Blues Leerdam 2010
6 maart 2010
Partycentrum HET DAK, Leerdam
Artiesten: Ian Siegal, Boyd Small, Michael de Jong, Big Pete & The Backbones feat. Alex Schultz, Fried Bourbon, Big Blind, Ralph de Jongh, Louisiana men, Bas Paardekooper & The Blew Crue.

Door Gerda van Eldik ; Foto’s Ger. van Eldik

De 22e editie van het jaarlijkse bluesfestival in Leerdam staat op het programma voor ons.

De organisatie is erin geslaagd een gevarieerde line up neer te zetten. We kunnen rekenen op sterk uiteenlopende muzikale stijlen. ’s Middags vond de aftrap al plaats in Hotel Luccullus. Tijdens de afternoonblues, met een optreden van BLACK TOP, komen al heel wat bluesliefhebbers bij elkaar.

Voor ons ligt Leerdam naast de deur. Lopend naar de ingang van Het Dak treffen we Ian Siegal, die een sigaretje staat te roken in zijn colbertje in de kou. We wensen hem een goede avond. Daarna worden we hartelijk ontvangen door de organisatie. Ondergetekende is een trouwe bezoekster die tijdens voorgaande edities het verslag mocht verzorgen tezamen met goede vriend Bobtje Blues. Hem mogen we ook dit jaar verwelkomen, evenals vele andere collega’s. Zoals altijd zijn de optredens verdeeld over drie zalen: de Chicago zaal, de Memphis zaal en de St. Louis zaal.

Fried Bourbon

De Belgische formatie Fried Bourbon heeft de eer het festival om 20.15 u te openen. Helaas moeten de meeste bezoekers dan nog komen. De Vlamingen, onder leiding van zanger en bluesharpspeler Steven Trock, beginnen vrolijk en vol energie. ‘Angelina’, een uitstekend nummer van de nieuwe cd ‘Deep Fried’ die in 2009 is uitgekomen met medewerking van Gene Taylor, is een van de hoogtepunten. In ‘Deep Fried Boogie’ worden we getrakteerd op ijzersterk harpwerk en een lekkere ‘fat body’ gitaar van Tim Ielegems. Oftewel, een lekker potjes blues van onze zuiderburen.’Camel Chase’ is een aangenaam instrumentaaltje à la Hava Naguila.  Op het hoogtepunt  wordt ‘We gotta go’ ingezet, inderdaad het laatste nummer van deze band. Een zeer verdienstelijk optreden van deze Belgische groep.

Boyd Small

Boyd Small

Boyd Small is al een paar nummers onderweg in de grote Chicago zaal als wij daar arriveren. We vallen binnen wanneer er juist een mooie slow blues ten gehore wordt gebracht met een gevoelige gitaar solo. Frontman Boyd Small is geboren in Portland, VS. In 1997 is hij verhuisd naar Amsterdam. De cd Diamond Boy, opgenomen in de States en gemixt in Nederland, kwam een decennium later uit. Van deze cd, waar veel covers op staan maar ook sterke eigen songs, worden verschillende juweeltje gespeeld. De samenstelling: Marc Tee (gitaar, vocals, harp), Ronald de Jong (bass, vocals) Roelof  Meijeringh (gitaar) en Boyd Small (drums en vocals). Het kwartet bewijst een ijzersterke formatie te zijn. Jammer dat de publieke belangstelling nog wat tegenvalt.

Michael de Jong

In de kleine Memphis zaal wordt het akoestieke gedeelte van de avond afgewerkt. Hier staat ‘good old’ Michael de Jong als eerste artiest op de lijst. Michael, nog een beetje aan het stemmen als we arriveren, is in Leerdam door de jaren heen een regelmatige gast geworden. Geboren werd hij in Frankrijk, waarna hij korte tijd in Alkmaar woonde. Het gezin De Jong verhuisde in 1949 naar Grand Rapids, Michigan. Sinds 1987 woont de Jong weer in Nederland. Een singer-songwriter, waarvan de helft van zijn songs autobiografisch zijn. ‘God, Jesus and the devil’ worden veelvuldig aangeroepen. Pure blues dus, met eelt op de stembanden en het zweet op de ziel. Michael is niet tevreden over het geluid en test tussen zijn songs door regelmatig tot hij tevreden verder kan gaan. Nico Bravenboer van Radio Ridderkerk staat duidelijk te genieten en vertrouwt mij toe dat hij al zijn cd’s in zijn bezit heeft.

