Blues On The River – Rotterdam
vrijdag 1 juni 2012

Foto Verslag Blues On The River - vrijdag 1 juni 2012

Door: Gerda van Eldik

Tussen 18:30 u. en 19:00 u. meert de ‘Ameland’ aan bij de steiger in de Parkhaven, Rotterdam. Eindelijk, ik ga samen met zo’n 700 andere gelukkigen de Bluescruise meemaken. De uitnodiging hiervoor kreeg ik tijdens Leerdam Blues van René Wijs. Zo’n kans laat je natuurlijk niet lopen. Om 20:00 u. vertrekken we. De temperatuur is niet heel hoog, maar het zonnetje schijnt uitbundig. Een voorbode voor een prachtige avond…

The Twelve Bar Blues Band

De line-up voor de 15e editie van de Bluescruise werd samengesteld door de crewleden, die uit alle bands van de voorgaande edities hun persoonlijke acht favorieten mochten kiezen. Uit alle voorkeuren kwam een top 4 naar voren die werd benaderd door de organisatie. De vier gelukkigen waren Twelve Bar Blues Band, Lightnin’ Guy & The Mighty Gators, The Fortunate Sons en Morblues. De laatstgenoemde twee bands bezetten het podium op respectievelijk het midden- en bovenste dek. Op het benedendek bevindt zich het grote podium met daarbij een grote zaal en een fraai balkon. Hier wisselen The Twelve Bar Blues Band en Lightnin’ Guy & The Mighty Gators elkaar af voor ieder twee sets.

Lightnin' Guy

De Italianen van Morblues bijten het spits af. De band, bestaande uit Roberto Morbioli (zang/gitaar), Daniele Scala (hammond& toetsen), Stefano Dallaporta (bas) en Diègo Pozzan (drums), staat voor Amerikaanse blues met een funky sound. Hun laatste van tot nu toe acht CD’s  heet ‘Live At The Camploy Theatre’ en dateert van dit jaar. Morblues levert twee swingende sets af waarbij het publiek niet stil kan blijven staan. Er wordt dan ook behoorlijk gedanst op de Italiaanse power en groove. Morblues giet blues classics in een jasje van soul & funk. De Maas, een lekker drankje en heerlijke muziek: wat wil je nog meer?

Morblus

The Fortunate Sons is de enige coverband aan boord. Hun repertoire bestaat voornamelijk uit klassiekers van Creedence Clearwater Revival. Proud Mary, Who’ll Stop The Rain, Bad Moon Rising, I Put A Spell On You:  ze komen allemaal voorbij en iedereen zingt ze foutloos mee. Op weergaloze wijze eren The Fortunate Sons hun helden. Zanger/gitarist Toon Eppink wordt al door velen omschreven als de Nederlandse John Fogerty. Met Marco Oonincx (bas) en Ipo van Drooge (drums) als swingende ritmesectie wordt het geheel één groot feest. Is er wat van The Fortunate Sons te koop? Jazeker, de CD ‘Live in Europe’ vormt een sfeervol visitekaartje van deze band.

Samen met Lightnin’ Guy & The Mighty Gators bemant de Twelve Bar Blues Band het podium op het benedendek. De frontmannen Jan. J. Scherpenzeel aka J.J. Sharp (zanger en bluesharp) en Kees Dusink (leadgitaar en zang) richtten de band in 2005 op. De overige bandleden zijn Patrick ‘Sideburn’ Obrist (bas), ‘Wild’ Marcel Bakker (drums) en Randy Pears (gitaar). In 2010 werd de Twelve Bar Blues Band door The Dutch Blues Foundation uitgeroepen tot beste bluesband van Nederland. Het repertoire bestaat vooral uit eigen werk geïnspireerd door de Chicago blues. De Twelve Bar Blues Band speelt regelmatig op grote podia en laat vanavond zien waarom. Zowel de oude als nieuwe nummers doen het uitstekend bij het enthousiaste publiek. Wat heerlijk om deze band aan het werk te zien! Tip: Hun nieuwste CD ‘Life Is Hard’ is sinds een paar weken uit en zeer de moeite waard.

Lightnin Guy en Twelve Bar Blues Band

Lightnin’ Guy & The Mighty Gators mag gerust de bluestrots van België genoemd worden. In maart mochten zij hun land vertegenwoordigen in Berlijn tijdens The European Blues Challenge. De band behaalde een verdienstelijke vierde plaats en kon rekenen op positieve kritieken van het internationale publiek. Ook in Nederland wordt Lightnin’ Guy & The Mighty Gators steeds populairder. Frontman Lightnin’ Guy begint de set alleen, akoestisch. Willy Devleeschouwer (gitaar), Karl Zosel (bas) en Thierry Stievenart (drums) laten vervolgens niet lang op zich wachten. Met Lightnin’ Guy & The Mighty Gators krijg je blues met een funky sausje voorgeschoteld waarbij je simpelweg niet stil kunt blijven staan. Lightnin’ Guy weet als geen ander het publiek met zich mee te krijgen. Hij laat ze klappen, dansen, springen, zingen: alles krijgt hij voor elkaar. Zelfs een verjaardagslied voor iemand uit het publiek is hem niet te veel. Als klap op de vuurpijl krijgen we ook een stukje Hound Dog Taylor. Wat een veelzijdige band en wat een energie! Inmiddels bewegen de spots en de lampen wild mee. Is het de golfslag? Of het hevige meespringen van het publiek…? De avond wordt afgesloten met een grote jam van de bands van het benedendek. Blues on the River: een subliem feestje!

Lightnin Guy en Twelve Bar Blues Band


Ook op Blues Magazine ...