onder controle krijgen van het geluid. Rob is lekker buiten een sigaretje gaan roken om daarna de sterren van de hemel te spelen in “het Pakhuis” dat zijn naam zeer zeker eer aan deed.

Kortom, wat een geweldig succes weer voor al de Wijkse Bluesmannen en –vrouwen en wat een geweldig evenement waarmee ze het oude stadje aan de Rijn op de Blueskaart van Nederland hebben gezet. Eén verzoek en ik denk van velen, maak er een fijn buitenfestival in het begin van de zomer van in de toekomst, velen gingen teleurgesteld naar huis omdat er door de drukte de toegang niet meer mogelijk was.

orlemansbiw

bigpetebiw

Voor meer foto’s, zie fotoalbum Tom


Ook op Blues Magazine ...