Big Blind

De eerste ronde zit erop. Na een drankje gaan we verder en nemen we een kijkje bij de jonge bluesformatie Big Blind. Dit ziet er fris uit; een jonge rockin’ (rhythm) blues band uit Noordwijk. Hun debuutalbum heet ‘Dressed To Win’ en kwam uit in 2007. Het tweede album luistert naar de titel ‘Circus Left Town’ uit 2009. In dat jaar beleefde deze band z’n televisiedebuut in de show ‘Raymann is laat’. Big Blind laat een energieke, leuke show zien. De band bestaat uit Wesley van Werkhoven (vocals, bluesharp), JJ van Duijn (gitaar), Dirk van Duijn (bas) en Niels Duindam (drums). De band start met een lekkere instrumentale boogie en gaat vlot verder met ‘Ease my mind’. Het geheel wordt gevolgd door ’Freak Show’, dat een lekkere vlotte bluesharp en een stevige gitaarsolo heeft. De zaal is volgelopen om deze jonge talenten te bewonderen. Een spannende ‘Russian Roulette’ wordt ons voorgeschoteld en dan hebben we nog nummers als ‘Natural High’ en ‘Rollin’Your Way’. Het Dak is wakker geschud.

Ian Siegal

Ian Siegal is duidelijk een grote publiekstrekker. De grote zaal is volgestroomd om zijn optreden mee te maken. Ian is geboren op 4 februari 1971 onder de naam Ian Richard Berry. Muddy Waters is voor hem de ‘bluesgod’. In 2005 stond hij op het hoofdpodium van het North Sea Jazz Festival, waarvan een weergaloze DVD is gemaakt. Het kost hem weinig moeite om het publiek op zijn hand te krijgen. Ian laat zijn gitaar weer goed janken.

Op het podium wordt hij bijgestaan door zijn bandleden Andy Graham op bass en Nikolaj Bjere op drums, met een gast optreden van Dusty Cigar van The Rhythm Chiefs. Dusty heeft Ian in het verleden nog wel eens uit de brand geholpen. We kunnen genieten van ingetogen blues en indrukwekkende gitaarriffs. Nummers van onder meer zijn laatste cd ‘Broadside’ komen aan bod. Ian laat eens te meer een goede indruk achter bij het publiek.

Ralph de Jong

In de Memphis zaal is Ralph de Jongh aan zijn set begonnen. Dit is zeker niet de eerste keer dat ik Ralph aan het werk zie en toch sta ik altijd weer versteld van hem. Eerder op de dag had ik al een voorproefje door zijn cd ‘Emotions’ op te zetten. De Nederlandse jonge blonde Mick Jagger zien we hier voor ons met zijn kenmerkende klompen aan om ritme aan te geven in zijn songs. Alle door hem gebrachte nummers worden met hart en ziel aan ons voorgeschoteld. Niet alleen machtig om te horen, maar ook geweldig om deze man aan het werk te zien. Een brok energie. ‘Shake Your Moneymaker’ en ‘Hey Joe’ (songs van een paar gerenommeerde blueshelden) krijgen van Ralph een geheel ander jasje, maar blijken enorm goed bij hem te passen .Om nog maar te zwijgen over het nummer ‘Carol’ van Chuck Berry, dat in 1964 wereldberoemd gemaakt werd door de Rolling Stones. Wie niet is komen kijken in deze zaal, heeft zeker wat gemist.

Bas Paardekoper

De derde en laatste ronde begint in de St. Louis zaal met Bas Paardekooper & The Blew Crue. Deze band speelt onvervalste bluesrock. Het verbaast je niet dat Bas geïnspireerd is door Jimi Hendrix, Walter Trout en Stevie Ray Vaughan. Hier komen we om spetterend gitaarwerk te zien. Toch begint Bas, komend uit de muziekstad Den Haag, heel ingetogen met ‘The blues on my side’ met daarin natuurlijk meesterlijk goed gitaarwerk. Bas Paardekooper & The Blew Crue laten ons genieten van stevige blues. Wij wachten met smart op de nieuwe cd, waarvan deze avond al een voorproefje wordt gegeven.

