Blues Reunion Leerdam
10 Maart 2018
Partycentrum Het Dak, Leerdam

Ingestuurd verslag door Eddy Potters / Foto’s gemaakt door Eddy Potters & Ton Steenweg

Na een aantal jaren verstoken te zijn van Blues Leerdam ging 10 maart om 20.15 uur Blues Reunion Leerdam 2018 in partycentrum Het Dak van start.

Het affiche met een enorm mooie line-up was veel belovend en er werd opgetreden op drie podia in drie zalen die onderling binnendoor konden worden bezocht.

Het was niet uitverkocht maar wel gezellig druk en zoals dat hoort op een reünie zagen we vele oude bekenden onder de bezoekers.

Master of ceremonie en dus ook degene die de bands aankondigde was hoe kan het ook anders, net als vele voorgaande jaren Peter Schoemaker.

Blues Reunion Leerdam 2018

In de St. Louis zaal mocht om 20.15 uur Rootbag het spits afbijten. Richard van Bergen, Jody van Ooijen en Roelof Klijn wisten de stemming er al snel in te krijgen. Ze speelden nummers van hun nieuwe CD ‘Walk On In’ die niet voor niets genomineerd was en in de TOP drie is geëindigd. Lekker strakke gitaarrifs van Richard.

In de grote zaal begon om 20.30 uur podiumbeest Guy Verlinde & Mighty Gators aan een goed en spetterend optreden zoals we dat van hem gewend zijn. De mannen waren in vorm en er was enthousiast respons in de zaal. Een waar Belgisch showman omringd door goede muzikanten.

Big Bo speelde 2 sessies in de wat kleinere Memphis zaal. Ik heb slechts heel kort wat van dit optreden gezien en te kort om er verder iets van te zeggen.

In de St Louis zaal begon om 22.15 uur Detonics aan een spetterend optreden. René Leytens (bas), Raimond de Nijs (toetsen), Mathijs Roks (drums), Jeremy Aussems (gitaar) en Kars van Nus (zang/bluesharp) lieten met hun swingende Westcoast Blues horen waarom zij vorig jaar de Dutch Blues Award wonnen en Nederland mochten vertegenwoordigen in Memphis. De stemming zat er lekker in en ze maakten het volledig waar. Toch moest ik dit optreden vroegtijdig verlaten om in de Chicago zaal Sugar Queen en haar kompanen te zien en horen optreden. Ik heb ze al vaak zien optreden en zal er nog vele malen bij zijn.

Blues Reunion Leerdam 2018

Met Sugar Queen staat er een zangeres met een geweldige stem en charisma op het podium, zij staat haar mannetje. Bijgestaan door Andy Aerts (gitaar), we kennen hem nog van o.a. The BluesBones en Rico Hagemeijer (basgitaar) die o.a. speelde met Jeremy Aussems in the Groovebreakers, maar ook het werk van de bluesharp was buitengewoon goed en dat geldt ook voor de drummer en derde gitarist. Een sterk optreden van een zeer goede band.

Toch nog even iets meemaken van het optreden van Blue Clay die het ook in twee sessies mochten bewijzen in de Memphis zaal. Ook hier ben ik maar kort geweest. Ze spelen akoestische Folk Blues en Americana en het klonk heel goed, de zaal was goed vol en het publiek was enthousiast.

Ik moest weer doorschuiven naar de St. Louis zaal waar Blind B’ & The Visionairs gingen spelen. Blind B’staat voor Bart Kamp en zoals zanger Boy het tijdens hun optreden al zei, de ayatollah van The Blues. Wat is dit een muzikant en wat is hij altijd geweldig enthousiast en wat straalt het plezier er elke keer weer vanaf. Hij had geweldige muzikale strijders meegebracht, niemand minder dan Guy Smeets op gitaar en wat vond ik hem goed, en dan was er ook nog Boy Vielvoye (zang/harp), een begenadigd mondharmonica speler met ook nog eens een geweldige stem. Boy en Guy, twee jonge gasten waar we nog veel van gaan horen en hopelijk lang en vaak van mogen genieten, in dit geval naast de veteraan Bart. Maar laten we ook Marc Jansen niet uitvlakken met zijn gaaf gitaarspel en puike stem. Jeroen JJ Goossens (drums) vormde samen met Bart een geweldig ritme duo in deze super formatie. Helaas naar ik heb begrepen een gelegenheidsband. Ik was er getuige van en heb enorm genoten!

Blues Reunion Leerdam 2018

Na afloop van dit optreden moest ik mij haasten naar de uitsmijter van de avond in de Chicago zaal. Er hadden inmiddels al aardig wat bezoekers het Dak verlaten en of dat slim was betwijfel ik, ze hebben wat gemist! Mike Wheeler speelde er met band en als special guest Kai Strauss. Dat mag je niet missen maar helaas heb ik door het geweldige optreden van Blind B’ cs een behoorlijk deel gemist van Mike en zijn band. Dat wat ik gezien en gehoord heb vond ik echt heel gaaf. Echte Chicago Blues gespeeld in de Chicago zaal in Leerdam. Meer bluezy bestaat bijna niet. Ik heb er te kort van genoten en hoop Mike nog eens ergens te mogen gaan bewonderen. Ik vond het optreden van Mike Wheeler heel leuk en goed, hij vond mijn Jimi Hendrix T-shirt ook gaaf.

Al met al een geweldige avond daar in het Dak in Leerdam. De in het verleden veel gehoorde kritiek dat het te weinig blues muziek was ging deze avond beslist niet op, verschillende stijlen maar allemaal echte Bluesmuziek! TOP. Ik mijn beleving hoort er op een goed blues evenement zeker bluesharp bij en we kwamen met Kars van Nus, Guy Verlinde, Boy Vielvoye en de harpspeler in de band van Sugar Queen echt goed aan ons trekken. Hoog niveau ook en datzelfde geldt ook zeker voor de gitaristen op deze avond. Zoveel goede gitaristen treden wel eens vaker op bij een evenement, maar dan is dat bij een groot festival, Nu stonden er een aantal kanjers zoals Guy Smeets, Jeremy Aussems, Guy Verlinde, Marc Jansen, Richard van Bergen, Andy Aerts, Kai Strauss en niet te vergeten helemaal uit de States, Mike Wheeler, op één avond in het Dak te Leerdam.

En nu maar hopen dat de 1200 bezoekers voldoende waren om in 2019 weer een Bluesavond te organiseren. Dit smeekt om een vervolg.


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.