Blues Rock Festival Oppe Ruiver
King King, Big Pete Blues Band, Popa Chubby, Richard van Bergen & Rootbag en Guy Verlinde and The Mighty Gators.
Zalencentrum De Schakel, Reuver
1 april 2018

Het is een wat druilerige zondag, deze eerste paasdag van 2018. Na een pittige autorit arriveren we in het Noord-Limburgse dorp Reuver, gelegen in een prachtige omgeving, vlakbij de Maas. De organisatie van Blues Rock Festival Oppe Ruiver zorgt voor de achtste maal voor een sterke affiche. Het festival begint lekker op tijd en aan alles is gedacht: goede muziek, lekker eten & drinken en goed gezelschap, al moet je het laatste natuurlijk min of meer zelf verzorgen. Dat is in dit geval prima gelukt, want Zalencentrum De Schakel is gevuld met veel bluesvolk uit het gehele land! Zelf zijn we met maar liefst 12 bluesliefhebbers afkomstig uit het Twentse land aanwezig. We hebben er zin in!

Tekst: Nineke Loedeman / Foto’s en video’s: Edwin Birkhoff.(Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Om 14.30 uur gaat de deur open en druppelt iedereen op zijn gemak naar binnen. Fotograaf Edwin en echtgenote arriveren ook op tijd en na vele begroetingen over en weer, is het om 15.15 uur de hoogste tijd voor organisator Lou Giesen om RICHARD VAN BERGEN & ROOTBAG  aan te kondigen.

Zanger/gitarist Richard van Bergen, bassist Roelof Klijn en drummer Jody van Ooijen vormen een trio wat feilloos op elkaar ingespeeld is. Veel passie, uitstekend gitaarwerk, goede zang en een groovende ritmetandem, wat willen we nog meer? Met opener Right On Time begint hun pittige en afwisselende set.

Deze roots blues band bestaat al jaren in de huidige samenstelling en heeft in 2014 hun veelgeprezen gelijknamige debuut album uitgebracht. Ook opvolger ‘Walk On In’ werd met veel enthousiasme ontvangen en vanavond speelt dit energieke trio veelal nummers van beide albums. Hun stijl laat zich omschrijven als rauw, soulvol en bijzonder groovy.

Om in de paassfeer te blijven wordt de gospel When He Comes gespeeld, een van mijn favorieten overigens, gevolgd door een liedje over een vervelend wijf: Headache Tonight! Tja, en hoe herkenbaar klinkt het als Richard uitspreekt wat menig 50-60jarige wellicht wel eens denkt: “Fuck, kan ik het allemaal nog wel bijhouden?” Met Can’t Keep Up All The Time zit dat wel goed, dit is een nummer wat uitstekend bij te houden is, zeker met zo’n vette groovende baspartij van Roelof, die overig ook veelvuldig de backing vocals voor zijn rekening neemt.

Natuurlijk ontbreekt ook het lekker stampende Give Me Your Heart vandaag niet en Richard kan het dan eigenlijk niet laten zijn showmanskwaliteiten op een heuse catwalk te tonen tijdens het funky Lay Down.

Op 25 april aanstaande is het alweer 7 jaar geleden dat vriend en bassist Dick Wagensveld op 53jarige leeftijd plots overleed. De Texas boogie Walk On In wordt  met veel liefde aan Dick opgedragen. Dit meer dan heerlijke optreden wordt in stijl afgesloten met Every Little Once In A While. Rootbag zet de zaal in no time op de kop!

Op het kleinere zij-podium staan GUY VERLINDE & THE MIGHTY GATORS dan al te popelen om te beginnen. Dit kwartet is een van de populairste bluesbands van de Lage Landen en brengt opzwepende muziek met invloeden van de Mississippi Delta tot aan de South Side in Chicago. Afgelopen februari bracht de band het compilatie album ‘X‘ uit, ter gelegenheid van hun 10 jarig lustrum.

Naast Guy Verlinde op zang, slidegitaar en harmonica bestaat de band uit Stijn Bervoets op gitaar, bassist Karl Zosel en Benoit Maddens op de drums. Guy is niet alleen een uitstekende muzikant en zanger, maar ook een verdomd goede entertainer. En dat uit zich voortdurend in zijn opzwepende interactie met zijn publiek.

Een uitgelaten sfeer zit er dan ook vanaf de eerste tonen van openingsnummer Soul Jivin’ direct in. Het rockt en het grooved volop! Voor Rock & roll on my Radio pakt Guy zijn bluesharp erbij en laat horen dat hij ook het blaaswerk zeer goed beheerst. De flitsende harpsolo wordt voorafgegaan door een vette gitaarsolo van Stijn. En wát een geweldige gitarist is die Stijn zeg, klasse!