Louisiana Men

Totaal andere muziek komen we tegen in de volgende zaal, waar drie muzikanten van de band Louisiana Men ons opwachten. Louisiana Men speelt zinderende zydeco, zompige rhythm ‘n’ blues en melancholische soul. Zanger, gitarist en harmonicaspeler Hans de Vries, ook wel bekend onder de naam ‘Homesick’, is iemand die al tientallen jaren actief is in deze muziekscene. Zijn grootste held is Jimmy Reed uit Mississippi. Opvallend aan deze band zijn de vocale prestaties. Vooral Alex Siegers maakt grote indruk door z’n hoge stemgeluid. Mocht je intussen wat in slaap gesukkeld zijn vanwege het late tijdstip, dan zorgt het nummer ‘The Devil’ ervoor dat iedereen weer klaarwakker is. Verder worden er excuses gemaakt in ‘Nobody’s fault but mine’. Toch wel een lekker sfeertje.

Big Pete & The Back Bones / Alex Schulz

Het festival loopt tegen het einde. Big Pete & The Backbones, met als gastgitarist Alex Schultz, sluiten het festival af. ‘Big’ Pete van der Pluijm, een geweldige bluesharpspeler en tevens een verdienstelijke vocalist, laat ons genieten van zijn manier van ‘the blues’ ten gehore brengen; vol passie en gevoel. Pete raakt je direct in het hart. Genieten van de blues zoals het is bedoeld. Hier staat een beer van een kerel die je vermorzelt en helemaal opeet. Je voelt je één met de blues.

Back Bones / Alex Schulz

Het vele freelance work resulteert voor Alex Schultz in veel opnames en tours met diverse artiesten over de hele wereld. Voor Alex is Men Of Considerable Taste, zoals de band nu heet (de naamverandering heeft te maken met de nieuw uit te komen cd), geen onbekende band. In januari stonden zij nog samen op het podium van Seven Nights To Blues in Lille, Frankrijk. Dat is ook te horen. Ze zijn erg goed op elkaar ingespeeld en laten ons genieten van de beste bluesklassiekers, die door het aanwezige publiek zeer gewaardeerd worden. Een pluim voor Pieter, die een beetje ziek was maar daarvan niets laat merken.

We nemen na een lange bluesavond tevreden afscheid van onze bluesvrienden en danken de organisatie voor de gastvrijheid en een programma met alleen maar toppers.

