Blues Alive Festival
26 maart 2011
Schouwburg, Cuijk

Met o.a. Mississippi Heat feat. Carl Weathersby, Sultans of Slide, Marquise Knox, Big Dave & Sammy Cuba, David ‘Boxcar’ Gates, Eddy Clearwater & The Juke Joints, Blues Caravan 2011, Girls with Guitars, Dani Wilde, Samantha Fish, Cassie Taylor, Nathan James & Franco Limido

Tekst: Patrick Struijker Boudier / Foto’s: Marco van Rooijen
Compleet fotoalbum (190 foto’s), zie http://www.oypo.nl/pixxer.asp?id=7D519AE0E42A7721

Zaterdag 26 maart was in Schouwburg Cuijk de elfde editie van het bluesfestival Blues Alive Cuijk. De avond bood een prima mix van jonge, aanstormende talenten en bands die al decennia lang het podium onveilig maken.

Blues Alive Cuijk 2011

De avond begon rustig; rond 201.15 uur, toen Big Dave & Sammy Cuba en zijn band het podium in de foyer betraden, was het leeuwendeel van de 800 bezoekers nog niet gearriveerd. Jammer, want ze misten een band die onheilspellende en nerveuze blues speelde. Big Dave Reniers speelde in de Dizzy Dave Band en de Elmore D. band; Filip Casteels vóór Sammy Cuba in El Fish. Genoemde vorige bands speelden redelijke rechttoe rechtaan blues, maar in deze samenwerking is de muziekstijl breder dan blues. Tijdens hun optreden 26 maart klinken ze funky en soms meer soulachtig. De dreigende bas van René Stock en de snerpende harmonica hebben de hoofdrol deze avond. Filip Casteels knalt er een paar fijne songs uit, maar is niet zo spraakzaam. Het is puur mijn eigen observatie, maar het lijkt alsof hij het die avond niet zo naar zijn zin heeft op het podium.

Blues Alive Cuijk 2011

Wie wel zichtbaar veel lol heeft op de planken is Sultans of Slide in het Schouwkaffee. Big Monti Amundson, Frank Paris Slim Goldwasser en Henry Cooper op gitaar en zang, ondersteund door Boyd Small op drums en Bart Kamp op bas scheuren op hun slide de erg volle zaal doormidden. Om de beurt tonen ze aan dat ze inderdaad Sultans op hun instrument zijn, hoewel Superiors of Slide mij ook een goede benaming lijkt. Heerlijk dat spelplezier en de emotie die ze uitstralen. Het zweet gutst na ruim een uur net zo hard van de band af als van het publiek.

Na al dat slide-geweld even de stilte opgezocht van ‘de kleine blues’ in het Theatercafé voor David ‘Boxcar’ Gates. Hij is alleen op het podium en heeft een indrukwekkende fingerpicking stijl van spelen. Zijn spel is prima op zijn plaats in deze kleine setting; in een grotere zaal zou zijn performance niet helemaal goed overkomen. Gates is zichtbaar op zijn gemak en glundert bij elk applaus dat hij krijgt. Zijn stem is doorleefd voor iemand die in 1981 is geboren en zijn zang en spel zijn sterk beïnvloed door Big Bill Broonzy en Fred McDowell. Erg fijn en intiem optreden.

Blues Alive Cuijk 2011

Rond 22.00 uur stapt in de Foyer Blues Caravan het podium op: een power bluestrio bestaande uit Cassie Taylor, Samantha Fish en Dani Wilde op gitaar en bas, vergezeld van Denis Palantin op drums. Blues Caravan is een initiatief van Ruf Records, bestaat sinds 2005 en brengt sinds 2007 verschillende vrouwelijke bluesartiesten samen op de planken. Zowel Cassie, Samantha als Dani zijn gezegend met een fenomele en doorleefde bluesstem. Tel daarbij op dat hetzelfde geldt voor de manier waarop ze hun instrument bespelen en je hebt een erg goed optreden dat van het podium afknalt. Hun release ‘Girls With Guitars’ was al bijzonder prettig om naar te luisteren, maar live zijn ze nog beter. Heerlijk optreden! In mei treden ze onder andere op tijdens het Kwadendamme Bluesfestival. Voor wie geen kans had om naar Blues Alive in Cuijk te komen: zeker een aanrader!

Blues Alive Cuijk 2011

Hoe goed Blues Caravan ook is, voel ik toch even de behoefte om te ontsnappen aan dit powertrio. Wederom dus even de rust opgezocht van het Theatercafé waar Nathan James & Franco Limido optreden. Ik zei het al bij David ‘Boxcar’ Gates: de kleine setting van de band komt prima op zijn plaats in de ruimte van het Theatercafé. Optredens van zulke ‘kleine’ muzikanten in een grotere zaal zou ten koste gaan van de intimiteit van hun performance. En intiem was het! Geniaal ook. Een gitaar kopen? Nah, ik maak er zelf wel een van een 19e eeuws wasrek. Daar klinkt mijn countryblues nog beter op. Percussie? Een conservenblik kan toch ook? Prima ‘jugband’. Nathan James & Franco Limido vullen elkaar perfect aan op het podium en spelen een gevarieerde set die switcht van lome jaren dertig Deltablues tot stomende blues die klinkt alsof je 200 miles per uur rijdt over de Highway.

Blues Alive Cuijk 2011

In het Schouwkaffee was inmiddels ook het optreden van Eddy ‘The Chief’ Clearwater & The Juke Joints gaande. Niet te missen eigenlijk: Eddy ‘The Chief’ Clearwater had niet alleen een erg opvallend gele blouse aan, maar vooral vanwege het muzikale geweld waarmee hij het podium en de zaal bedwong. 75 jaar en de man heeft een batterij aan energie waar Duracell jaloers op kan zijn. Hij werd ondersteund door The Juke Joints die met hun eigen stijl van blues, een vleugje rock, een scheut rockabilly het geheel samenbrachten tot een prima mengsel. Heerlijk om zo’n oude mester nog aan het werk te zien!

Helaas was de avond daarna voor mij ten einde, omdat ik moest rennen voor de trein. Marquise Knox & Band en Mississippi Heat ft. Carl Weathersby dus helaas gemist. Volgende keer maar weer een auto lenen om er langer bij te zijn, want deze editie van BluesAlive smaakte naar zeker meer.

Blues Alive Cuijk 2011

Blues Alive Cuijk 2011


Ook op Blues Magazine ...