Ain’t No Sunshine van Bill Withers komt voorbij, met een fraai stukje slide gitaar van Guy. Nog fijner wordt ‘t als Guy en Stijn met elkaar een ‘gitaarbattle’ aangaan, de passie spat er werkelijk vanaf. En Richard van Bergen kondigde het zojuist ook al aan: voor meezingen moet je bij Guy zijn! En dat klopt helemaal. Onder het genot van Jamaicaanse grooves, zingen we dit nummer uit volle borst mee. Guy geeft ons met deze lovesong een goede raad mee: “Don’t wait ’till it’s too late.”

Funky, gruizig en rauw en uitermate gepassioneerd, dát is een optreden van Guy en zijn kompanen. Vergeet ook vooral niet de dansschoenen aan te trekken want stilstaan is geen optie! Met het krachtige Powered By The Blues wordt deze wervelende set afgesloten en straks zien we de band terug voor hun tweede set.

BIG PETE BLUES BAND
‘Big Pete’ Pieter van der Pluijm is wellicht één van de beste smoelschuivers die Nederland heeft voortgebracht, maar is ook (inter)nationaal een veelgevraagd muzikant. Zo deed hij afgelopen jaar met de Red Devils een uitgebreide internationale toer, plus album ‘Return of The Red Devils’ en bracht een jaar eerder samen met o.a. Anthony Geraci en Mike Welch, het schitterende album ‘Live at Bluesnow‘ uit.

Momenteel toert Pieter trouwens in de ‘Johan Derksen Keeps The Blues Alive’ karavaan mee, met vele stijf uitverkochte optredens in theaters door heel Nederland. Naast hem staat gitarist Sander Kooiman en de ritme sectie bestaat uit Roelof Klijn op de bas en Joost Tazelaar op drums.

Het kwartet trapt vol gas af en niet veel later is het heerlijk meedeinen op I Got My Eyes On You, met een zalige gitaarsolo van Sander. Vooral het langzamere werk spreekt me vandaag bijzonder aan, zo is de Junior Wells nummer Come On In This House van grote klasse.

Wat veel indruk maakt zijn de swampy ritmes van Joost en Roelof, het strakke maar swingende gitaarwerk van Sander en formidabel mondharmonica werk van Pieter. Alles bij elkaar maakt dit optreden tot één samenhangend geheel.

Het is swingen geblazen bij de Red Devils cover Time To Cry en Low Down Dirty Shame (Junior Wells), meestampen en zingen doen we met Who Do You Love om vervolgens af te koelen met Willie Dixon’s Just To Be With You, afkomstig van het album ‘Choice Cuts’. En met deze slowblues sluit Big Pete zijn zinderende optreden hier in Reuver af.

Om 18.30 uur is het dan weer tijd voor GUY VERLINDE & THE MIGHTY GATORS, terwijl het grote podium weer wordt omgebouwd. Hoewel veel bezoekers dit moment aangrijpen om de inwendige mens te gaan verzorgen met allerlei gefrituurde en gebakken lekkernijen, zet Guy wederom een straffe set neer. Zo horen we een pakkend gespeeld Bon Ton Roulet, en van het album ‘How How How’, het met Richard van Bergen opgenomen I’ve Been Waitin. Prachtig en rauw is het zwoele If You Walk With The Devil, ooit samen geschreven met Guy Forsyth. Kippenvel! Ook Guy waagt zich nog even op het rode plankier voor zijn laatste nummer: How How How! Het publiek smult!

We zullen déze man zeker niet op de catwalk aantreffen: POPA CHUBBY, oftewel Theodore Joseph Horowitz uit New York, die gisteren zijn 58e verjaardag mocht vieren. Sinds enkele jaren slingert Popa namelijk zijn gitaarklanken zittend op een drumkruk het publiek in, met zijn pedalboard aan de voeten. Onder luid applaus begint Popa aan C’mon In My Kitchen, gevolgd door zijn herkenbare uitvoering van Hey Joe.

Popa speelt niet echt verrassend, wel relaxed en vooral hard. Was het geluid in de zaal al behoorlijk aan de luide kant, bij Popa Chubby is er werkelijk geen ontkomen meer aan, of je nu oordoppen in hebt of niet. Hij speelt zó hard, dat zijn glazen slide meermalen van de versterker aftrilt. Niet echt leuk meer en we horen later dan ook veel geklaag vanuit het publiek.

Popa heeft er in ieder geval duidelijk zin in, wenst eenieder Vrolijk Pasen en stelt de retorische vraag of we ready to boogie zijn. Enkele fans vooraan het podium beginnen te gillen als Chubby’s Boogie wordt ingezet.