>> Meer foto’s Blues Leerdam 2010 <<

==========

Ingestuurd verslag door Eddy Potters

Natuurlijk was ik ook dit jaar bij de Blues Leerdam, waar het elk jaar weer heel gezellig is, altijd weer een blues feest.
Dit jaar een geweldige line up met Ian Siegal, Boyd Small, Big Pete & The Backbones feat. Alex Schultz, Michael de Jong, Ralph de Jong, Louisiana Men, Fried Bourbon Big Blind en Bas Paardekooper & The Blue Crue.
Optredens verdeeld over een hoofdpodium in de Chicagozaal, de kleinere maar gezellige St. Louiszaal en de kleinste van de 3, de Memphiszaal en met 3 podia is er voor een ieder wel een act naar zijn of haar smaak.
Nadeel is dan wel dat je niet alles kunt zien en je dus keuzes moet maken van wat je zeker niet wilt missen.
Nu is het zo dat ik geen enorme liefhebber ben van akoestisch werk en om die reden de optredens in de Memphiszaal van Michael de Jong, Ralph de Jongh en Louisiana Men nagenoeg aan me voorbij heb laten gaan en daar ook niets over kan schrijven.
Boyd Small en z’n band bestaande uit Boyd drums en vocals, Roelof Meijeringh gitaar, Ronald de Jong bass en vocals en voor deze gelegenheid aangevuld met Marc Tee gitaar, vocals en harp heb ik als eerste gezien in de grote zaal en dat beviel uitstekend maar ik heb ze te kort gehoord om er meer over te zeggen. Aardige reputatie heeft deze band opgebouwd en ze staan op veel podia in binnen en buitenland. Bij een volgende keer ga ik ze zeker langer meemaken. Nog een toegift en het was dus helaas alweer gedaan met het optreden en dus snel naar de St. Louis zaal waar Fried Bourbon als eerste band het spits mocht afbijten. Deze Belgische band heeft zeker een eigen stijl, leuke opwarmer en wat mij beviel was dat regelmatig de bluesharp te beluisteren was en er ook nog een gastspeler met z’n harmonica het podium op mocht om even met te spelen maar in z’n geheel vond ik het matig.
In dezelfde zaal kwam Big Blind als volgende act en ik had hoge verwachtingen van deze band. Nou ik kan zeggen dat ik zeer gecharmeerd was van deze band uit Naaldwijk. Goeie echte blues spelen deze jongelingen en ze hebben een eigen repertoire , een opwindende stijl met verschillende genres binnen de bluesmuziek.
Ik had hier nog lang geen genoeg van en ik wilde nog helemaal niet weg maar in de grote zaal begon Ian Siegal en daar moest ik toch echt bij zijn.
Ja Ian, wat een charisma wat een zanger, wat een entertainer. Geweldige muziek, misschien niet alles 100% blues maar wel TOP. Opzwepende muziek, messcherp gespeeld, merendeels met een stampend ritme.
Super waar deze 3 mans formatie ons op trakteerde. Natuurlijk is Ian Siegal het fenomeen maar wat wordt hij geweldig ondersteund door drummer Nikolaj Bjere en bassgitarist Andy Graham die beide ook voor een groot gedeelte verantwoordelijk zijn voor het geweldige opzwepende ritme: geweldig optreden waar ik enorm van heb genoten.
Op naar de St. Louiszaal want daar moest Bas Paardekooper & The Blew Crue optreden. Ik had deze band in Rosmalen gehoord en toen vond ik het geluid te hard en niet geweldig dus ik had zoiets van zal dat in deze kleinere zaal wel goedkomen. Gelukkig was het allemaal perfect vanavond. Deze band krijgt bijna overal goede recensies waar ik mij ditmaal helemaal bij aansluit. Spetterend gitaarwerk vol passie gespeeld, blues en bluesrock geïnspireerd door SRV, Jimi Hendrixs en niet te vergeten Walter Trout en laat dat nou net ook mijn muziek zijn!
Ik was verrast door het feit dat Bas & band niet op het hoofdpodium stonden geprogrammeerd dus was ik zeer benieuwd naar de laatste act aldaar dus ik moest me dwingen om het optreden van Bas en z’n band te laten voor wat het was(heel goed dus).
Big Pete & The Backbones feat Alex Schultz stonden als afsluitende band in de Chicagozaal. Nou heb ik al best wat bands zien optreden en nog veel meer niet, ik kende deze band helemaal niet en had ook nog helemaal nooit van ze gehoord, wat overigens meer over mij zegt dan over deze band. Ik las dat we hier te maken hebben met een fenomeen. Hij stond op Moulin Blues, Peer R&B en Noth Sea Jazz en dat zegt al genoeg, hij toerde met Matt Schofield , Monster Mike Welch EN Ian Siegal. Ik vond het helemaal geweldig, zeker ook het werk op z’n bluesharp. Ik kan jullie allemaal aanraden een optreden te gaan bijwonen. Rest van de band ook sterk. Kijk eens op www.thebackbones.org. Ik weet nu wie Big Pete is en ik ken de Backbones en ik zal ze niet licht vergeten.
Ja en dan kwam ook ene Ian Siegal nog even een nummer meedoen en dat was toch wel 1 van de hoogte punten van deze zeer geslaagde avond die om ongeveer 02.00 uur weer voorbij was.

Toch even een opmerking naar de organisatie: als je 3 podia hebt mag het niet voorkomen dat er in 3 zalen tegelijk pauze is afgezien van de geprogrammeerde 15 min pauze om 00.00 uur!! En dit gebeurde voorgaande jaren helaas ook al. Dat moet beter kunnen.
Vreemd is het ook dat met deze line up van bands, blues 2010 in het Dak te Leerdam niet is uitverkocht of zou dit te maken hebben met de niet kinderachtige prijzen voor een klein plastic bekertje bier a € 2,= en een broodje kroket zonder boter voor € 4,=. Niemand is verplicht iets te drinken of te eten maar als je je jas even wilt laten ophangen(welliswaar bewaakt) kost dat ook gewoon even € 2,= en de meeste van de bezoekers herinneren zich de gulden nog wel maar om toch nog even op te frissen, we hebben het hier over respectievelijk f 4,40 en f 8,80.
Toch zal ik er waarschijnlijk volgend jaar weer bij zijn, voor mij lekker in de buurt en meestal heel goede blues en kei gezellig.

Links
Ian Siegal www.iansiegal.com
Boyd Small www.boydsmall.nl
Big Pete & the Backbones feat. Alex Schultz www.thebackbones.org
Michael de Jong singermichael.hyves.nl / www.michaeldejong.org
Ralph de Jongh www.ralphdejongh.com
Louisiana Men www.homesick.nl
Fried Bourbon www.friedbourbon.be
Big Blind www.bigblindblues.com
Bas Paardekooper & the Blew Crue www.baspaardekooper.nl
Stichting Blues ’89 – Blues Leerdam : www.blues89.nl


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.