WIJK bij DUURSTEDE een dagje BLUES HOOFDSTAD van Midden Nederland.
Foto Verslag: Blues Kroegen Tocht - 1 december 2012 - Wijk Bij Duurstede
Ingestuurd verslag door Arie Verheul
Foto Danny Bryant: Marco van Rooijen

Zaterdag 1 december 2012 kan ook weer in de boeken van BLUESinWIJK worden bijgeschreven als zeer succesvol.
Naar schatting zo’n 800 bluesliefhebbers uit Wijk, regio en ook van ver daarbuiten genoten van meer dan 50 blues muzikanten en echt hele mooie blues optredens.

Danny Bryant had een meer dan succesvolle avond in theater Calypso. Het lukte hem de bomvolle zaal helemaal muisstil te krijgen en prachtige fluister blues te laten horen. Dit lukt hem zelden, vrijwel altijd blijven mensen door praten, maar in Wijk niet. Het publiek hing aan zijn lippen en kon er geen genoeg van krijgen. Danny genoot zichtbaar van dit concert, hij had het prima naar zijn zin.

Foto Verslag: Blues Kroegen Tocht - 1 december 2012 - Wijk Bij Duurstede

In Dorestad speelden Homesick & van Dullemen. Beide door de wol geverfde blues muzikanten kennen elkaar al jaren, maar speelden nog niet eerder als duo samen. Een primeur dus, wat uitpakte als een uitstekende toetje op het diner in het “uitverkocht” eethuys…!

Na afloop van hun dinner show begeleidden ze onze eigen Wijkse blues harmonica groep. Een clubje van zo’n 20 Wijkse bluesharp-“studenten” die na een workshop in 2011 maandelijks met elkaar en onder leiding van “Homesick”  Hans de Vries oefenen. Heerlijk om te zien hoe zo’n workshop leidt tot liefde en belangstelling voor bluesmuziek en dat zien we graag!

In café de Malle Molen speelden het Belgische bluesduo John en Henry 3 uur de longen uit hun lijf. Het bomvolle cafe stond werkelijk op zijn kop bij deze 2 muziek tovenaars.

Het Muziektheater opende voor de eerste keer haar deuren voor de blues. Bluesband Blue Monday en Little Boogie Boy speelden jammer genoeg voor een zeer klein publiek. Pas na 23.00 uur begon men de loop erin te krijgen en kon de 8-mans formatie Haze & Horns daar afsluiten met een geweldige show waar uitbundig bij werd gedanst.

In de Engel stonden de winnaars van de Dutch Blues Challenge 2012, Sugarboy and the Sinners. Vanaf de eerste noot was het een en al energie wat van het kleine podium afknalde. Wat een ongelooflijk fijne band is dit toch. Ze stalen de harten van alle bezoekers en dat waren er heel wat. Volgens ons zijn ze absolute kanshebbers bij de EBC in Toulouse 2013!

De inmiddels doorgewinterde Jennbbluesband speelde in cafe Ome Ko. Het was er afgeladen vol. Wat een energie heeft deze band toch onder aanvoering van Jennifer. De mensen die haar voor het eerste zagen en hoorden waren compleet sprakeloos.

Bij de buren in cafe de Vaert liet Jim Cruppa met zijn band horen dat hij beslist nog bij de betere blues bands van Nederland hoorde. Heerlijke blues in alweer een overvol cafe.

De belangstelling in cafe 1900 was behoorlijk teleurstellend en dat lag beslist niet aan Blues Treat die, ondanks dat ze bij heel wat nummers feitelijk voor zichzelf stonden te spelen, een werkelijk goed stuk blues liet horen. Ze hielden de moed erin en dat getuigt ook van een prima mentaliteit.

In muziekcafe ’t Hoff speelden de Delta Swing Kings. Een heerlijke band die uitstekend paste in dat prachtige bruine cafe.

Little Boogie Boy bewees in de Veldpoort maar weer eens wat een geweldige rasmuzikant hij is. Het klonk weer als een klok en de bezoekers genoten met volle teugen.

De John F. Klaverband stond als opener van de kroegentocht op het podium in theater Calypso. Wat een kwaliteit heeft die band toch, ze werden niet voor niks winnaar van de Dutch Blues Challenge in 2011. Elk optreden is van een enorm hoog niveau. Ze speelden veel werk van hun vorige week uitgekomen CD ‘Wheels in Motion” en het klonk geweldig. Een prachtig concert wat door het toegestroomde publiek in het gezellig gevuld Calypso enorm werd gewaardeerd.

Van alle optredens is een filmpje te zien op ons eigen videokanaal.
Na afloop waren de complimenten van bezoekers, bands en café eigenaren niet van de lucht en dat doet ons natuurlijk goed.
Uiteindelijk is dat waar we het allemaal voor doen: “Wijk het beste van de blues geven!”

Danny Bryant

www.bluesinwijk.nl


Ook op Blues Magazine ...