In zijn gitaarspel zijn de jazz invloeden duidelijk hoorbaar en hij speelt vanavond heerlijk relaxed, maar straalt tegelijkertijd immens veel power uit. Het swingt, rockt en klinkt bij gelegenheid uitermate subtiel. We horen enkele nummers van zijn laatste album ‘Two Dogs‘. Popa laat op Blues For Charlie fijntjes horen wat een virtuoos gitarist hij toch is.

Zo nu en dan werpt hij een corrigerende of goedkeurende blik naar (nieuwe) drummer Tom Curiano, die samen met bassist Anthony Candullo een meer dan prima ritme sectie vormt die volledig in dienst van de meester staat.

Popa zingt relatief weinig vanavond en laat in veel van zijn nummers zijn gitaar voornamelijk ‘het woord’ doen. Groot is de verrassing als niemand minder dan Andrew Elt het podium opkomt om samen wat knoeperdhard rockwerk de zaal in te slingeren: Led Zeppelin’s Rock ‘n’ Roll, gevolgd door een heerlijk You Shook Me, waarbij Andrew ook nog eens een lekker potje bluesharp neerzet.

Aan het einde van deze luide set is het tijd voor de befaamde drum-en bassolo, waarbij Popa, die zijn muzikale carrière ooit is begonnen als drummer, een klein robbertje drumbattle aangaat met Tom. Vervolgens hangt Popa nog heel even de gitaar om en besluit dan het concert met Wild Thing.

Zo, nu eerst maar even bijkomen van dat (veel te) harde gitaargeweld, maar al snel is het de hoogste tijd voor een spetterend optreden van de afsluiter van vandaag, de Schotse bluesrockers KING KING. Onder de tonen van AC/DC’s Highway To Hell loopt het populaire viertal het podium op.

King King is, na stemproblemen van frontman Alan en het wisselen van toetsenist, dit jaar weer helemaal terug, misschien wel sterker dan ooit. In ieder geval blijft hun fanschare onverminderd groeien, dat is een ding wat zeker is. Hun laatste album ‘Exile & Grace‘ ontving gigantisch goede recensies, zowel in bluesland als in classic rockland.

De band heeft een rijk repertoire en zet vanavond een ijzersterke set neer van pittige classic rock tot prachtige slowblues. Veel nummers van ‘Exile & Grace’, waaronder het prachtige Broken en Gimme No Lovin’ en uiteraard enkele gouwe ouwe als Long History Of Love en Rush Hour.

Geen verrassende set, wel bomvol heerlijke energie en power. Kun je staan, dan dans je zeker mee. Het meezinggehalte is ook hier erg hoog, zo is goed te horen als de band You’ll Stop The Rain inzet.

Naast de charismatische frontman Alan Nimmo, zien we regelneef en bassist Lindsay Coulson, die vaak wat stoïcijns bast, maar soms ook gekke bekken trekt naar zijn publiek én naar de fotografen. Achter zijn drumkit zit de onvermoeibare alleskunner Wayne Proctor. Als hij niet aan het drummen is bij King King, is hij wel in zijn studio te vinden achter het mengpaneel als producer.

Jonny Dyke is de ‘nieuwe’ toetsenist sinds oktober afgelopen jaar. Niet echt nieuw hoor, zo zagen we Jonny al in 2011 en 2012 regelmatig meespelen met de KingKing’s. Jonny is een gerespecteerd en veelgevraagd toetsenist, die met vele groten der aarde heeft getoerd. De laatste keer dat ik hem zag was tijdens Blues Peer 2015, waar hij Shakura S’Aida mocht begeleiden. Ook Matt Taylor, Elkie Brooks en Patricia Kaas maakten dankbaar gebruik van zijn vaardigheden. Vanavond is goed te horen dat deze toetsentovenaar zijn plek bij King King gevonden heeft.

De sfeer zit er gigantisch in en het concert nadert het einde. Ondanks dat er gedurende het gehele festival onwijs veel geleuterd wordt, krijgt Alan het uiteindelijk wél voor elkaar dat het publiek wat stiller is tijdens het ultieme Stranger To Love. Luister maar eens naar de sublieme gitaarsolo die hij uit zijn Gibson Les Paul tovert….kippenvel!

Nog één toegift van King King en dan valt het doek voor de 8e Bluesrock Festival Oppe Ruiver! Deze middag en avond vlogen voorbij. Geweldige muziek, veel gezelligheid en een tiptop organisatie. Wel was het geluidsniveau vaak (te) hoog en voor een aantal bezoekers zeker een bron van ergernis. Wij bedanken Lou Giesen en al zijn enthousiaste medewerkers voor hun harde werken en warme gastvrijheid. Tot volgend jaar! 


Ook op Blues Magazine ...