_Bluesinhetrevius191113@wvdkraats (9)

Blues in Schools:
Lightnin’ Guy and the Mighty Gators
Revius Lyceum, Wijk bij Duurstede
19 november 2013

Tekst: Gerrit Dijk/ Foto’s: Willem van de Kraats

Konden we enige weken geleden genieten van de blues lessen van Lightnin’ Guy en the Juke Joints in theater Calypso, dinsdag 19 november was meester Guy te gast op het Revius Lyceum te Wijk bij Duurstede. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van Blues in Wijk in vervulling: breng de blues naar scholen en laat leerlingen kennismaken met de geschiedenis van de blues. Dit heel bijzondere project is tot stand gekomen door samenwerking tussen het Revius, de cultuurcoach van de gemeente Wijk bij Duurstede, Simone Gijben, en de mannen van Blues in Wijk.

In België toert Lightnin’ Guy, winnaar van de Belgische Blues Challenge 2011, al geruime tijd langs scholen met zijn project, maar Revius Wijk heeft vandaag de primeur voor Nederland. Samen met the Mighty Gators, Karl Zosel op bas en Thierry Stiévenart op drums, maken leerlingen van de derde en vierde klas in twee lesuren kennis met de blues. Als een volleerd docent neemt Guy de leerlingen direct mee naar de oorsprong, de slaven, de plantages en de vele soorten liederen die dan ontstaan, alles op een leuke wijze uitgelegd met Vlaamse tongval zoals onze zuiderburen het zo mooi kunnen zeggen. Geholpen door leerlingen in de aula, wordt er al snel geklapt, gezongen en geschreeuwd, een echt interactief lesprogramma.

_Bluesinhetrevius191113@wvdkraats (2)

_Bluesinhetrevius191113@wvdkraats (4)

Vanuit de oorsprong van de blues gaat de muzikale reis verder langs boogie, shuffle en rock ‘n’ roll om te eindigen bij de r&b van hedendaagse idolen als Beyoncé en Rihanna en de disco van Chic (le Freak). Heel herkenbaar en aansprekend, waarmee de cirkel weer rond is. Aan het einde van de les vertelt Guy dat hij vandaag het virus van de blues heeft verspreid en hij spreekt de hoop uit dat velen uiteindelijk door de blues zullen worden geïnfecteerd.

Deze middag wordt ook bijgewoond door vertegenwoordigers van de Dutch Blues Foundation. Zoals het op hun website staat: ‘In deze tijd van maatschappelijke en muzikale verarming wil de Dutch Blues Foundation liefhebbers en geïnteresseerden van deze nog steeds zo populaire muziekstroming samenbrengen, schoolprojecten starten en zodoende jonge mensen kennis laten maken met deze oeroude vorm van expressie.’

In Wijk bij Duurstede is vandaag in ieder geval een prima start gemaakt met Blues in Schools.

_Bluesinhetrevius191113@wvdkraats (6)

_Bluesinhetrevius191113@wvdkraats (7)

_Bluesinhetrevius191113@wvdkraats


Ook op Blues Magazine ...